Aslı Pelit

Aslı Pelit

-

Tüm Yazıları

Zaman ne çabuk geçiyor... Özellikle de günler hemen hemen hergün futbolla dolunca. Avrupa’da olduğu gibi burada da sezonun sonuna gelmek üzereyiz, hatta geldik bile... Brezilya’da eyalet turnuvaları geçtiğimiz hafta sona erdi. Arjantin’de ise her zaman olduğu gibi ilginç bir sezon sonu yaşıyoruz. Bir önceki sezonun şampiyonu Boca son sıralarda, iki sene önce küme düşen River şampiyonluğa oynuyor, Kupaların Krali Independiente ise tarihinde ilk defa küme düşme tehlikesi ile karşı karşıya. Lanus ve Newel’s , River’i arkada bırakıp bırakamayacaklarını gösterecekler önümüzdeki 4 hafta içinde.
Avrupa’da liglerin bitmesi ile tatil için evlerine dönmek üzere olan yıldızlar, en başta ‘Arjantin’de oynamak’ istediğini açıklayan Messi dışında Maradona’nın ülkeye sürpriz dönüşü ve tabii transfer sezonu dedikoduları da başlayınca tahmin edebilirsiniz ki bu topraklarda sezon başı veya sonu farketmiyor, her zaman olduğu gibi gündem yine futbol!
Avrupa liglerinin sona ermesinin ardından transfer sezonu başladı. Bazı ünlü futbolcuların nereye gidecekleri ya da gidip gitmeyecekleri konusu meraklıların dilinden düşmüyor.
Geçen sene olduğu gibi bu sene de listenin başındaki isimlerden birisi Neymar. Takımı Santos onun için 131 milyon real yani yaklaşık 65 milyon dolar istiyor. Bu miktarın yarısı Neymar’a yarısı kulübe gidecek. Bu konuyla ilgili olarak Brezilya’nın Globo gazetesi bu miktarla neler satın alınabileceğini gösteren eğlenceli bir yazı hazırlayarak ücretin ne kadar absürt olduğunu göstermeye çalıştı.
131 milyon real ile 262 adet Porsche, 20 adet yat, 65500 çift Nike Mercurail Vapor IX krampon, 770 bin Santos forması ve 43 adet Barcelona dostluk maçı alınıyor !
Globoesporte Neymar’ı satın almak isteyen kulüplerin başında olan Barcelona’yı örnek olarak özellikle mi seçti bilemiyorum ! Şimdilik bu ücreti ödeyecek kadar esaslı bir bütçeye sahip kulüp Santos ile kontağa geçmedi. Zaten sadece reklamlardan yılda yaklaşık 100 milyon real kazanan Neymar’ın bir yere gitmeye niyeti de yok gibi.

Haberin Devamı

Kralın dönüşü!
Daha uçaktan inmeden kendisine zayıflamaya yardımcı olan ürünleri tanıtan başka bir yolcu ile atışan D10S aylar sonra tekrar Arjantin’e döndü. Havaalanında yaşanan kaos dışında gazetecilere tekme tokat saldıran Maradona’nın bu hareketleri kamuoyunu bir süre daha meşgul ederken esas merak konusu futbolun kralının neden buraya döndüğü.
Bu ani ziyaretin sebebi Maradona’nın birkaç ay önce varlığından haberdar olduğu yeni gayrimeşru çocuğu 3 aylık Diego Fernando’yu görmek ve bazı aile sorunlarını halletmek olarak açıklandı. Diego’nun burada kaldığı süre içinde yeni bir televizyon programı yapacağı söylentileri dolaşıyor, eğer bu haber doğrulanırsa soğuk kış gecelerinin en renkli siması olacağından şüpheniz olmasın.

İlginç kutlama
14 Mayıs günü Arjantinli futbolcular günü olarak kabul ediliyormuş, bu sene de 60. yıldönümü kutlandı. Ben de önce Maradona’nın, Arjantin’e döndüğü gün olduğu için kutluyorlar zannettim, ama çok daha ilginç bir hikayesi var bu geleneğin. Bundan tam 60 yıl önce Arjantinli milliler tarihte ilk defa İngiltere’yi yendikleri gün olarak kutlamaya karar vermişler 14 Mayis gününü.
Tanrı’nın Eli ve 1986 Dünya Kupası’ndan 20 yıl önce Arjantin’in aslında yenildiği ve futbol tarihine yüzyılın şikesi olarak geçen o çeyrek final maçından bahsediyorum. 1966’da o zaman ki Devlet Başkanı Juan Peron, Arjantin’i o maçın galibi kabul ederek futbolculara armağan etmiş ve bugüne kadar devam eden bir gelenek başlatmış. Maradona ise İngiltere’ye attığı ve futbol tarihinin en ünlü golü olarak tarihe geçse de ona bir gün verilmemiş. Onu direkt Tanrı statüsüne çıkarmışlar!