Kadınlar Futbol Ligi Kadın futbolunu adeta sıçrattı! 2 milyar kişiye ulaşıldı

Kadın futbolunu adeta sıçrattı! 2 milyar kişiye ulaşıldı

10.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avustralya ve Yeni Zelanda ev sahipliğindeki Dünya Kupası’nda maçları 2 milyon kişi statlarda izlerken, dünya üzerinde 2 milyar kişiye ulaşıldı. 570 milyon dolar gelir elde edilen turnuva, kadın futbolunu adeta sıçrattı

Kadın futbolunu adeta sıçrattı 2 milyar kişiye ulaşıldı

FIFA Kadınlar Dünya Kupası geride kalan aya damgasını vuran spor organizasyonlarındandı. Kadın futbolunda son yıllarda yaşanmakta olan yükselişi gözler önüne seren Avustralya ve Yeni Zelanda ev sahipliğindeki dev turnuva, bu alandaki ilerlemeyi bir adım daha ileri taşıdı.
Kadın futbolunda bir çok ilklerin yaşandığı, yeni rekorların kırıldığı organizasyon, bu şekilde tarihteki yerini alırken önemli bir misyon edindi. İspanya-İngiltere arasındaki final maçıyla son bulan, Boğalar’ın tarihindeki ilk şampiyonlukla sona eren Kadınlar Dünya Kupası, sonrasındaki gelişmelerle de yankı bulmaya devam etti.
Fransa’nın ev sahipliğinde 2019’da düzenlenen bir önceki Dünya Kupası, kadın futbolu açısından bir kırılma yaşanmasına yol açmış ve bu kulvarda yeni bir kilometre taşı olmuştu. Hollanda ile finalde karşılaşan Amerika Birleşik Devletleri’nin zaferiyle sonuçlanan o turnuvada bir çok rekor tarihe gömülürken, kadın futbolunun gelişmesinin hız kazandı ve yeni bir sürece girildi. İngiltere’nin ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Avrupa Futbol Şampiyonası da bu rüzgarı arkasına alarak turnuva tarihine geçen bir organizasyona sahne oldu. Milli takımlar düzeyinde gerçekleşen bu gelişmeler eş zamanlı olarak kulüp futboluna da yansırken, içlerinde Türkiye’nin de olduğu bir çok ülkede kadın liglerinin, bir anda büyük bir hızla yükselişe geçtiğine tanık olduk.

Haberin Devamı


2023 Dünya Kupası’ndaki maçları ev sahibi iki ülkenin statlarında toplam 1,978,274 biletli seyirci ile 2 milyona yakın kişi izleyerek bu alanda yeni bir rekora imzasını attı. Turnuvanın bu alandaki önceki rekor sayısı 600 binlik bir artış sağlanarak geride bırakıldı. Bir önceki rekor Kanada’daki 2015 Dünya Kupası’nda 1,353,506 biletli seyirciye aitti. Maç başına seyirci ortalaması statlarda 30,911 olarak gerçekleşti. Bir önceki dünya kupasında 21,756 olan maç başı ortalama geride bırakıldı.

Wimbledon’u geride bıraktı
Finalde İspanya’ya yenilerek kaybeden İngiltere’nin bu şampiyonluk maçını, İngiltere’de 13.2 milyon kişi izleyerek bu alanda gelmiş geçmiş en yüksek seyirci sayısını oluşturdu. İngilizlerin çeyrek finaldeki Kolombiya maçını da 4.9 milyon kişi televizyonları başında takip etmişti. Final maçının saatinde ülkedeki tüm televizyon izleyicilerinin yüzde 74’ünün kadın futbol maçını seyrettikleri tespit edildi. Kadınlar finalini izleyenlerin sayısı ülkede Wimbledon finalini izleyenleri (11.3 milyon) geride bıraktı.

Haberin Devamı


Kadın futboluna dünyanın farklı bölgelerinde gösterilen ilginin durumunu anlamak açısından Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı içeren yayın rakamlarına bakmak yeterli olacaktır. Bahsi geçen bölgede final karşılaşması 5 milyon kişiyi ekrana çekerken, turnuvanın geneli aynı coğrafyada 93.5 milyon tarafından takip edildi. FIFA 2023 Dünya Kupası dünya üzerinde yaklaşık 2 milyar kişiye ulaştı, 570 milyon dolarlık bir gelirle sona erdi.
Toplamda 24 yerine ilk kez 32 takımla oynanan Kadınlar Dünya Kupası’nın, global ölçekte nasıl bir etki yarattığı rakamlara yansırken, yükselişte olan kadın futbolunun ivmesini daha da yukarı çekmeyi başardı. Bir çok ülke sıradaki dünya kupası ve diğer kıtasal şampiyonluklarının ev sahipliğini alabilmek için şimdiden sıraya girdi.

