Diğer Jokeylerin isyanı

Jokeylerin isyanı

27.12.2018 - 02:30 | Son Güncellenme:

At Yarışlarını Yönetmeliği’nin değişmesinin ardından montlarında indirime gidilen jokeyler kazan kaldırdı. Yayınladıkları bildiri ile durumu protesto eden jokeyler 1 Ocak 2019’dan itibaren at binmeme kararı aldı.

Jokeylerin isyanı

AFŞIN YAKUBOĞLU

Haberin Devamı

At yarışlarında 20 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle kazanım payları düşen jokeyler kazan kaldırdı. Daha önce tabelanın tüm dereceleri için yüzde 10 mont olan jokeyler için bu oran sadece birincilik halinde değişmezken diğer derecelerde indirime gidildi. At sahiplerinin yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle ile yapılan yeni düzenlemede kazanç oranlarının ikincilikte yüzde 7’ye, üçüncülükte - dördüncülükte ve ikramiye varsa beşincilikte yüzde 5’e düşmesine jokeyler büyük tepki gösterdi.

Bu gelişmeler üzerine toplanan jokeyler ortak bildiri yayınlayarak bu durumun kabul edilemez olduğunu ve kararın geri alınmaması halinde 1 Ocak 2019’dan itibaren at binmeme kararı aldılar.

Kazançları önemli ölçüde tırpanlanacak olan 100’e yakın jokey imzalı basın açıklaması yaparken, Türkiye’nin önde gelen jokeyleri Halis Karataş, Selim Kaya, Ahmet Çelik, Özcan Yıldırım, Sadettin Boyraz, Erhan Yavuz, Mehmet Kaya ve Gökhan Kocakaya’nın da bu karara uyacak isimler arasında olması dikkatleri çekti.

Haberin Devamı

Açıklamada “Kamuoyunun takdir edeceği gibi çok hızlı bir şekilde değiştirilen ve yürürlüğe giren kararlar, hepimizi panik havasına soktu. Bu şartlar altında yaptığımız toplantıda bütün jokeylerin zor duruma düşeceği konusunda fikir birliği yaparak, 1 Ocak 2019 Salı gününden itibaren kendi hür irademizi kullanarak at binmeme kararı almış durumdayız. En kısa süre içerisinde bu yönetmelikteki biz jokeyleri ilgilendiren bazı konuların düzeltilmesini talep ediyoruz” denildi.

Ancak jokeylerin bu talepleri TJK ve ilgili kuruluşlardan karşılık bulmadı.

TJK’dan uyarı
Jokeylerin bu kararlarına karşılık Türkiye Jokey Kulübü, Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği, Safkan İngiliz Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği ile Safkan Arap Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği de ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Jokeylerin yarışlarda at binmemesinin At yarışları yönetmeliğindeki karşılığının ilgili yönetmeliğin 128. Maddesinde belirtilmekte olduğunu hatırlatır, sektörün tüm paydaşlarının sürdürülebilir bir gelir kaynağına sahip olabilmeleri doğrultusunda yapılan bir düzenlemeye tepki amacıyla, böyle bir yanlışa düşmemeleri noktasında, atçılık ailemizin paydaşları olarak kendilerini uyarırız” denildi.
128. maddenin uygulanması halinde jokeylere 90 gün cezanın yanısıra, 875 liralık para cezası verilebilecek. Ayrıca fiilin ağırlık derecesine göre lisansları geçici veya sürekli olarak iptal edilebilecek.

Yazarlar