Siyaset Yılmaz'a soruşturma sil baştan

Yılmaz'a soruşturma sil baştan

25.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yılmaz'a soruşturma sil baştan

Yılmaza soruşturma sil baştan


Ankara Milliyet


       TBMM Genel Kurulu, geçen dönemden kalan soruşturma komisyonlarına ilişkin krizi çözdü. Raporlarını tamamlayan komisyonlar da dahil olmak üzere 15 komisyonun yeniden kurulması benimsendi.
       Böylece ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın Kurtköy Havaalanı, eski bakan Yaşar Topçu'nun da Karadeniz Sahil Yolu'yla ilgili Yüce Divan'da yargılanmalarını öngören raporlar da geçersiz sayıldı. Geçen dönemden kalan 15 soruşturma için yeniden 15 ayrı komisyon kurulacak. Böylece Yılmaz'la ilgili soruşturma süreçleri yeniden başa dönmüş oluyor.
       TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, geçen dönemden kalan ve rapor hazırlayan üç soruşturma komisyonunun yeniden kurulması önerisinin gerekçesini, "İçtüzük gereği görüşmelerde komisyonlara söz hakkı verilmesi" olarak açıkladı.
       Akbulut, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen önerisine ilişkin olarak soruşturma komisyonlarının, Danışma Kurulu'nun ekimden bu yana yaptığı sekiz toplantıda ele alındığını ve önceki günkü toplantıda uzlaşmaya varıldığını belirtti.
       Geçen yasama döneminden kalan 15 soruşturma önergesi bulunduğunu, bunlardan üçünün rapor hazırladığını anlatan Akbulut şöyle konuştu:
       "Kalan 12'si hakkında bir rapor sözkonusu değil. O nedenle bu 12'si için bir komisyon kurulması konusunda herhangi bir problemle karşılaşmadık. Üçü üzerindeki tartışmalar sürdü. Geçen dönem, bir kereye mahsus olmak üzere, komisyon olmaksızın, daha evvelce verilen rapor Genel Kurul'da görüşülmüş.
       İçtüzükte raporun görüşülmesi esnasında komisyona da söz verileceği yolundaki hüküm nedeniyle yeni komisyon kurulması gerekti. Aksi halde bu hüküm hiçe sayılmış olacaktı. Nihayet tekrar komisyon kurulması konusunda mutabakat sağlandı."

"Yılmaz'ın sözü ne kadar doğru"

       FP Grup Başkanvekili Kahraman ise 15 dosya için soruşturma komisyonlarının yeniden oluşturulmasıyla ilgili "Genel Kurul'daki oylama sırasında ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın 'Ben Yüce Divan'a gitmek istiyorum' sözünün ne kadar doğru olduğunu ortaya çıkacak" dedi.
       Kahraman, dünkü basın toplantısında geçen dönemden kalan ve raporları TBMM Başkanlığı'na verilmiş soruşturma dosyaları için kurulacak komisyonların yeniden rapor yazmayacaklarını, mevcut raporların Genel Kurul'da görüşüleceğini, bu konuda diğer siyasi parti gruplarının da aynı görüşü taşıdıklarını bildirdi.
       Kahraman, raporun Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında komisyona da söz verilmesine ilişkin içtüzük hükmünün yerine getirilebilmesi için bu yola gidildiğini ifade etti. Kahraman, diğer dosyalar için komisyonların yeniden çalışmaya başlayacağını ve hazırlayacakları raporların Genel Kurul'da ele alınacağını sözlerine ekledi.