Siyaset Yıldırım’ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor

Yıldırım’ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor

12.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dört tur üzerinden yapılacak seçimde Ak Parti’den Yıldırım, CHP’den Toprak, HDP’den Beştaş, İYİ Parti’den ise Nuhoğlu aday olarak yarışacak. Yıldırım’ın, 301 oyun yeterli olacağı 3. turda MHP’nin desteğiyle Meclis Başkanlığı koltuğuna oturması bekleniyor...

Yıldırım’ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor

Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanların yemin törenlerinin ardından 27. Dönem parlamentosu bugün Meclis Başkanı’nı seçmek için toplanacak. TBMM Genel Kurulu, alınan karar uyarınca 28. başkanlık seçimini gerçekleştirmek üzere saat 14.00’te Geçici Meclis Başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanacak.

Haberin Devamı

TBMM İç Tüzüğü’ne göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor. TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan milletvekili başkan seçilecek.

Yıldırım’ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor
Meclis Başkanlığı seçimine yönelik tavrını ilk açıklayan parti MHP olmuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, 28 Haziran’da partisinden aday çıkmayacağını, Ak Parti’nin adayını destekleyeceklerini açıklamıştı. MHP’nin bu açıklamasıyla Ak Parti adayının 301 oyun yeterli olacağı 3. tur sonucu Meclis Başkanı seçileceği de kesinleşti. Böylece parlamenter sistemin son Başbakanı olarak tarihe geçen Binali Yıldırım’ın 7 Temmuz’daki adaylık başvurusuyla Meclis Başkanı’nın kim olacağı da netleşti.

Haberin Devamı

Nuhoğlu dilekçesini sundu

Altay’ın ardından İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, beraberinde Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu ve bazı milletvekilleriyle birlikte adaylığına ilişkin başvuru dilekçesini, Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz’a sundu. Başkanlık için dün son aday HDP’den çıktı. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın adaylık başvurusunu sundu. Yapılan planlamaya göre Divan üyeleri ve komisyon başkanları 16 Temmuz’da seçilecek.

Yıldırım’ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor

CHP'NİN ADAYI TOPRAK

Muhalefet adayları ise dün belli oldu. İlk olarak CHP’li Erdoğan Toprak, Grup başkanvekilleri Engin Altay ve Engin Özkoç ile birlikte, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na adaylık başvurusunu sundu. Altay, başvuru sonrası yaptığı açıklamada, Meclis’in bir an önce tekrar güçlü yasama organı olması noktasında parti ayırımı yapmadan adaylarına teveccüh göstereceğine inandığını söyledi. Toprak ise şunları kaydetti.

“Bu parlamentonun itibarını tekrar sağlamak zorundayız. Hiçbir parti ayırımı yapmayacağız. Bir ülkenin Meclis’i güçlüyse o ülke güçlüdür. Bu çatı altında bulunan 600 parlamenterin vicdanlarına, kendimi teslim ediyorum. Meclis Başkanı olduğum dönemde bu mabedi yine kutsal kılacağız.”

Haberin Devamı

Yanındaki iki grup başkanvekiline işaret eden Toprak, “İki Engin’in arasında niyet tutuyorum. İnşallah bu görevi, TBMM bana tevcih eder. Ben de başarıyla bu görevi yaparım” dedi.