Siyaset ‘YÖK, muhalif görüşleri sindiriyor’

‘YÖK, muhalif görüşleri sindiriyor’

15.01.2009 - 01:29 | Son Güncellenme:

Muhalif 5 YÖK üyesi bir bildiri yayımlayarak, Prof. Özcan başkanlığındaki YÖK Genel Kurulu’nda iktidar yanlısı olmayan üyelere karşı sindirme politikası izlendiğini açıkladı

‘YÖK, muhalif görüşleri sindiriyor’

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in atadığı 5 YÖK üyesi, yayımladıkları bildiride, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığındaki YÖK’ün, iktidarla aynı görüşü paylaşan kişilerden oluştuğunu ve genel kurulda karşıt görüşleri sindirme politikası izlendiğini iddia etti.
YÖK’ün muhalif üyelerinden Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Fikret Şenses ve Bülent Serim dün bir bildiri yayımladı. Diğer muhalifler Prof. Dr. İsa Eşme, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr. Atilla Eriş ve Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul bu bildiriye imza koymadı. İlk kez Sezer tarafından YÖK üyeliğine atanan İlhan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ikinci kez atanmıştı.

İktidar yanlısı YÖK
Atamalarla Genel Kurul’un siyasal iktidarla aynı görüşü paylaşan kişilerden oluştuğu vurgulanan bildiride,“YÖK Başkanı’nın TBMM Başkanı ve Maliye Bakanı’yla görüşmelerinde yaşananların medyaya yansıyan görünümü, bu yeni dönemde YÖK-hükümet ilişkilerini gözler önüne sermiştir” denildi.
Yeni YÖK üyeleri ve rektörlerin, çoğunlukla iktidar partisi milletvekili adayı veya yanlıları ile “türbana özgürlük bildirisine” imza atan kişiler arasından seçildiği belirtilen bildiride, “Kararların, Genel Kurul’a egemen olan görüş doğrultusundaki ‘blok oylar’ sonucunda alınmış olması, tüm yükseköğretim kurumları açısından kaygı verici durumdur” denildi.
Bu ortamın öğrenciler ve öğretim üyelerinde suskunluğa yol açtığı kaydedildi.

Karşıtlar sindiriliyor
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör’ün, ÜAK’da YÖK üyesi olarak belirlenmesine karşın hakkında açılan soruşturmalarla önünün kesildiği savunulan bildiride, bu durum, “En hafifinden yakışıksız bir ‘karşıtları sindirme’ politikası olarak değerlendirmek gerekir” şeklinde yorumlandı. Bildiride yeni rektörlerin, kendilerinden farklı düşünen öğretim elemanlarını sindirdiği savunuldu. İzlenen tutumla YÖK’ün anayasal kurum olma çizgisinden hızla uzaklaştığı vurgulandı.

Haberin Devamı

‘YÖK, muhalif görüşleri sindiriyor’

YÖK’te görev süreleri doluyor
YÖK üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş’in görev süresi 19 Ocak 2009’da sona erecek. Bunun dışında yıl içinde göreve süresi dolacak diğer üyeler şunlar: Prof. Dr. İsa Eşme, Prof. Dr. Halis Ayhan, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Fikret Şenses, Prof. Dr. Yekta Saraç ve Emin Kuz, YÖK’te toplam toplam 20 üye bulunuyor.