Siyaset Yüce Divan için artık gözler Genel Kurul’da

Yüce Divan için artık gözler Genel Kurul’da

06.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

4 eski bakan için kurulan Soruştuma Komisyonu yaptığı oylamada Yüce Divan’a sevke gerek görmedi. Komisyon Yüce Divan’a sevki 9’a karşı 5 oyla reddetti.

Yüce Divan için artık gözler Genel Kurul’da

Eski Bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar için soruşturma komisyonundan Yüce Divan’a sevk kararı çıkmadı. Komisyon iki hafta rötarlı gerçekleştirdiği karar toplantısında CHP ve MHP’li beş üyenin “Yüce Divan’a sevk” görüşüne karşın AK Partili dokuz üyenin oylarıyla eski bakanları haklarındaki suçlamalardan akladı.
TBMM’de 4 eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonu, görev süresinin dolmasına dört gün kala, kritik karar toplantısını dün gerçekleştirdi.
Tesadüfün böylesi
Komisyonun eski bakanlarla ilgili nihai kararını oluşturduğu toplantı 14.00’te başladı. 14 Komisyon üyesinin eksiksiz hazır bulunduğu toplantı 3 saat 25 dakika sürdü. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği, iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında atışmaların yaşandığı öğrenilen toplantı 17-25 Aralık operasyonlarını anımsatır şekilde saat tam 17.25’te sona erdi. Toplantıda el kaldırarak bir oylama yapılmadı. Tek tek söz verilen üyeler ayrı ayrı her bakan ve ilgili bakana yöneltilen tüm suçlama fiileri için “Yüce Divan’a sevk gerekli” ya da “Yüce Divan’a sevke gerek yok” yönündeki kanaatini açıkladı. Ardından da her eski bakan için nihai kararını söyledi.
5’e karşı 9 “aklandılar”
9 AK Partili üyenin 8’i eski bakanların haklarındaki tüm suçlamalar için “Yüce Divan’a sevklerine gerek olmadığı” yönünde görüş belirtirken, 4 CHP’li ve 1 MHP’li olmak üzere 5 muhalefet üyesi ise “Yüce Divan’a sevk edilmeli” dedi. Tüm üyelerin görüş belirtmesinin ardından o ana kadar söz almayan Komisyon Başkanı Köylü, CHP’li üyelerin “Sizin kanaatiniz ne?” sorusu üzerine, oyunun rengini “Çoğunluğun görüşüne katılıyorum” diyerek ifade etti. Köylü’nün bunun dışında eski bakanlara ilişkin herhangi bir değerlendirme ve kanaat belirtmediği bildirildi. Köylü’nün de “çoğunluğa” uymasıyla birlikte, eski bakanlar, 5 muhalefet üyesinin “Yüce Divan” istemine karşın, AK Partili 9 üyenin tavrıyla komisyon aşaması itibarıyla haklarındaki soruşturmadan aklanmış oldu.
Köylü toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Gerekçelerini, kararımızda yazacağız. Her bakan ve her suçla ilgili olarak üyeler görüşlerini tek tek belirtti. Sonuç itibarıyla bu şekilde bir karar ortaya çıktı. Herkes, her Bakan ve isnat edilen fiilleriyle ilgili görüşünü söyledi. Ona göre oylama yapıldı” dedi. Bir gazetecinin “Üzerinizde baskı hissettiniz mi?” sorusuna Köylü, “Ne baskısı? Yukarısı serbest...” derken, “Manşetler atıldı, ilanlar verildi” sözlerine, “Ben sadece şunu söyledim; Çift taraflı havan atışları yapılıyor. Bu taraftan atılıyor böyle gidiyor, oradan atılıyor böyle gidiyor. Biz aşağıdayız, o havan atışları bize sirayet etmiyor. Ne demek istediğimi anladınız mı?” karşılığını verdi.
Rapor yazılacak
Bundan sonraki süreçle ilgili sorulara karşılık Köylü, 9 Ocak’a kadar raporlarını TBMM Başkanlığı’na sunmaları gerektiğini hatırlatarak, raporun TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceğini söyledi. Köylü, “Yüce Divan’a göndermeme kararınızdaki temel çıkışınız nedir?” sorusuna, “Bu bir iki kelime, beş cümle ile söylenecek bir şey değil. Gerekçesi çok. Bu kararın gerekçesinde sayfalarca vardır” dedi.
Gazetecilerin “Üzerinizde baskı hissettiniz mi?” sorularına “Ne baskısı, kim baskı yapar? Öyle şey mi olur? Yok canım. Ne baskısı olacak. Kararın gerekçesini okuduğunuz zaman anlayacaksınız ne olduğunu” diyen Köylü, “Vicdanen rahat mısınız?” sorusuna, “Evet” yanıtını verdi.
Köylü, 22 Aralık’ta komisyondan Cumhurbaşkanı aradığı için çıktığı iddiası için de “Söylemek istemezdim ama hanımım hasta, ameliyat oldu. Bir sıkıntı mı var diye, arayınca dışarı çıktım. Onu bile başka türlü değerlendirdiler” dedi.
Komisyon raporunu 9 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na sunacak. Rapor bu tarihten itibaren en geç 10 gün içinde bastırılarak dağıtılacak, dağıtım tarihinden itibaren de yine en geç 10 gün içinde Genel Kurul’da görüşülecek. Buna göre raporun en geç 28 Ocak tarihine kadar Genel Kurul’da görüşülmesi gerekecek. Muhalefet, bu karara rağmen önerge vererek Yüce Divan’a sevk isteyebilecek. Bu durumda Genel Kurul’da Yüce Divan oylaması yapılacak. Yüce Divan’a sevk için 276 milletvekilinin bu yönde oy kullanması gerekecek. Bunun için en az 52 AK Parti milletvekilinin muhalefet ile birlikte hareket etmesi gerekiyor. Kulislerde bu çapta bir firenin “olası olmayacağı” konuşuluyor.
AYM tartışması
Toplantıda AK Partili üyelerin, Yüce Divan görevini üstlenen Anayasa Mahkemesi’ne yönelik güvensizliklerini de açıkça ifade ettikleri ve “Yüce Divan’dan hukuki karar çıkmaz” görüşünü dile getirdikleri öğrenildi. Alınan bilgilere göre CHP’li Erdal Aksünger “Haşim Kılıç’ı başkan yapan sizsiniz. Bu üyeleri de Cumhurbaşkanınız Abdullah Gül atadı. Niye şimdi güvenilmez oldular?” diye tepki gösterdi. AK Partili üyeler de “Sizin görüşünüz başından beri belli. Her yerde ihsası reyde bulundunuz” karşılığını verdi.
Güler: Hayırlı olsun
Öte yandan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, karar konusunda, “Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Başka bir şey demiyorum. Komisyonun takdiridir. Bundan sonraki takdir Genel Kurul’a aittir. Onun dışında bir şey söylemeyeceğim” dedi.

