Siyaset Zafer coşkusu ve gerginlik

Zafer coşkusu ve gerginlik

31.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zafer Bayramı tüm yurtta törenlerle kutlandı. CHP’liler alternatif kutlamalar yaparken bazı illerde BDP’liler törenlere katılmadı. Kimi illerde de ‘çelenk’ gerginlikleri yaşandı

Zafer coşkusu ve gerginlik

- MANİSA: CHP Manisa İl ve Merkez ilçe teşkilatı ile sivil toplum örgütleri resmi törenin ardından alternatif kutlama yaptı.
- DİYARBAKIR: Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulduğu Anıtpark’taki törene Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini temsilen katılım olmadığı dikkati çekti.
- BURSA: Heykel’de yapılan kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu. ’Dünya Kültürleri İstanbul’da Buluşuyor’ etkinliği kapsamında Güney Kore’nin Gyeongsangbuk-Do Eyaleti’nden Bursa’ya gelen konuklar, geçen yıl popüler olan Gangnam Style dansı ile kutlamaya gelenleri coşturdu.
- ADANA: Atatürk Parkı’nda yapılan törende 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Bahadır Köse’nin Atatürk Anıtı’na çelenk koyduğu sırada, yaklaşık 30 kişilik grup ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganı attı.
- ÇORUM: MHP İl Başkanı Ercan Daşdan ve CHP İl Başkanı Cengiz Atlas ile Çorum Valisi Sabri Başköy arasında gerginlik yaşandı. Daşdan, “Vali bey, kim için, ne için saygı duruşunda bulunuldu” dedi. Başköy ise, “Yönetmelikte bu böyle tarif edilmiştir” diye cevap verdi. Araya giren Atlas ise, “Tören komutanı Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu demesi lazım” dedi. İki il başkanı daha sonra tören alanını terk etti.
- KONYA: Zafer Bayramı, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla kutlandı. Üstü açık araca binen protokol üyeleri 50 metrelik bölümde vatandaşların bayramını kutladıktan sonra yaklaşık 1 kilometre boyunca kaldırımlar boş olduğu için selamlama yapamadı.
- TUNCELİ: Valilikte düzenlenen tebrikleri kabul törenine Tunceli’deki iktidar ve muhalefet partilerinin hiçbir temsilcisinin katılmadı. Valilik önündeki resmi tören konuşmaların ardından askeri tören geçişiyle sona erdi.

Haberin Devamı

Şemdinli’de asker konseri
Hakkâri’de valilik önlerinde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törenlerde, halkoyunları ekipleri gösteri yaptı. Törene Şemdinli Kaymakamı Cengiz Erdem, Şemdinli 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel, kurum amirleri ve askerler katıldı. Çelenk törenine BDP’li Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre katılmadı. Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasının ardından Şemdinli Kaymakamlığı bahçesinde kokteyl verildi. Kutlamalar çerçevesinde 34. Hudut Tugay Komutanlığı’ndaki askerler mini bir konser verdi.
DHA


Valiye tepki
- MERSİN: Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende çelenk krizi yaşandı. CHP ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği getirdikleri çelenkleri koymak istedi. Ancak polis tarafından alana alınmadılar. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı çelenklerin anıta konulmasını sağladı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun halkı selamlaması ve resmi geçit hazırlığı yapılırken, bu çelenkler kaldırıldı. Güzeloğlu, halkı selamladığı sırada yaklaşık 300 kişi tarafından yuhalandı.
- KAHRAMANMARAŞ: Atatürk Meydanı’ndaki kutlamalara patriot hava savunma sistemlerinin Alman komutanı Albay Bernd Stöckmann katıldı.
- SİİRT: Hükümet Konağı önündeki törende, Vali Vekili Pala, Tuğgerenal Soysal ve Aydın törene katılanların bayramını kutladı. Kutlama aracının hareketi sırasında çocuklar ellerinde bayraklarla aracı kovaladı. Bazı çocukların kutlama aracına asılmasıyla zor anlar yaşandı. Sık sık “en büyük vali bizim vali” sloganı atan çocuklar, kutlama aracına bindi. Ancak araç dönüş almaya çalıştığı sırada zorluk yaşanınca asker ve polisler çocukları araçtan indirdi.

Haberin Devamı

Çelenk krizi
- İZMİT: Vilayet binası önünde düzenlenen törende Atatürk Anıtı’na Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı’nın çelenkleri konuldu. Hemen ardından çelenk koymak isteyen DSP ve İP’lilere polis izin vermedi. Bunun üzerine partililerle polis arasında tartışma çıktı. Tören alanındaki partililer ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diye slogan attı. Tartışma, diğer çelenklerin konulmasının ardından DSP ve İP’lilerin de Atatürk Anıtı’na çelenk koymalarına izin verilmesiyle sona erdi.
- ANTALYA: Törenler, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Resmi çelenk sunma töreninin ardından CHP’li bir grup Atatürk Anıtı’na gelerek çelenk koydu. Aralarında CHP İl Başkanı Devrim Kök ile Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın bulunduğu grup ’Mustafa Kemalin Askerleriyiz’ sloganlarıyla alana gelerek çelenk koydu. Tören sırasında yaklaşık 35 dereceyi bulan hava sıcaklığı, nemin de etkisiyle bunalttı.
‘Siviller’ ayrıldı
- SAMSUN: Atatürk Anıtı önündeki resmi törene katılmayan CHP ve bazı sivil toplum örgütleri ayrı olarak anıta çelenk koydu. Yaklaşık 100 kişilik grup saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından dağıldı.
- YOZGAT: Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende mehter takımının çaldığı marşlar halkı coşturdu. Marşlara Vali Abdülkadir Yazıcı da eşlik etti. Askeri birliklerin tören geçidinde Jandarma Narkotik köpekleri büyük ilgi çekti.
- ORDU: Atatürk Parkı’ndaki törende Vali Kenan Çiftçi kendisi ve yanındakiler için hazırlanan tören aracına ’Gerek yok’ diyerek binmeyince kısa süreli kriz yaşandı. Çiftçi, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak ve Belediye Başkanı CHP’li Seyit Torun daha sonra tören aracına binmeden yürüyerek polis, askeri ekran, protokol ve törene katılan vatandaşların
bayramını kutladı.

Haberin Devamı

İZMİR
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende hazır bulundu. CHP İzmir İl Başkanlığı resmi törenlerin ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama yaptı, anıta çelenk bıraktı.

Haberin Devamı

İSTANBUL
Resmi tören Vatan Caddesi’nde düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile vatandaşlar katıldı. Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndaki törene siyasi partilerin bir yıl aradan sonra resmi törene katılmalarına izin verildi. Ak Parti, CHP, DSP ve İşçi İP anıta çelenk bıraktı.