Diğer Fatih Arda İpcioğlu: Zorluklara rağmen başardık

Fatih Arda İpcioğlu: Zorluklara rağmen başardık

27.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pekin Kış Oyunları’nda kayakla atlama branşında mücadele eden ve elemeleri geçerek bir ilki başaran Fatih Arda İpcioğlu, “Kovid-19’un ilk döneminde 9 ay idman yapamadık. Buna rağmen pes etmedik, bu seviyelere geldik. Artık hedeflerimizi büyütme zamanı” dedi.

Fatih Arda İpcioğlu: Zorluklara rağmen başardık

ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

Türk sporseverler 2022 Kış Oyunları’nda birçok ilki bir arada yaşarken, kayakla atlama branşında organizasyonda boy gösteren Fatih Arda İpcioğlu, elemeleri geçerek tarihe adını altın harflerle yazmayı başardı. Olimpiyatlardaki yorgunluğunu atamadan Finlandiya’daki müsabakalara giden milli sporcu, Pekin’de yaşadıklarından yeni hedeflerine birçok konuda duygularını MİLLİYET’e anlattı.

- Son yıllar senin için rüya gibi devam ediyor. Oyunlarda da boy gösterdin. Organizasyon senin için nasıl geçti?

Aslında kota alma durumumuz ilk başta bize biraz uzak geliyordu. Çünkü kovid-19’un ilk döneminde antrenman yapmada büyük sıkıntı yaşadık. Hatta ilk 9 ay idman yapamadığımızı söyleyebilirim. Dünya Kupası’nda yaz döneminde Kazakistan’da kendimi denemek için gitmek istedim. Orada puan alınca bizim için daha farklı hedefler doğdu. Daha sonra Rusya’da elemeleri geçerek bir ilki başardık. Ardından zaten olimpiyatlara gideceğimiz netleşti. Derecelere bakılırken şunu da gözönünde bulundurmamız lazım. Oradaki herkes branşlarının en iyisi. Yani yaptığımız sporun son noktası. Pekin’de bizim hedefimiz elemeleri geçmekti. İki rampada da bunu başardık. Bu yüzden mutluyuz. Şimdi ise yeni hedeflerimiz var. Hem yarışmalarda hem Dünya Kupaları’nda daha üst sıraları zorlamak istiyoruz.

Haberin Devamı

- İlk müsabakaların ardından yaptığın duygusal paylaşım büyük destek gördü. O anlarda ne hissettin?

İlk atlayışımda elde ettiğim derece beni diğer müsabalar için motive etti. Daha sonra gördüğüm ilgi ise hem konsantrasyonumu hem de mutluluğumu ikiye katladı. Çünkü tabii ki bu branşı yapmak için maddi destek gerekiyor. Ancak sporcu için manevi destek de gerekiyor. Çabamızın, gayretimizin karşılığını aldığımızı gördüm yaptığım paylaşımda. Ben de en sonunda herkese teşekkür ettim.

- Tabii ki madalya zor bir hedefti. Peki biz oyunlarda istediğimizi elde ettik mi?

Hedeflediğimizden daha fazlasını başardığımızı söyleyebilirim. Aslında bunu örnekle anlatmak daha doğru. Antrenörümüz bize ‘Sloven ya da bu branşı yıllardır yapan bir ülkenin sporcusu 9 ay idman yapmasa belki de kariyerini sonlandırır’ demişti. Ancak biz pes etmedik ve 9 aylık bir aradan sonra önce kota aldık, ardından da oyunlarda elemeleri geçmeyi başardık. Elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum. Aslında elde ettiğimiz dereceler geleceğe biraz daha umutlu bakmamızı sağladı.

Haberin Devamı

‘Sırada uçuş rampaları var’

Fatih Arda İpcioğlu, yeni dönemde farklı hedeflerinin olduğunun müjdesini de verdi. Milli sporcu, “Şimdi önümüzde tamamen uçuş rampaları var. 150 ve 200 metre üzeri atlanabilen rampalar. Şuan ki hedefimizde 150-200 metreden uzaktan uçabilmek var. Birçok ilki başardık. Şimdi bu atlayışları yaparak orada da tarihe geçmek istiyorum” dedi.

‘Lakabımı seviyorum’

- Uçan Türk lakabını seviyor musun?

Uluslararası medyanın bana takmış olduğu lakaptı bu. Derecelerimiz iyiye gidince ‘Uçan Türk’ olarak anons etmeye başladılar bizi. Daha sonra da bu Türkiye’ye de yansımaya başladı. Seviyorum bu lakabı.

‘Örnek olmak ağır bir yük’

- Kayakla atlama branşı ülkemizin uzak olduğu branştı. Sen bunu bize sevdirdin. Örnek olmak sana neler hissettiriyor?

