Süper Lig Ali Palabıyık'tan VAR'a rağmen tartışılan karar! Deniz Çoban: Travmaların sonucu

Ali Palabıyık'tan VAR'a rağmen tartışılan karar! Deniz Çoban: Travmaların sonucu

01.05.2023 - 14:58 | Son Güncellenme:

Ali Palabıyık, Adana Demirspor - Fenerbahçe maçını yönetmesinin ardından uzun bir süre görev alamamıştı. Yaklaşık 3 aylık aranın ardından Altınordu-Bandırmaspor maçı ile sahalara geri dönen Palabıyık'ın kararları yeniden tartışma yarattı. Eski hakem Deniz Çoban da konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Ali Palabıyıktan VARa rağmen tartışılan karar Deniz Çoban: Travmaların sonucu

Son olarak Süper Lig'in 22. haftasında, 2 Ocak 2023 tarihinde oynanan ve 1-1 sona eren Adana Demirspor - Fenerbahçe maçında düdük çalan hakem Ali Palabıyık, 3 aylık aranın ardından bir müsabakaya hakem olarak atandı. Palabıyık, Spor Toto 1. Lig'in 35. haftasında pazar günkü Altınordu - Bandırmaspor karşılaşmasını yönetti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE GÜNDEMİNE DAMGA VURAN POZİSYON

Ali Palabıyık'ın maç içerisinde kararları oldukça tartışma yaratan tarzdandı. Özellikle yaşanan penaltı pozisyonu tüm Türkiye'nin dikkatini çekti. İşte yaşananlar...

Ali Palabıyıktan VARa rağmen tartışılan karar Deniz Çoban: Travmaların sonucu

MAÇ BERABERE SONUÇLANDI

Spor Toto 1. Lig'de Bandırmaspor, deplasmanda Altınordu ile 3-3 berabere kaldı. 3-0 öne geçen Bandırma ekibi üstünlüğünü koruyamamış ve maç 3-3 berabere sonuçlandı.

KULÜPLER TEPKİ GÖSTERDİ

Kümede kalma adına kritik olan maçta hakem Ali Palabıyık, yardımcısı ve VAR'ın kararları damga vurdu. Bandırma ekibi, "Biz de anlamıyoruz" başlığıyla paylaşım yaptı. Erzurumspor ise; "Yayıncı kuruluşun telif hakkı sebebiyle Ali Palabıyık’ın verdiği penaltıyı bu şekilde verebiliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DİKKAT ÇEKEN KARARLARA İMZA ATTI

Maçta Altınordu'nun kazandığı penaltı ve bir pozisyonda yardımcı hakemin yerde kalan Bandırmasporlu oyuncunun lehine faul işareti yapmaması tartışma konusu oldu.

ADANA DEMİRSPOR - FENERBAHÇE MAÇINDA DA ÇOK ELEŞTİRİLMİŞTİ

Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında Adana Demirspor evinde Fenerbahçe ile 1-1 berabere kalırken maçın hakemi yine Ali Palabıyık'tı. Hakem kararları maça damga vurmuş ve maç sonrası özellikle Fenerbahçe cephesinden oldukça sert açıklamalar gelmişti.

Ali Palabıyıktan VARa rağmen tartışılan karar Deniz Çoban: Travmaların sonucu

JORGE JESUS'A KIRMIZI KART GÖSTERDİ

Karşılaşmanın 90+10. dakikasında Fenerbahçe, Miha Zajc'ın yerde kaldığı pozisyonun ardından frikik bekledi. Ali Palabıyık'ın devam kararı sonrası yedek kulübesi ayağa kalktı. Son düdüğün ardından Jesus koşarak sahaya girdi ve Ali Palabıyık'a tepki gösterdi. Hakem, Jesus'a kırmızı kart gösterdi.

GALATASARAY MAÇINDAN SONRA DA UZUN SÜRE DİNLENDİRİLDİ

Ali Palabıyık, sezonun ilk yarısında Galatasaray-Alanyaspor mücadelesini yönetmişti. O karşılaşmada da tartışmalı kararlara imza atan Palabıyık'a uzun bir süre maç alamamıştı.

YİNE GÖREV VERİLDİ VE...

Spor Toto 1. Lig’de 35. hafta maçlarının hakemleri açıklandığında hakem Ali Palabıyık da görev alan isimler arasındaydı. Tartışmalı hakem düşme hattını yakından ilgilendiren maçta Altınordu-Bandırmaspor maçını yönetti.

Haberin Devamı

İLGİNÇ PENALTI POZİSYONU

Maçın 82. dakikasında Altınordulu Şeref, ceza sahası içerisinde Bandırmaspor'dan Soukou'nun müdahalesi ile yerde kaldı. Pozisyonun yaşanmasının ardından Ali Palabıyık beyaz noktayı gösterdi.

