Galatasaray İspanya'dan flaş iddia! Türk kulüplerinden 'Avrupa Süper Ligi' kararı

İspanya'dan flaş iddia! Türk kulüplerinden 'Avrupa Süper Ligi' kararı

21.12.2023 - 16:25 | Son Güncellenme:

Avrupa Süper Ligi projesine dair yeni gelişmeler yaşanırken Türk kulüpleri için çarpıcı bir gelişme yaşandı.

İspanyadan flaş iddia Türk kulüplerinden Avrupa Süper Ligi kararı

Avrupa Adalet Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından yeniden kurulması gündeme gelen Avrupa Süper Ligi ile ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

İspanyol basınından Mundo Deportivo'nun haberine göre; Türk kulüpleri, ciddi anlamda Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı planlıyor.

İŞTE YENİ FORMAT

UEFA ve FIFA'nın rekabet hukukuna aykırı davrandığı yönünde karar alınmasının ardından Avrupa Süper Ligi'nin yeni formatı da duyuruldu.

Buna göre; proje, toplamda 64 takım ve 3 ayrı klasmandan oluşacak. Avrupa Süper Ligi'nde Yıldız, Altın ve Mavi isimli 3 klasman olacak. Bu klasmanlardan Yıldız ve Altın'da 16'şar takım, Mavi klasmanda ise 32 takım olacak ve 3 klasman arasında da yükselme ve düşme olacak. Öte yandan turnuvaya katılım, liyakat esaslı olacak.

Bununla birlikte her takım bir sezon boyunca 7 iç saha ve 7 deplasman olmak üzere 14 maç yapacak. İlk aşaması lig usulüne göre oynanacak turnuvanın ikinci aşamasında play-off usulü uygulanacak.

Haberin Devamı

İspanyadan flaş iddia Türk kulüplerinden Avrupa Süper Ligi kararı

PREMİER LİG EKİPLERİ YOK

İngiliz Hükümeti, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Kulüplerin gelecekte benzer müsabakalara katılmasını engelleyecek mevzuatı yakında çıkaracağız." diyerek, İngiliz kulüplerinin Süper Lig'e katılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

MANU, ATLETICO VE BAYERN REDDETTİ

İngiliz ekibi Manchester United, Alman ekibi Bayern Münih ve İspanyol ekibi Atletico Madrid, Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı reddettiklerini açıkladı. Manchester United yaptığı açıklamada, "Bizim görüşümüz değişmedi. UEFA müsabakalarına katılmaya ve Avrupa futbolunun sürekli gelişimi konusunda ECA aracılığıyla UEFA, Premier League ve diğer kulüplerle olumlu işbirliğine tam olarak bağlıyız." derken, Atletico Madrid, "Avrupa futbol ailesi bir Süper Lig istemiyor. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya (Real Madrid ve Barcelona hariç)... " ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bayern Münih Kulübü CEO'su Jan-Christian Dreesen yaptığı açıklamada, "Bayern Münih'te Avrupa Süper Ligi'ne kapılar tamamen kapalı." ifadelerini kullandı.

İspanyadan flaş iddia Türk kulüplerinden Avrupa Süper Ligi kararı

MAHKEMEDEN KARAR ÇIKTI

Avrupa Birliği'nün en üst mahkemesi, UEFA ve FIFA'nın 2021'de Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine karar verdi. Mahkeme, kararında bu spesifik proje hakkında hüküm vermediğini de belirtti.

Haberin Devamı

AB'nin en yüksek mahkemesi olan Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı bugün A22 lehine yazılı bir karar verdi. FIFA ve UEFA'nın kulüpler arası müsabakaların önceden onaylanmasına ilişkin kurallarının AB rekabet hukukuna aykırı olduğuna hükmetti.

Bağlayıcı karar, İspanyol bir yargıç tarafından takımların Avrupa Süper Ligi'ne katılımları nedeniyle cezalandırılmaması gerektiğine hükmettiği yasal kurumsal anlaşmazlıkları karara bağlayan Madrid ticaret mahkemesine geri gönderilecek.

A22 kararın ardından X'te şu paylaşımda bulundu: "Rekabet Etme Hakkını kazandık. UEFA tekeli sona erdi. Futbol özgür. Kulüpler artık yaptırım tehdidinden uzak ve kendi geleceklerini belirlemekte özgürler."

UEFA'DAN AÇIKLAMA: ONAYLADIĞI ANLAMINA GELMEMEKTEDİR

UEFA, Avrupa Adalet Divanı'ndan çıkan Süper Lig kararı sonrası açıklama yaptı. UEFA'dan yapılan açıklamada "Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararı Avrupa Süper Ligi'nin onaylanması anlamına gelmemektedir." denildi.

Haberin Devamı

UEFA'nın açıklaması şu şekilde:

"Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararı Avrupa Süper Ligi'nin onaylanması anlamına gelmemektedir. Aslında UEFA'nın ön yetkilendirme çerçevesinde önceden var olan ve zaten kabul edilmiş teknik bir eksiğin altını çizmektedir. UEFA, yeni kurallarının sağlamlığından ve özellikle de ilgili tüm Avrupa yasa ve yönetmeliklerine uygun olduğundan emindir. Taraftarların ve tüm paydaşların vazgeçilmez model olarak ilan ettikleri dayanışmaya dayalı Avrupa futbol piramidinin, Avrupa yasaları ve ulusal yasalar tarafından gelen tehdite karşı kendisini koruyacağına inanıyoruz."