İspanya ekrana kilitlendi
İspanya-İngiltere final maçı şampiyonluğa ulaşan ülkede futbolseverleri ekran başına topladı. İspanya’da 5.6 milyon seyirci karşılaşmayı canlı olarak izledi. Maç yayını sırasında ülkedeki tüm televizyon izleyicilerinin yüzde 65.7’si final maçını izleyenlerden oluştu. İspanya tarihinde gelmiş geçmiş en çok izlenen kadın futbol maçı olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Zafere sevinemedi öpücüğü konuştu
İspanya tarihinin ilk şampiyonluğunu yaşarken, bu aynı zamanda tarihin en tuhaf zaferlerinden birisi oldu. Boğalar, ortaya çıkan öpücük skandalı nedeniyle dev zaferi tam olarak kutlayamazken ülke gündemi gibi dünya futbolunun gündemini de uzun süre bu olay meşgul etti.
İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales’in, kupa seremonisi sırasında İspanyol futbolcu Jenni Hermoso’yu dudağından öpmesi, eleştirilere neden oldu. Rubiales bu hareketi oyuncunun rızasıyla yaptığını savunurken, futbolcunun yanıtı bu açıklamayı çürüttü.
FIFA soruşturma başlattığı Luis Rubiales’i futbolla ilgili faaliyetlerden men etti. Bunun üzerine başkanlık görevinden alınan Rubiales için ülkesinde yargı süreci de devreye girdi. Rubiales istifa etmemek için diretirken, yaşanan süreçte takımı şampiyon yapan teknik direktör Jorge Vilda da görevinden oldu.

Haberin Devamı

11.495
FIFA tarafından turnuva boyunca takımlara tedarik edilen buzun kilo olarak ağırlığı.

22.500
2023 FIFA Kadın Dünya Kupası’nda çalışanlara dağıtılan üniformaların toplam miktarı.

119.564
Turnuva boyunca tüm konaklayıcıların gecelik odalarının toplam rezervasyon sayısı.

53.9 milyon
Çin Milli Takımı’nın İngiltere maçını Uzakdoğu ülkesinde ekranda izleyenlerin sayısı.

1 milyon
2023 Kadınlar Dünya Kupası boyunca 1 milyonun üzerinde kola şişesi dağıtıldı.

41.859
Turnuvada basılan toplam akreditasyon sayısı

SAYILARLA 2023 FIFA DÜNYA KUPASI
Dünya Kupası’ndaki maçlar 1,978,274 biletli seyirci tarafından izlenerek, 1,350,000’luk önceki seyirci rekorunu kırdı.
Turnuvadaki 64 maçın 10 tanesi, bu karşılaşmaların oynandığı statlarda 45 binin üzerinde seyirci tarafından izlendi.  İspanya ile İngiltere arasındaki final maçı, tamamı dolan Sydney’deki Avustralya Stadı’nda 75,784 seyirci önünde oynandı. Turnuvanın final maçı esnasında twitter üzerinde ilgili konu başlığında dakikada 27 bin paylaşım gerçekleştirildi. 
Yeni Zelanda’da 700 bin kişi maçları yerinde izledi. Ülkenin bir maçtaki rekor seyircisi altı yıl önceki 37 bin kişiydi. Turnuvadaki 64 maçta toplam 163 gol atıldı. Kanada ve Fransa’daki turnuvalarda atılan 146’şar golleri geride bıraktı. Tarihin en gollü Kadınlar Dünya Kupası’nda maç başına atılan gol sayısı 2.56 olurken, futbolseverler gole doydu.

Haberin Devamı

Dev ekranlarda 770 bin seyirci
Dünya Kupası, maçlara ev sahipliği yapan statların dışında, ev sahibi şehirlerde kurulan taraftar alanlarında da dev ekranlardan takip edildi. FIFA Taraftar Festivali uygulaması daha önceki Dünya kupalarında da organize edilmişti. Ancak tarihte ilk defa, turnuvanın ev sahibi şehirlerin tamamında birden düzenlendi.
Avustralya ve Yeni Zelanda’daki dokuz ev sahibi şehirde oluşturulan özel alanlarda, taraftarlar maçları kurulan dev ekranlardan izleme fırsatı buldu. Turnuva boyunca buralarda 64 maçın tamamı ekranlardan canlı olarak yayınlanırken, toplamda 770 bin seyirci müsabakaları bu şekilde canlı olarak izledi.
Taraftar festival alanlarında gün boyu farklı etkinlikler de gerçekleştirildi. Konserler ve DJ performansları eşliğinde müzikli eğlenceler, çeşitli yarışmalarla iyi vakit geçiren futbolseverler maç olmayan günlerde de kurulu olan alanlara gelerek aktivitelere katıldı, resmi ürün mağazalarından alışveriş yaptı

Yazarlar