Siyaset Yüce Divan 5 Ocak’a kaldı

Yüce Divan 5 Ocak’a kaldı

23.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Soruşturma Komisyonu 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamalarını 5 Ocak 2015’te yapma kararı aldı. Muhalefet kulislerinde, “Ak Parti içinde görüş ayrılığı var, zaman kazanmaya çalışıyorlar” iddiası konuşuldu. Ak Partili vekiller ise “Parti yönetiminden herhangi bir işaret gelmedi. Ancak belki kararın Genel Kurul’a yansımaları dikkate alınarak oylamaların daha geç bir saate bırakılması istenmiş olabilir” görüşünü dile getirdi.

Yüce Divan 5 Ocak’a kaldı

TBMM Soruşturma Komisyonu 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamalarını 5 Ocak 2015’te yapma kararı aldı. Komisyon 5 Ocak’taki karar toplantısının ardından, Anayasa ve İçtüzük’teki bağlayıcı hüküm nedeniyle 4 gün içinde raporunu tamamlayarak 9 Ocak itibariyle TBMM Başkanlığı’na sunmak durumunda kalacak.
Eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan soruşturma komisyonu dün yapmayı planladığı Yüce Divan oylamalarını 5 Ocak’a erteledi. Saat 15.00’te başlaması beklenen komisyon toplantısı önce saat 15.30’a alındı. Bu rötarın Başkan Köylü’nün programından kaynaklandığı öne sürüldü. CHP’li üyeler, belirtilen saatte salonda yerlerini alırken, Ak Partili bazı üyeler, saat 15.40 sularında komisyona geldi. Toplantının, bu gecikmeler nedeniyle saat 15.45 sularında resmen başladığı öğrenildi.

Haberin Devamı

1.5 saat ‘belge’ arası
Toplantıya saat 16.45 sularında saat 18.00’e kadar ara verildi. Edinilen bilgiye göre, toplantının başında Köylü, üç eski bakandan malvarlıklarına ilişkin bilirkişi raporuna yönelik itiraz ve ek açıklamalar geldiğini üyelere bildirdi. Bunun üzerine bazı Ak Partili üyeler, eski bakanların ek açıklamalarını incelemeden oylama yapılmasının doğru olmayacağını, toplantının ileri bir tarihe bırakılmasını istedi. CHP’li üyeler ise, “Son dakika gönderilen bu itiraz ve açıklamaların hiçbir anlamı ve hükmü yoktur” diyerek görüşmelere başlanmasını talep etti. Taraflar arasında görüşbirliği sağlanamayınca ilk etapta 1,5 saatlik bir inceleme molası uzlaşı formülü olarak benimsendi.
Komisyonun CHP’li üyesi Erdal Aksünger, gazetecilerin toplantıya neden ara verildiği sorularını yanıtlarken, “Daha önce şirketlerinin adlarını dahi söylemeyen, komisyona malvarlığı inceleme yetkiniz yok diyen eski bakanlar ne olduysa malvarlığına ilişkin rapordan sonra şirket bilançolarını, muhasebe kayıtlarını bize sunmaya karar vermişler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu ile görüştüler
CHP’li komisyon üyeleri verilen arada bütçe görüşmeleri nedeniyle Meclis’e gelen Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu ile TBMM’deki makamında yaklaşık 15 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından CHP’li üyeler ayrı bir odaya geçerek burada durum değerlendirmesi yaptı.
Komisyonda peş peşe yaşanan sürpriz gelişmeler kulislerde farklı iddia ve yorumların dillendirilmesine neden oldu. Muhalefet kulislerinde, “Ak Parti içinde eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilip edilmemesi konusunda görüş ayrılığı var, zaman kazanmaya çalışıyorlar” iddiası konuşulurken, Ak Parti’nin oylamaların başlangıç saatini öteleyerek bütçenin kapanış oturumunu yapan Genel Kurul’da tartışmaların önünü almaya çalıştığı tezi de dillendirildi. Ak Partili milletvekilleri ise konuya ilişkin “Yüce Divan oylamalarıyla ilgili parti yönetiminden herhangi bir işaret gelmedi. Ancak belki kararın Genel Kurul’a yansımaları dikkate alınarak oylamaların daha geç bir saate bırakılması istenmiş olabilir” görüşünü dile getirdi. Bütçedeki konuşmasını son dakikada diğer Grup Başkanvekili Ahmet Aydın’a devreden AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın komisyon üyeleriyle görüştüğü, Komisyon Başkanı Köylü’nün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğü, Başbakanlık’a gittiği de kulislerde dile getirilen iddialar arasında yer aldı.
Ara sonrası Köylü, 3 eski bakanın itiraz ettiği raporu hazırlayan MASAK bürokratı komisyon uzmanının, Egemen Bağış’ın itirazına eklediği şirket bilançoları ve hesap hareket dökümlerini incelemek için süreye ihtiyaç duyduğunu belirterek, toplantının ertelenmesi önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

