Siyaset Yılmaz, Osman Gürbüz için Ağar’ı suçlamış...

Yılmaz, Osman Gürbüz için Ağar’ı suçlamış...

08.07.2008 - 02:29 | Son Güncellenme:

Eski Başbakan Mesut Yılmaz’a ilişkin TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu tutanaklarında, Mehmet Ağar’ın, şimdi Ergenekon sanığı olan Osman Gürbüz’ün bırakılmasını istediği iddiası yer alıyor

Yılmaz, Osman Gürbüz için Ağar’ı suçlamış...

Susurluk kazası sonrası TBMM’de kurulan araştırma komisyonunun tutanakları, bugünlerde Türkiye’nin gündemine oturan Ergenekon soruşturmasına ışık tutan ilginç ifadelerle yeniden gündeme geldi.
Komisyonun, eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski bakan Eyüp Aşık’a ilişkin tutanakları, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Osman Gürbüz’ün, o yıllarda yasadışı bir sol örgüt üyesiyken emniyet ve Genelkurmay ile bağlantılı çalıştığına, gözaltına alındığında da emniyetten “dokunmayın” diye talimat geldiğine ilişkin bilgileri ortaya koydu.
Yılmaz ve Aşık’ın, soru sorulmadan Gürbüz hakkında bilgi verdiği 1996 komisyon tutanaklarından satırbaşları şöyle:

Gürbüz’deki araba Ağar’da

Yılmaz: Bu olayla (Susurluk kazasıyla ortaya çıkan ilişkiler) ne kadar bağlantılı olduğu tahkike muhtaç olan, özellikle Kocaeli’nde meydana gelmiş çok sayıda olay söz konusudur. Bunlardan bir tanesi, 1995 Ocak’ta Gebze’de yakalanan Osman Gürbüz isimli bir kişiyle ilgilidir. Bu kişinin üstünde de aynı evrak çıkmıştır, Abdullah Çatlı’da olan evrak çıkmıştır. Bu aslında sol illegal örgüte mensup bir kişidir. Ankara’dan Emniyet Genel Müdürü (Mehmet Ağar) devreye girmiş, bu şahsın serbest bırakılması sağlanmıştır. Bu şahısta bir BMW vardır. Bu BMW arabanın Genelkurmay’a ait olduğu, Ankara’ya gönderilmesi istenmiştir.
Araba Ankara’ya gönderilmiştir ama 3 ay öncesine kadar Ağar tarafından kullanılmıştır. Önce seçim sırasında Elazığ’da, bakan olduktan sonra eşi tarafından kullanılmıştır. Arabanın motor şase numarası yoktur.

Haberin Devamı

“Adamımız, üzerine gitmeyin”
Aşık: ...1994 Aralık’ta Gebze’de Osman Gürbüz isminde aşırı sol örgüt THKP-C’ye mensup bir militan polisle çatışmaya giriyor ve yakalanıyor. Evinde 3.5 milyarlık çek, senet, Ahmet Tecer isminde İstanbul polisine ait bir kimlik, iki silah, cep telefonu ve bir 5.25 BMW araba yakalanıyor. Bunun üzerine gitmemesi için ‘bu bizim adamımızdır’ diye genel müdürlükten Kocaeli’ne ‘bırakın adamı’ diye talimat veriliyor. ‘Yakalanmışsa bırakın, yakalanmamışsa peşine gitmeyin, itirafçıdır’, ‘Başçavuş Ahmet’in adamıdır’ deniyor. Zannediyorum Ahmet JİTEM’in adamı olabilir. ‘Bu BMW Genelkurmay’a ait’ deniyor. Bunlar resmi kişiler arasında geçen şeyler olduğu için çok önemli. Ve bu BMW’yi almak üzere Korkut Eken Kocaeli’ne gönderiliyor. Bu arada 2 sene falan Ankara’da kullanılıyor. Genelkurmay’ın ise, Korkut Eken onu almaya gitti getirdi de, niye Genelkurmay’a vermedi?

Yazarlar