Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

8. HAFTA

Lider Arsenal hız kesmeden yoluna devam ediyor. Transfer sezonunun son gününde Mesut Özil’i kadrosuna katan Londra ekibi bu hafta karşı karşıya geldiği Norwich City’yi evinde 4-1 yenerek puanını 19’a çıkardı ve liderlik koltuğunda dokuzuncu haftaya zirvede giriyor. Şu anki görüntüde takım oyunu olarak da rakiplerinin oldukça önünde görünen kırmızı beyazlılarda özellikle takıma yeni katılmasına karşın Mesut’un 40 yıllık Arsenalli gibi oynaması başarıda önemli pay sahibi oldu.

Norwich karşısında Arsenal yine topa daha çok sahip olan taraftı. 20 kez kaleyi yoklayan, bunların 11’inde isabet bulan, 10 kez korner atışı kullanan ev sahibi ekibin özellikle bu maçta bulduğu ilk gol, takım oyununun en güzel göstergesi oldu. Orta sahadan rakip ceza alanına doğru üst üste paslaşmalarla ilerleyen Wilshere-Giroud-Cazorla üçlüsünden Wilshere topa son dokunan isim olarak fileleri havalandırdı. Ada’da tiki taka golü olarak adlandırılan enfes gol hala da konuşulmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Dillerdeki bir diğer konu ise elbette Mesut Özil’in performansı. Norwich maçında gollerin ikisi ondan geldi. Kariyerinin ilk kafa golünü kaydetmesi de ilginç bir detaydı. Ligdeki 5 maçta 2 gol, 4 asist ile oynayan, Şampiyonlar Ligi'nde de 1 gol 1 asisti bulunan 25 yaşındaki oyuncu kulüpte adeta el üstünde tutuluyor. Onun için Almanya'dan özel aşçı getirtildiği söyleniyor. Mesut ve arkadaşlarının performansı Arsenal taraftarına umut aşılıyor. Kırmızı beyazlılar şimdi, 10 yıl sonra tekrar şampiyon olmanın hayallerini kuruyor.

*****

Haftanın ilginç maçlarından bir tanesi Newcastle United ile Liverpool arasında oynandı. Ev sahibi 23'te Yohan Cabaye'nin şık golüyle öne geçti. 41'de Luis Suarez ceza sahası içinde düşürüldü. Hakem hem penaltı verdi hem de Mbiwa'yı oyundan attı. Steven Gerrard atışı gole çevirdi, maça eşitlik geldi. 1 kişi eksik oynayan Newcastle buna karşın Dummett ile gol bulmayı başardı. Liverpool buna ancak 1 golle yanıt verebildi, maç berabere bitti. Uzun süre eksik oynayan Newcastle'ın mücadelesi takdir gördü. Liverpool kaptanı Gerrard bu maçta attığı golle lig tarihindeki 100. golünü kaydetti. Gerrard kariyeri boyunca sadece Liverpool forması giydi.

Haberin Devamı

Mesut ve tiki taka


United yine kayıp

Aston Villa ile Tottenham’ın mücadelesi 2-0 Tottenham’ın üstünlüğü ile sona erdi. Andros Townsend ile Roberto Soldado’nun kaydettiği goller konuk ekibi galibiyete taşıdı. İngiltere’de çok sık rastlanmayan bir olay bu karşılaşmada gerçekleşti. Karşılaşma oynandığı esnada tribünlerden sahaya atılan bir sis bombası yan hakemin başına isabet etti. Yan hakem o an şaşkınlıkla sahanın içine dalarken, konuyla ilgili iki taraftar da tutuklandı. Son zamanlarda İngiltere’de sıklaşan patlayıcı ve yanıcı madde kullanımıyla ilgili olarak yeni önlemler alınabileceği belirtildi.

Son şampiyon Manchester United’ın kötü gidişatı bu hafta da devam etti. Teknik Direktör Alex Ferguson’un ayrılmasının ardından takımın başına geçen David Moyes ile sezona istediği gibi başlayamayan Kırmızı Şeytanlar, sahasında Southampton ile 1-1 berabere kalarak puan kayıplarına bir yenisini ekledi. Van Persie’nin golüne Dejan Lovren yanıt verdi. Sekizinci hafta sonunda kırmızı beyazlılar 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyette kaldı. Öte yandan Manchester Belediyesi, 27 yıl kaldığı United’ın başında büyük başarılar yaşayan Sir Alex Ferguson için Old Trafford yakınındaki bir sokağa İskoç çalıştırıcının ismini verdi.

Haberin Devamı

Diğer maçlarda Fulham deplasmanda Crystal Palace’ı 4-1 mağlup ederken, Manchester City West Ham’ı deplasmanda 3-1 ile geçti. Stoke City-West Bromwich mücadelesi 0-0 sona ererken, Everton Hull City’yi 2-1 yendi, Swansea de sahasında Sunderland’i 4-0 mağlup etti. Sekizinci hafta geride kalırken geçtiğimiz hafta teknik direktör değişikliğine giden Sunderland ligin tek puanla tanışamayan ekibi olarak yoluna devam ediyor.