CHP tepki gösterdi
Komisyonda tartışma sürerken edinilen bilgiye Köylü’ye yazılı bir not iletildi ve bu notun ardından Köylü dışarıya çıktı. Telefon görüşmesinin ardından Köylü salona dönerken, yaklaşık 1 saat sonra komisyondan oylamanın 5 Ocak’a ertelenmesi kararı çıktı. CHP’li üyeler bu karara “Oylamanın ertelenmesi komisyonun saygınlığı ve tarafsızlığına gölge düşürmüştür” diyerek tepki gösterdiler. Köylü’nün ise bu tepkilere “Bu kararın bizim üzerimizde olumsuz algı yaratacağını biliyorum. Böyle olduğu için çok üzüntülüyüm” karşılığını verdiği öğrenildi.
Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Köylü, “Başbakan ile görüşmeniz oldu mu?” sorusuna “Yok. Kimseyle konuşmadım” derken, “Telefonla görüştünüz mü?” sorusuna ise “Şimdi evle konuştum. Burada çekmiyor. Jammer koyduğumuzu unutmuşuz” dedi.

Haberin Devamı

‘Üzerlerinde baskı var’

Toplantı sonrası CHP’li üyeler Erdal Aksünger, Rıza Türmen, Osman Korutürk ile Emre Köprülü basın toplantısı düzenledi. Aksünger, “Belki bize şerh yazmak için bir gün kalacak. Getirilen noktada sıkıştırılmış durumdayız” dedi. Türmen de, “Komisyon’un iktidar partisi üyeleri üzerinde büyük baskı vardır. Bu baskının olumlu sonuç vermesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu zamanda baskı yoğunlaştırılacak, sonunda bakanların Yüce Divan’a gönderilmemesi sağlanacak” değerlendirmesini yaptı. Korutürk de “AKP’li üyeler üzerinde kendi yönetimlerinden kaynaklanan ciddi baskı var” dedi.

Haberin Devamı

Erteleme teknik süreçle ilgilidir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Soruşturma Komisyonu’nda oylamanın ocak ayına ertelenmesi konusunda şunları söyledi: “Herkes, Soruşturma Komisyonu’nun işleyişi konusunda hukuki ve teamüle dayalı işleyişte dikkatli olmak durumunda. Burada kendi doğası içinde son derece objektif şekilde şimdiye kadar yürüyen bir süreç var.
Bu sürecin yine Soruşturma Komisyonu’nun kendi içinde, objektif hukuk kurallarını göz önünde bulundurarak bundan sonra da devam etmesi hususunda herkesin saygılı davranması lazım. Gereksiz spekülasyonlar veya bu konularda yapılabilecek zamansız açıklamalar doğru değil.
Bırakalım Soruşturma Komisyonu kendi çalışmasını tamamlasın. Soruşturma Komisyonu eğer bir erteleme kararı almışsa, bu kendi teknik süreciyle ilgilidir.
Soruşturma Komisyonu’nun misyonu ve işleyişiyle ilgili tereddüt uyandıracak her türlü açıklamadan kaçınmak gerekir.”
Başbakan Davutoğlu, komisyonda dosyaları görüşülen 4 eski bakan ile dün görüştüğü iddialarına yönelik soruyu ise yanıtsız bıraktı.
(ANKARA Milliyet)