Turkish Airlines Euroleague Jordi Bertomeu: 'THY Euroleague'de takım sayısı 16 olarak kalacak'

Jordi Bertomeu: 'THY Euroleague'de takım sayısı 16 olarak kalacak'

20.12.2016 - 10:50 | Son Güncellenme:

THY Euroleague CEO'su Jordi Bertomeu, Skorer'e özel bir röportaj verdi. Bertomeu 16 takımlı düzenin gelecek sezon da devam edeceğini açıkladı.

Jordi Bertomeu: THY Euroleaguede takım sayısı 16 olarak kalacak

Ezgi Toper / Skorer

Haberin Devamı

THY Euroleague CEO'su Jordi Bertomeu, Skorer'e özel bir röportaj verdi. Bertomeu 16 takımlı düzenin gelecek sezon da devam edeceğini ifade ederken; gelecekle ilgili beklenti ve hedefleri de açıkladı.

İşte o röportaj:

- Ekim ayında yaptığınız "FIBA'nın yaptıkları kabul edilemez" açıklamanızın ardından, geçtiğimiz günlerde de Şampiyonlar Ligi'ni kazanan takımın Euroleague'de mücadele etmesinin mümkün olmayacağını söylediniz. FIBA ve Euroleague arasında neler oluyor?

FIBA kulüplere, oyunculara ve yetkililere seçim özgürlüğü tanıyana kadar kendileriyle müzakere edebileceğimiz çok az şey olduğunu defalarca söyledik. Şimdiye kadar da bu yönde bir düzeltme söz konusu olmadı. Hatta Kamil Novak en son İspanya'da verdiği röportajda yaptırımların süreceğini tekrarladı. Kapalı kapılar ardında bunlar yaşanırken, kendileriyle masaya oturup anlaşma yapmamız mümkün değil. Her geçen gün FIBA'nın yaptırım tehditleri artıyor... Bu, kimsenin kulüplerden, oyuncularından, milli takımlarından veya yetkililerden alamayacağı temel bir haktır ve FIBA'nın buna saygı göstereceğini açıkça belirtmesi gerekmektedir. Bu gerçekleştiğinde bir görüşme yapılması daha kolay ve temiz olacak.

Haberin Devamı

- Sezon başında sistemde radikal bir değişiklik yaptınız. Siz yeni sistemle ilgili neler düşünüyorsunuz ve şu ana kadar aldığınız geri dönüşler ne yönde?

Daha iyi olamazdı... Rekabet formatındaki değişiklik 2011 yılında başlattığımız stratejik planın nihai sonucuydu ve o andan itibaren tüm adımlarımızı kararlılıkla attık. Her değişiklikte olduğu gibi burada da riskler vardı ancak kulüpler de adımlarını kararlılıkla ve doğru yönde attı. Sezonun henüz üçte birinden biraz fazlasını geride bıraktığımız için konuşmak için çok erken ancak rakamlar muhteşem. Salonlara gelen taraftar sayısı %30 arttı. Oyun temposu hızlandı ve skorlar da her maçta ortalama 10 sayı arttı. Skorlar birbirine çok daha fazla yaklaştı. Maçların %28'inde tek bir basket belirleyici olmaya başladı ki geçen sezon bu oran %18'di. İzleyici rakamları da görülmemiş bir seviyeye ulaşıyor. Dijital platformlarda %50 ile 100 arası, TV izlenme oranlarında %20, sosyal medyada da %130 ila 2000 oranında artış var. Taraftarların geri dönüşü muhteşem.

Haberin Devamı

Ticari tarafta ise, yeni formatın tüm paydaşlar arasında büyük heyecan yarattığını gördük. Kulüpler, TV ortakları, sponsorlar ve medya organları bu yeni Lig'i en başından beri kucaklamışlardı. Geliştirilmesi gereken yerler her zaman olacağı için çalışmaya devam etmeliyiz, ancak şimdiye kadar çok memnunuz.