Maymun tartışması

Haftanın en çok konuşulan konularından bir tanesi de İngiltere Milli Takımı Teknik Direktörü Roy Hodgson’a yöneltilen ırkçılık suçlaması oldu. Deneyimli çalıştırıcının Polonya ile Wembley Stadı’nda oynadıkları karşılaşmanın devre arasında yaptığı konuşmadaki ifadeleri tartışmayı beraberinde getirdi. Takımına oyunun kalan bölümü için taktik veren Hodgson sağ bek Chris Smalling’den takım arkadaşı Townsend’i daha çok topla buluşturmasını istedi. Bu esnada ise ilginç bir örnek verdi. Nasa görevinde maymunla astronot arasındaki ilişkiyi anlatan Hodgson, "Uzay mekiğindeki maymun, görev kontrol merkezinin kendisinden istediği herşeyi tam anlamıyla yapıyor. Mekikteki astronotun tek göreviyse maymunu beslemek" ifadelerini kullandı. Maymun tabirinin özellikle siyahi oyuncularla birlikte kullanıldığı geçmiş örneklerin ırkçılık olaylarını hatırlatması nedeniyle bu sözler büyük ilgi topladı.

Bu sözleri sarf ettiğini kabul eden İngiltere teknik direktörü ise kesinlikle ırkçılık maksadının olmadığını, esprili bir dille anlattığını öne sürdü, yanlış anlaşılma olduğunu belirtti ve özür diledi. Yaşananların ardından gözler İngiliz futbolunun patronlarının nasıl bir tutum alacaklarına çevrildi. Federasyon başkanı Greg Dyke, 66 yaşındaki hocanın arkasında dururken, ırkçılık karşıtı Kick It Out organizasyonunun Hodgson'ın sözleri hakkında soruşturma açılması talebini de oyunculardan gelen bir şikayet olmadığı için uygulamaya koymadı. Sözlerin muhatabı olan iki futbolcu Smalling ve Townsend ise konuyla ilgili açıklamalarında hocalarına destek çıktılar. Townsend twitter hesabından, "Ortalık niye bu kadar karıştı anlamıyorum. Herhangi bir saldırı yok" diye yazdı. "Football Against Racism in Europe" organizasyonunun başkanı Piara Powar ise Roy Hodgson'ın yanlış yaptığını ve kullandığı sözlerin saçma olduğunu söyledi.

HAFTANIN KARMASI

Asmir Begovic (Stoke City)

Nathaniel Clyne (Southampton)

Dejan Lovren (Southampton)

Phil Jagielka (Everton)

Kieran Gibbs (Arsenal)

Yohan Cabaye (Newcastle United)

Jonathan De Guzman (Swansea)

Eden Hazard (Chelsea)

Mesut Özil (Arsenal)

Andros Townsend (Tottenham)

Sergio Aguero (Manchester City)

HAFTANIN TAKIMI

Newcastle United

Liverpool gibi güçlü bir takım karşısında 50 dakika 10 kişi oynadıkları karşılaşmada yenilmemeyi başardılar. 2-2'lik sonuçla zirve hesapları yapan rakiplerine puan kaybı yaşattılar.

HAFTANIN YILDIZI

Mesut Özil (Arsenal)

Hemen her hafta en iyi ilk 11’de yer almayı başaran Mesut Özil’in 2 gol birden kaydettiği sekizinci haftada en iyi oyunculardan bir tanesi olduğuna şüphe yok.

HAFTANIN GOLÜ

Jack Wilshere (Arsenal)

Arsenal-Norwich City karşılaşmasında Londra ekibinin ilk golü sahalarda ender görülen bir kombinasyonla gerçekleşti. Cazorla-Giroud ve Wilshere’ın seri paslaşmalarının sonunda Wilshere topu filelere yolladı. West Ham United sahasında Manchester City’ye 3-1’lik skorla boyun eğerken, ev sahibi ekibin tek golü Vaz Te’den geldi. Portekizli futbolcu maçın kaderini değiştiremese de röveşatadan attığı golle tribünlere güzel bir hareket izletirken haftanın bir diğer güzel golüne imza attı.

HAFTANIN KURTARIŞI

Petr Cech (Chelsea)

Chelsea’nin Cardiff City’yi 4-1 mağlup ettiği karşılaşmada, oyun 1-0 Cardiff üstünlüğü ile devam ederken, 21. dakikada ev sahibi ekibin kalecisi başarılı bir kurtarışa imza attı. Ceza sahasına gelen ortaya yapılan kafa vuruşunda top köşeye doğru yöneldi. Ancak uçan Cech pozisyonun gol olmasına ve farkın açılmasına izin vermedi.