Örnek olmak bana mutluluk vermesinin yanında ağır da bir yük. Çünkü daha popüler oldukça insanlar her şeyinizi takip ediyor. Sizin de her anınıza, her şeyinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bu branşa merak salan gençler sosyal medyadan öyle detaylı sorular soruyorlar ki size anlatamam. Ben de elimden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Sonuçta ilgi çeken bir branş bu. Geçen gün bir takipçim ‘Eskiden rahmetli annemle müsabakaları izlediğimizde annem ‘Niye Türk sporcu yok’ diye yakınıyordu. Siz bunu sonlandırdınız. Teşekkürler’ diye bir mesaj atmış. Bunlar çok güzel duygular.

Haberin Devamı

‘Umutsuzluğa hiç düşmüyoruz’

- Peki ilkleri başarmak nasıl bir duygu?

Birçok insanın bilmediği bir branşta son iki yılda büyük bir sıçrama gerçekleştirdik. Tabii ki bu branş benimle tanındı, herkes ilgi gösterdi. Fakat şunu kabul etmemiz gerekir ki biz bunu takım olarak başardık. Elde ettiğimiz derecelerle ‘Türkiye’de bu branşta’ var dedirtebildik diğer ülkelere. Bu da bizi çok mutlu etti. Şu anda tecrübe bakımından dezavantajımız var. Ama asla hiçbir zaman umutsuzluğa düşmüyoruz. Şu anda nasıl elemeleri geçerek bir ilki başardıysak gelecekte de ülkemize madalyalar getirerek yine bir ilk yaşatmak istiyoruz. Oyunlardaki derecelerimiz bize hedeflerimizi daha da yükseltmemiz gerektiğini gösterdi.

Haberin Devamı

‘Bireysel sponsor desteğimiz yok’

- Maddi ve manevi olarak gerekli desteği gördüğünü düşünüyor musun?

Manevi destek olarak söyleyebileceğim gerçekten çok ilgi uyandırdık. Herkes bize hem oyunlarda, hem de daha önceki yarışmalarda çok destek oldular. İşin maddi kısmına gelince. Özellikle olimpiyatlarda malzemenin çok önemli olduğunu gördük. Federasyonumuz ve bakanlığımız tabii ki bize ellerinden gelen desteğin fazlasını gösteriyorlar. Ancak her şeyi devletten beklememiz lazım. Burada sponsorlara da büyük iş düşüyor. Kayakla atmala takımımızda hiç bireysel sponsorumuz yok. Bu alanda da destek görebilirsek çok mutlu oluruz.

‘Emek vermek gerekiyor’

- Anne babalardan sosyal medyada mesajlar alıyor musun? Çocuğumu bu branşa nasıl başlatabilirim diye?

Evet geliyor tabii ki. Spor kültürü bilincinde olan insanlar bu branşa ilgi duyuyorlar. Ama şunu da kabul etmek gerekir. Başarı için büyük bir emek vermeniz gerekiyor. Çok küçükken başlayıp, kariyerinizin sonuna kadar çalışıp çabalamanız lazım. Ben ve takım arkadaşlarım 10 yıllık bir emeğin sonunda buralara geldik. Dışarıdan bakan insanlar hemen rampaya çıkıp atlayış yaptığımızı düşünebilir. Fakat bu öyle olmuyor. Merdivenin ilk basamağından başlayıp yavaş yavaş bu günlere gelebiliyorsunuz.

‘İlk kayağım demirdendi’

Milli sporcu bugünlere nasıl geldiğini de anlattı. Fatih Arda İpcioğlu şu ifadeleri kullandı: “İlk kayak malzemem el yapımı, demirdendi. Babam yapmıştı. Büyüyünce Palandöken’de ailemle beraber kayakla kaymaya başladım. Tabii ilk başlangıç kayak kiralama, daha sonra kendi şahsi kayak takımlarımı alma imkanı buldum. Sevdim bu sporu. Kızakla başlayan spor hayatım artık profesyonelleşerek kayakla atlamaya kadar geldi. Olimpiyatta ülkemi iki kez temsil etmenin haklı gururunu yaşıyorum.”

Pekin Kış Olimpiyatları, Fatih Arda İpçioğlu’nun da aralarında bulunduğu Türk kafilesinin katılımı ile yapılırken bayrağımızı Ayşenur Duman ve Furkan Akar birlikte taşıdı.

‘Tecrübelerimi aktarmak isterim’

Fatih Arda İpcioğlu, kariyerini noktaladıktan sonra yine sporun içinde kalacağını vurguladı. Tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak istediğini belirten milli sporcu, “Çünkü ben bu sporun dibini de gördüm en üstünü de. Birçok tecrübem var. Tabii ki gelecek nesle ve kayakla atlama Türkiye kış sporlarına nasıl yardım etmemiz gerekiyorsa her türlü göreve hazırız” ifadelerini kullandı.