Ali Palabıyıktan VARa rağmen tartışılan karar Deniz Çoban: Travmaların sonucu

VAR'IN UYARISINI DİNLEMEDİ

Bu karara futbolseverler oldukça şaşırdı. VAR devreye girdi ancak Ali Palabıyık'ın kararı buna rağmen değişmedi. Pozisyonu izledikten sonra Palabıyık penaltı kararının geçerliği olduğunu belirtti ve kullanılmasını istedi.

DENİZ ÇOBAN'DAN SERT ELEŞTİRİ

Eski hakem Deniz Çoban da konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunurken, verilen kararın yanlış olduğuna değindi.

İşte Deniz Çoban'ın o yorumları:

"Maçta yaşanan pozisyonda “Soukou’nun Şeref’e bir müdahalesi var mı, penaltıyı gerektirir m?” diye tartışmaya gerek olmadığını düşünüyorum. İki oyuncunun mücadelesinde, futbolun doğasında olan ve ihlali gerektirmeyen küçük bir diz teması var. Ama bu temas penaltıyı gerektirecek bir temas değil.

Ali Palabıyık’ın VAR müdahalesiyle bu hatalı kararından dönme fırsatı varken, VAR fırsatını elinin tersiyle itmesi anlaşılmadı.

Haberin Devamı

Eski bir hakem olarak düşündüm de… Bu karar Ali Palabıyık’ın son iki sezonda yaşadığı travmaların sonucu verilmiş olabilir!

Ali Palabıyık’ın en son yönettiği maç 2 Şubat 2023 tarihinde Adana Demirspor-Fenerbahçe maçıydı. O maçta Palabıyık, başarısız performansıyla uzun süre eleştirilerin hedefinde kalmıştı."

Ali Palabıyıktan VARa rağmen tartışılan karar Deniz Çoban: Travmaların sonucu

3 AY GÖREV VERİLMEMİŞTİ

"Dün yönettiği Altınordu-Bandırmaspor maçına kadar geçen üç aylık sürede kendisine hakem olarak görev verilmemişti.

Daha büyük hatlara imza atan, daha anlaşılmaz kararlar veren hakemler kısa sürede sahalara dönerken, Palabıyık sezonun en uzun süren cezasını almış ve yalnız bırakılmıştı.

Geçtiğimiz sezon yönettiği Rizespor-Galatasaray maçı, takip eden süreçte yaşadığı 8 Mart hadisesinin üzerine bir de bu uzun süreli cezalandırmayla karşı karşıya kalmıştı. Palabıyık’ın hem FIFA kokardı tehlikeye girmiş hem de hakemlik kariyeri bitme noktasına gelmişti.

Eski bir hakem olarak, Palabıyık’ın hangi duygular içinde dünkü maça çıktığını anlayabiliyorum. “Hata yapmamalıyım” kaygısı taşıyordu. Başarılı bir maç yönetip, ligin kalan haftalarında tekrar Süper Lig’e dönüp, maçsız kaldığı haftaları telafi etmek istiyordu.

Haberin Devamı

Verdiği bu hatalı kararı VAR ile değiştirerek hatasını kabul etmesi, notunun düşeceği ve en az iki hafta daha görev alamayacağı anlamına geliyordu."

ZİHİN KARMAŞASI

"Palabıyık’ın bu zihin karmaşasında kenara geldiği muhakkak. VAR davetini aldığında “Eyvah! Hata yaptım!” diye mutlaka aklından geçirmiştir. Kenara geldiğinde de bu karmaşık duygularının bilincinin önüne geçtiğini ve bu kararı bilinciyle değil, duygularıyla verdiğini düşünüyorum.

Yukarıda bahsettiğim Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında VAR olarak Koray Gençerler, AVAR olarak da Mustafa Öğretmenoğlu görev yapmıştı."

KADERLERİNE TERK EDİLDİLER

"O tarihten bu güne Koray Gençerler’e de Süper Lig maçlarında görev verilmedi. Öğretmenoğlu ise 3 ayda 1 kez Süper Lig’de görev alabildi. Yani o maçın hakem ve VAR ekibi bu sezonun en ağır cezalandırılan isimleri oldular ve kaderlerine terk edildiler.

Bu senaryoda, tam 3 ay sonra sahalara dönen ve karmaşık duygularla sahaya çıkan Palabıyık’ın maçına, en büyük travmayı birlikte yaşadığı Mustafa Öğretmenoğlu’nu VAR olarak atamak ve o travmatik günü hatırlaması sağlamak da talihsiz bir tesadüf olmuş."

Yazarlar