- Değişiklik yaklaşık 5 yıllık plan doğrultusunda yapıldı dediniz ama eski sistemin aksayan tarafları neydi ve neden sistem değişikliğine ihtiyaç duydunuz?

Dediğim gibi, bu değişim yalnızca kendi içimizde aldığımız bir karar değil, kulüplerin de birkaç yıl önce kabul ettiği bir yol haritasının son adımıydı. Format aşamalı olarak, içeriğin kalitesini sürekli takip ederek, ve en iyi takımlar arasında çok daha maç oynandıkça gelişiyor. Taraftarların görmek istediği de bu ve sunduğunuz her şeyde olduğu gibi burada da kalite çok önemli. Şu an en iyi takımları birbiriyle sezonda iki kez buluşturan gerçek bir ligimiz var. Bundan sonra asla, yalnızca kura çekimi nedeniyle bir kulüp Fenerbahçe, Real Madrid ya da CSKA gibi takımları kaçırmış olmayacak. Bu sistem kulüpler, sponsorlar ve televizyonlar için de faydalı. Uzun süren 7 aylık planlamaların daha iyi yapılmasına olanak sağlıyor. Her değişimin zor olduğunu biliyoruz. Ancak ilerlemek istiyorsanız değişmelisiniz ve bu bizim DNA'mızı oluşturan şey. Tüm sporlar arasında, Avrupa Liglerindeki ilk yenilikçi sistemi biz sunduk.

Haberin Devamı

- Peki gelecek sezon için beklentileriniz ve hedefleriniz ne yönde? 16 takımın 24'e çıkması gündemde mi?

Sistemi oturtmamız gerekiyor, bu nedenle gelecek sezon herhangi bir değişiklik olmayacak. Herkes Lig'in genişlemesinden bahsediyor ancak bu konuda çok temkinli olmak zorundayız. Lig'i genişletmek için birçok faktörün bir araya gelmesi gerekir. Birincisi, doğru piyasalarda, her anlamda Lig'e değer katacak mantıklı projeler yapılmalı. İkincisi, böyle bir durumda oluşacak takvim sorununu da en doğru şekilde ele almamız gerekecek. Lig'in mevcut yapısı ancak iki takım takviyesini kaldırabilir ancak daha fazlası çok daha farklı zorluklar çıkaracaktır. Her durumda, gelecek sezon için rakamsal bir değişiklik olmayacağını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

- Fınal Four'a bu yıl İstanbul ev sahipliği yapacak. Satışa çıkan tüm biletler tükendi. Bu yılki organizasyonla ilgili çalışmalar ne aşamada?

Öncelikle taraftarlara teşekkür etmek istiyorum. Satışa çıkan tüm genel biletler 90 dakikadan az bir sürede tükendi ve bu Euroleague için tüm zamanların rekoru oldu. Ortaklarımız ve yerel yetkililerle unutulmaz bir organizasyon yapabilmek için çok çalışıyoruz. Final Four küresel ve kaçırılmaması gereken bir organizasyon haline geldi. İstanbul 2012'de de harika bir ev sahipliği yapmıştı ve basketboldaki en heyecan verici maçlardan birkaçını izlemiştik. Son terör saldırılarından sonra soru işaretleri taşıyan seslerin farkındayız ancak planımız aynı kararlılıkla ve güçlenerek devam ediyor. Bu tip olaylar karşısında tutumumuzu değiştirmiyoruz.

- Türkiye Euroleague'de 4 takımla mücadele ediyor. Son olarak, takımlarımızla, performanslarıyla ya da Türk taraftarlarla ilgili neler söylersiniz?

Türkiye son yıllarda hem rekabet seviyesinin yükselmesi hem de taraftarların katılımıyla çok büyük bir gelişim gösterdi. Taraftarlara, sürekli desteklerinden ötürü minnettar olduğumuzu ve her geçen gün daha iyisini sunacağımızı söylemek zorundayım. Tüm takımlara da hedefleri doğrultusunda bol şans ve başarılı bir sezon diliyorum.