Siyaset ‘YSK’nın alacağı karar tarihidir’

‘YSK’nın alacağı karar tarihidir’

12.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da sandıkların tekrar sayımını sandıkta kaybedilenin masada geri alınması olarak niteleyen Öztrak, “YSK’nın alacağı karar tarihidir, Türk demokrasisinin geleceğini belirleyecektir” dedi...

‘YSK’nın alacağı karar tarihidir’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak dün partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul seçimleriyle ilgili geçersiz oyların yeniden sayılması işleminin sona yaklaştığını, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun hâlâ 14 bin civarında oyla önde bulunduğunu belirti.

Haberin Devamı

“İktidar 1 Nisan’dan beri ağzında gevelediği organize işler senaryosunu devreye soktu. Ben de organize seçimi çalma şeması hazırladım onu paylaşmak istiyorum” diyen Öztrak, gösterdiği şema üzerinden yaşanan süreci anlatarak şunları söyledi: “3 Nisan’da AKP Genel Başkanı Erdoğan, AKP yöneticileri, Binali Yıldırım ve bakanlar Dolmabahçe’de bir araya geldi. Bu toplantıdan sonra bir kumpasın düğmesine basıldı. Tablo son derece açık, saray ve sarayın bekçisi sandıkta kaybettikleri İstanbul’u, FETÖ tipi bir kumpasla ‘şaibe’ var diyerek masada geri alma harekatının önünü açmışlardır. YSK’ya yapılan olağanüstü itirazın hukuki kılıfı Büyükçekmece’de taşıma oyla ilgili usulsüzlük iddialarıdır. Bu gerekçe ile de YSK’ya olağanüstü başvuruda bulunulmuştur. Biz de boş durmadık. Bizim elimizde de vatandaşların karşılaştıkları traji komik olaylarla ilgili dilekçeler var. Bu tutanaklarda neler yok ki? 14 yaşındaki çocuklara anne babasının evde oturup oturmadığına ilişkin tutanak imzalatmak istemişler. Millet yaşlı ana babasını evine almış, polis defalarca gelip soruyor. İmzalatılan tutanakların bir örneği vatandaşlara da verilmiyor. Hatta polisler polisleri şikâyet ediyor. ‘Bizim eve de arkadaşlar bir kaç defa geldi’ diyorlar.”

Haberin Devamı

‘Demokrasi kaybeder’

“Ne hedefleniyor? İtirazlarına, seçimlerin sonucunu etkileyecek kadar, taşıma seçmen var diye bu kadar sayıda tutanak eklemek istiyorlar ama mümkün olmuyor. YSK bu listeleri kesinleştirmiş. Bu listeler kesinleştikten sonra itiraz çıkarmak mümkün değildir. 2014’te YSK, sandık seçmen listelerinin itiraz üzerine yeniden ele alınamayacağına karar vermiş. Aynı kararında ‘seçimin iptali istenemez’ demiş. Bunun önü açılırsa, o zaman bundan önce yapılan tüm seçimlere itiraz mümkün hale gelir. Tabii kaybedeni de Türk demokrasisi olur. Yargı, bu kumpasın, geçmişteki FETÖ tipi kumpasların neden olduğu gibi bir defa daha hukuk devletini demokrasiyi yerle bir etmesine izin vermemelidir. YSK’nın alacağı karar tarihidir, Türk demokrasisinin geleceğini belirleyecektir.”

Haberin Devamı

YSK’nın, KHK ile ihraç edilen isimlere mazbataların verilmemesi kararını da eleştiren Öztrak “Seçilmesine, aday olmasına, görev yapmasına yasal hiçbir sakınca görmediğiniz bir kişiye mazbata vermeyip, ikinci olana bu sandalyeyi ikram etmek milli iradeyi sakatlamıştır” dedi.

‘Zaman kazandırma amaçlı’

Öztrak, YSK’nın Büyükçekmece kararını ertelemesiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “YSK tarafından alınan bu karar, Kurul’un ağır baskı altında olduğunu bir kez daha göstermektedir. Bu erteleme kararı, iktidara zaman kazandırmayı amaçlamaktadır. Alınan bu erteleme kararıyla, ülkemiz demokrasisine ve hukuk devletine verilen hasar giderek büyümektedir.”

‘Askeri müdahaleye karşıyız’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Sudan’da yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “Sudan’da son olarak yaşanan antidemokratik uygulamalar ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar toplumsal dinamikleri de harekete geçirmiştir” ifadesini kullandı.

Çeviköz, şunları kaydetti: “CHP olarak askeri müdahalelere şiddetle karşı olduğumuzu, Sudan’da hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin işletilmesinin ivedilikle sağlanmasını beklediğimizi belirtmek isteriz. Sudan ile bundan sonrası için ikili ilişkiler devam ettirilmeli, ülkenin demokratik zemine kavuşmasına katkı sağlanmalıdır.” ANKARA Milliyet

Yazarlar