Siyaset YÖK Başkanı'na öğrenci protestosu

YÖK Başkanı'na öğrenci protestosu

04.03.2008 - 14:21 | Son Güncellenme:

Türban tartışmalarının odağına oturan YÖK Başkanı Özcan, Kocaeli Üniversitesi'nde yoğun protestoyla karşılandı. Başbakan'ın talimatıyla Özcan'a tahsis edilen zırhlı makam aracı, yumurta yağmuruna tutuldu

YÖK Başkanına öğrenci protestosu

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret eden YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan, buradan da Kocaeli Üniversitesi'nin Umuttepe Kumpusu'na gitti. Yusuf Ziya Özcan'ın geleceğini öğrenen ve sayıları 200'ü bulan üniversite öğrencisi, giriş kapısı önünde toplandı. Öğrenciler, YÖk Başkanı Özcan'ın makam aracının kampus kapısına gelmesiyle birlikte, ‘Türban değil, üniversite’, ‘Gerici Özcan, üniversiteden defol’, ‘Gerici değil, demokratik eğitim istiyoruz’, ‘Türbanı pazarlık etmek için mi geldin?’, ‘Ferman devletin, üniversiteler bizimdir’ sloganları attı. Bu sırada jandarma ekipleri kampusun çevresinde ve içinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Haberin Devamı

Öğrencilerin protestolarını sürdürmesi üzerine, kampusa 2 minibüs dolusu özel kıyafetli jandarma timi daha geldi. Öğrenciler, daha sonra Rektörlük binası önünde aynı sloganları atarak oturma eylemi yaptı.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını öngören yasayı onayladıktan sonra, yaptığı ilk açıklamada, “Biz yasaların üstünde değiliz” diyerek buna uyacaklarını açıklayan ve sabah saatlerinde türbanlı öğrencilerin kampusa girmesine izin veren, aldığı tepki üzerine ise öğlenden sonra bu karardan vazgeçerek eski uygulamayı sürdürmeye devam eden Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nu makamında ziyaret etti.

 YÖK BAŞKANI ÖZCAN'IN MAKAM ARACINA YUMURTA

Haberin Devamı

Kocaeli Üniversitesi'nin Umuttepe Kampusu girişinde öğrencilerin protestosuyla karşılaşan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ile görüşürken, dışarıda tepkiler sürdü.

Sloganlar atan öğrenciler oturma eylemlerini sürdürürken, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan gazetecileri içeriye davet ederek açıklama yaptı. İçerde türban konusunu konuşmadıklarını özellikle belirten Özcan, üniversite ile ilgili görüşmeler yapıldığını söyledi. YÖK Başkanı Özcan, öğrencilerin protestosuyla ilgili olarak, “Yapabilirler. Bu onların görüşüdür” demekle yetindi. YÖK Başkanı Özcan, bir soru üzerine de meslek yüksekokulu meazunlarının kısa dönem askerlik yapmalarına ilişkin olarak, “Bu konuda Genelkurmay ile görüştük. Bu göreşmenin gizli kalması konusunda karar aldık. Burada bir şey söylemem uygun değil” dedi.

Gazeteciler dışarı çıktıktan bir süre sonra ise protestocu öğrencilerden birkaçı, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın makam aracına yumurta fırlattı. Makam aracına 3 yumurta isabet etti. Bunun üzerine üniversitenin özel güvenlik görevlileri ile öğrenciler arasında kısa süreli kargaşa yaşandı.

ÖZCAN, ARKA KAPIDAN AYRILABİLDİ

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan Rektörlük binasındayken, saat 15.00 sıralarında jandarma askerleri bir anda hareketlenerek protestolarını sürdüren öğrencilere müdahale etti. Aynı anda Özcan'ın makam otomobili, binanın arka tarafına geçti. Yusuf Ziya Özcan, yaşanan bu kargaşa sırasında Rektörlük binasının arka kapısından çıkarak makam otomabiline binip Umuttepe Kampusu'ndan ayrıldı.

Haberin Devamı

Bu arada Kocaeli Üniversitesi Felseje Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek, protestocu öğrencilerin yanına giderek, onları sakin olmaya davet etti. Prof. Dr. Özbek, öğrencilerin protesto etme hakkına sahip olduklarını belirterek, onlardan olaysız dağılmalarını istedi. Olaylar sırasında yaralanan ve gözaltına alınan olmadığı bildirildi.

 YÖK Başkanı'na Erdoğan'dan zırhlı makam aracı!