Siyaset Zana’dan açlık grevi

Zana’dan açlık grevi

15.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da TBMM’deki odasında açlık grevine başladı. Zana, “Başbakan bizi duymak istemiyor. Bu sorunu Meclis’e taşımak zorundaydım” dedi

Zana’dan açlık grevi

Başbakan Erdoğan ile üç ay önce yaptığı görüşme nedeniyle BDP Grubu’yla arası açılan Zana, parti grubundan bağımsız olarak TBMM’deki odasında açlık grevine başladı. Sabah saatlerinde BDP grubunu bilgilendiren Zana, açlık grevini TBMM’deki odasında sürdüreceğini iletti. BDP grup yönetimi Zana’nın “sağlık durumu” nedeniyle açlık grevine başlamasına karşı çıktı.
Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, BDP Genel Merkezi’nin bilgisi dahilinde Zana’yı ikna etmekle görevlendirildi. Türk ve Bozlak, “Sağlık sorunları var, açlık grevi kötü etkiler” diyerek Zana’yı kararından vazgeçirmeye çalıştı. Ancak Zana, “Benim bir siyasi geçmişim var. Geri dönemem. Kararlıyım. Cezaevlerinden açlık grevlerine başlayan arkadaşlarıma buradan destek olacağım” karşılığını verdi.

Ziyaretçi akını
Geceyi TBMM’deki odasında geçiren Zana, BDP’li vekillerin ve partililerin ziyaret akınına uğradı. Odasında Milliyet’in sorularını yanıtlayan Zana, neden açlık grevine gittiğini, “Yüreğimiz yoruldu, zihnimiz yoruldu, bedenimiz yoruldu artık. İnsan yaşamının üzerine pazarlık yapılır mı Allah aşkına? İnsanların ölümü üzerine siyaset yapılır mı? Bu sorunu TBMM’ye taşımak zorundaydım” sözleriyle açıkladı.
Bir hükümet yetkilisiyle görüşmesinin sözkonusu olmadığını dile getiren Zana, “Artık Meclis’in harekete geçmesi gerekiyor. Ben Başbakan’la görüştüğümde de dile getirmiştim. Kendisine ‘Kral çıplak demek için geldim’ dedim. İşte sorun ortada. Çözüm bekliyor ama hala yapılan bir şey yok. Başbakan bizi duymak istemiyor. Etrafındakiler bizi duymasına engel oluyor. Bu işin içinde başkaları var. Ama iyi yere doğru gitmiyor” diye konuştu. Zana, “Bu iş nereye gidiyor?” sorusuna ise, “İyi bir yere gitmiyor. Türkiye giderek Suriye olmaya doğru gidiyor” yanıtını verdi.
Zana, açlık grevleri için “Artık bu hepimizi yakıyor hepimizi yıkıyor. Ölüler üzerinden siyaset yapılır mı? Bugün olacak bir şeyi bir hafta sonraya ertelemenin ne anlamı var? Ben de açlık grevini Meclis’e taşıdım. Arkadaşlarıma ‘Olmaz, artık birilerinin bir şeyleri yapması gerekiyor’ dedim. Bu mücadele içinde kendi kararımdan dönmeyeceğimi söyledim. ” dedi.