Haberin Devamı

‘Darbe’ sözü tartışma çıkardı

Toplantıda kanaat belirtmek üzere söz alan AK Partili üyelerin tamamı 17-25 Aralık sürecini ve eski bakanlarla ilgili Yüce Divan’a sevk taleplerini “darbe girişimi” olarak değerlendirince CHP’li Aksünger, Suriye’deki gelişmeleri özetleyerek iktidar üyelerine “Asıl darbeci sizsiniz” çıkışında bulundu. Bunun üzerine toplantıda tansiyonun biranda yükseldiği ve Aksünger ile AK Partili bazı üyeler arasında sözlü sert tartışma yaşandığı bildirildi. Aksünger’in toplantının sonuna doğru da 4 bakanın aklanma kararı çıkması üzerine “Vicdanınınız rahat mı?” diye bağırdığı öğrenildi.

‘Deliller hukuka aykırı’ gerginliği

Komisyonda AK Partili üyeler Yüce Divan’a sevke neden gerek duymadıklarını ifade ederken, “Toplanılan deliller hukuka aykırı” tanımlamasını kullanınca da gerginlik yaşandı. Muhalefet üyeleri ise “Konuşma tapeleri, videolar, kendi aralarındaki toplantılar, kasalardaki milyonlar, para sayma makinaları, ayakkabı kutularında milyon dolarlar, kendi ve yakınlarının hesaplarında açıklanamayan havaleler, mal varlıklarında açıklanamayan artışlar bunlar mı hukuki değil? Bunlardan daha iyi delil mi olur?” tepkisini gösterdiler.

Haberin Devamı

‘Normal yaşama döndük’ dediler

Toplantının başında Ak Partili üyelerin neşeli oldukları öğrenildi. Muhalefet milletvekilleri Ak Parti’li komisyon üyelerinin neşeli olmaları garipserken, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, “Hayırdır bu rahatlığınızın sebebi nedir? Önceki toplantıda çok gergindiniz, somurtuyorsunuz” dedi. Başkan Köylü ise “Önceki toplantı sürecinde eşim hastaydı onun için üzüntülüydüm. Şimdi normal yaşama döndük” karşılığını verdi.

Yazarlar