Siyaset Zana'nın elini bırakmadı Talat'ın elini ise sıkmadı

Zana'nın elini bırakmadı Talat'ın elini ise sıkmadı

05.02.2010 - 10:29 | Son Güncellenme:

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eski DEP milletvekili Leyla Zana, dün Brüksel'deydi. Her iki isim de Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek ile bir araya geldi. Görüşmelerde dikkat çeken ise, kameralar önünde Leyla Zana'nın elini uzun uzun sıkan AP Başkanı'nın "gayrıresmi görüşme" gerekçesiyle Talat'ın elini sıkarken basına görüntü vermek istememesi oldu.

Zananın elini bırakmadı Talatın elini ise sıkmadı

Talat, daha sonra Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten'le bir araya geldi. Buzek gibi Oomen-Ruijten de Talat'la el sıkışırken basına görüntü vermekten kaçındı.

AP Başkanı ile toplantı öncesinde görüşme odasından çıkarılan basın mensupları, heyetlerin masaya oturmasının ardından görüntü almaları için içeri davet edildi. Gerekçe olarak da görüşmenin gayriresmi olması gösterildi.

Talat'tan birkaç saat önce, kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana'yı kabul eden AP Başkanı Buzek, basına dakikalarca el sıkışma görüntüsü vermişti.

Görüşmenin ardından soruları cevaplandıran KKTC lideri Talat, Buzek'in kendisiyle gayet samimi şekilde el sıkıştığını, bu sürede basının dışarı çıkarıldığını fark etmediğini söyledi. Talat, "Bir önemi olduğunu düşünmüyorum. Şekilci olmamak lazım. Bu şekilciliği Rumlar yapar ve biz onlara güleriz. Biz de aynı şekilciliği yapmayalım diye düşünüyorum" dedi.

Buzek'e AP'den beklentilerini aktardığını ifade eden Talat, bu kapsamda 1960 Kıbrıs Anayasası uyarınca Türkçenin AP'de resmi dil ilan edilmesini, KKTC ve AP arasında karma parlamento komisyonu kurulmasını ve KKTC'nin (Annan Planı'nda öngörüldüğü şekilde 2 milletvekiliyle) AP'de doğrudan temsil edilmesini saydı.

AP Kıbrıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubu'nun daha verimli ve etkili çalışabilmesi için önerilerde de bulunduğunu anlatan Talat, Buzek'in bu taleplerini not alarak inceleme sözü verdiğini ifade etti.

AP Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen Türkiye taslak kararından duyduğu rahatsızlığı da Buzek'e ilettiğini kaydeden Talat, Kıbrıs'taki kapsamlı müzakerelerin konusu olan meselelerin, AP'de ya da Orams Davası'nda olduğu gibi mahkemelerde ele alınmasının "son derece sakıncalı olduğunu, sürmekte olan müzakerelere zarar verdiğini" söyledi.

Ruijten de el sıkışmadı KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Buzek'le görüşmesinin ardından Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten'le bir araya geldi. Buzek gibi Oomen-Ruijten de Talat'la el sıkışırken basına görüntü vermekten kaçındı.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile de görüşen Talat, Kıbrıs'taki kapsamlı müzakere konularının Türkiye karar taslağından çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağı, geçen hafta AP Dış İlişkiler Komitesi'nde 11 çekimser oya karşı 61 oyla kabul edilmişti.

AP'nin büyük grupları Hristiyan Demokratlar, Liberaller ve Sosyalistlerin birçok değişiklik önergesinde işbirliği yapmasıyla belgenin Kıbrıs paragrafı oldukça ağırlaşmıştı.

Bağlayıcı nitelik taşımasa da AP'nin görüşünü yansıtması açısından önem taşıyan belgede, Kıbrıs'taki müzakerelere katkı için Türkiye'den "adadaki askerlerini derhal çekmeye başlaması, KKTC'ye yerleşen Türk vatandaşları sorununu çözmesi ve kapalı Maraş bölgesini Rumlara açması" istenmişti.

AP genel kurulunda 10 Şubatta görüşülecek olan Türkiye karar taslağının, görüşmeden bir gün sonra oylanması öngörülüyor.

Yazarlar