Siyaset Siyasi ayağı gizleme raporu

Siyasi ayağı gizleme raporu

30.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Darbe Komisyonu üyeleri, Komisyon Başkanı Petek’in açıklamalarını ve komisyonun taslak raporunu eleştirdi. CHP’liler, AK Partili komisyon üyelerinin Fetullah Gülen ile ilişkisi olanlar arasından seçildiğini, taslak raporda ‘Ak Parti döneminin geçiştirildiğini’ iddia etti

Siyasi ayağı gizleme raporu

CHP’li Darbe Araştırma Komisyonu üyeleri, Komisyon Başkanı Reşat Petek tarafından açıklanan taslak raporun “Gülen cemaatinin bağlantılarını saklamak, siyasi ayağı gizlemek” üzere hazırlandığını ileri sürdü. CHP’li üyeler Aykut Erdoğdu, Aytun Çıray, Sezgin Tanrıkulu ve Zeynel Emre, dün düzenledikleri basın toplantısında Komisyon Başkanı Petek’in açıklamalarına ve taslak rapora yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğdu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“15 Temmuz’da Türkiye karanlık bir darbe girişimine maruz kaldı. Bu hain girişim sonucunda 249 insanımız can vermiş, 2 bin 301 insanımız yaralanmıştır. Komisyonun AKP’li üyeleri geçmişte Fetullah Gülen’le yakın ilişkisi ve desteği olan milletvekilleri arasından seçilmiştir. Bu durum bir çıkar çatışması yaratmış ve komisyonun güvenilirliğine zarar vermiştir. Petek ve AKP’li üyeler darbe girişimini karartmak üzere faaliyet göstermiştir.

Akar ve Fidan gelmedi

Darbe girişimi ile ilgili hayati önemde bilgiye sahip olan başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görevdeki kuvvet komutanları ısrarlı taleplerimize rağmen komisyona gelmemiş/gelmelerine izin verilmemiştir. 26 Mayıs 2017 tarihinde Petek tarafından açıklanan taslak raporun yazım süreci komisyon üyelerinden gizlenmiş ve hazırlanan taslak rapor komisyon üyeleriyle müzakere edilmeden basına açıklanmıştır.

Haberin Devamı

Taslak rapor, bir kontrollü darbe girişiminin siyasi ayağını saklama ve günahsız kişi ve kurumlara iftira raporudur. Bu raporla vefat eden ve kendisini savunma ihtimali olmayan Süleyman Demirel, Turgut Özal, Kasım Gülek, Vehbi Koç ve Bülent Ecevit gibi isimlerin hatırası kirletilmeye çalışılmıştır.

Darbe girişimi ile ilgili AKP’nin siyasi sorumluluğunu ima edebilecek bilgi kırıntıları dahi rapordan çıkarılmıştır. Taslak raporda darbe girişimi engellenemez bir doğal afet gibi sunulmaya çalışılmış, siyasi ve idari sorumluluklar gizlenmiştir. AKP dönemi geçiştirilmiştir. 2002-2013 arası AKP tarafından devletin cemaate teslim edilmesi ile ilgili tek bir tespite yer verilmemiştir.”

‘Bal veren petek’

Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Erdoğdu, “Rapor, Gülen cemaatinin bağlantılarını saklamak, siyasi ayağı gizlemek üzere hazırlanmış. Darbe girişiminin siyasi ayağına el sürülmemişken, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine operasyon yapılıyor. Tam kontrollü darbe budur” ifadesini kullandı.

Petek’in Gülen’in CHP’ye bağışta bulunduğuna ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine Erdoğdu, “Petek’e cezasını hem kendi taraftarları hem de sosyal medyadaki zeka verdi. Suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Tanrıkulu da aynı konuda, “Bal veren petek gibi Allah razı olsun. Ancak bu kadar yalan belge bir milletvekili tarafından kullanılır” ifadesini kullandı. Tanrıkulu ise “Taslak raporda hiçbir yeni bilgi yok. Kendi sorumluluklarına ilişkin tek bir cümle yok” dedi.

Haberin Devamı

‘Bu soruları yanıtlayın’

Erdoğdu, taslak raporda yanıtlanmayan sorular olduğuna dikkati çekerek, bu soruları şöyle sıraladı:

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Gülen cemaatine nasıl teslim edildi?

Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı darbe ile ilgili bilgileri Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan sakladı mı? Eğer saklandıysa Akar ve Fidan neden hâlâ görevde?

Darbe gecesi düğün gecesine nasıl dönüştü? Derdest edilen kuvvet komutanlarından Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı bilgi sakladı mı?

Darbe, öncesinden biliniyor muydu? Darbe gecesi can veren ve yaralanan insanlarımız kontrollü bir darbeye mi kurban edildi?

15 Temmuz öğle saatlerinde MİT’e yapılan ihbarla darbe biliniyor olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmadı?

Haberin Devamı

Adil Öksüz kimdi? Neden ve Nasıl serbest bırakıldı?

Darbenin siyasi ayağı kimlerden oluşuyor? Darbe başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı kim olacaktı?