Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2 maçta 5 ayrı oyun planı denenmesi, bir teknik deha becerisinden çok ‘Bu olmadı hop o zaman bunu yapalım’ garipliğidir

Terim’in, Ümit Millilerden Milli Takım’a, oradan yeniden Ümit Takıma yaptığı kaydırmalar, Federasyon Başkanı’nın daha gidilmemiş Ümitler Şampiyonası’na Milli Takımdan şimdiden adam kaydırmaları neticesinde her şeyi kaybettik. Ne İsveç’e gidebiliyoruz, ne de kolay kolay Güney Afrika’ya...
Şenol Güneş, Dünya Kupası’nda 3. olmamızdan 3 sene kadar sonra, o 3’lüğü iyi değerlendiremediğimizi hatta o başarının bizi uyuttuğunu söylemişti. Benzer şeyleri söylemek için Avrupa 3.’lüğünün üzerinden o kadar zaman geçmesi gerek yok. Bugün maalesef Terim’in ‘Ben ne yapsam olur’ zihniyetine esir olduk.
Ben de çok iyi biliyorum: Belki de son 5 yılda giremediğimiz kadar pozisyona girdik dün. Ama şunu da çok iyi biliyorum ki, Bosna ve Estonya maçları için çağrılan Milli Takım kadrosunda en fazla gol atan oyuncumuz Halil’di. 6 golle. O da son şampiyonada kadroda yoktu. Sonra Arda 4 golle geliyor. Ve ardından gelen oyuncular arasında kayda değer bir skor geçmişi olan yok. Evet çok sakatımız vardı. Buna da kabul.
Ama 2 maçta 5 ayrı oyun planı denenmesi, bir teknik deha becerisinden çok ‘Bu olmadı hop o zaman bunu yapalım’ garipliğidir. Bu kadar aşırı güven ve sınır kabul etmez egonun sonucu da budur. 2 günde iki çok büyük yıkım.
30’larda oyuncu değiştirmek için ne oldu? Nuri’yi oyuna sokmak neden, çıkarmak ne için? Ne olmadı da, ne yürümedi de Nuri oyundan alınıyor ve Mevlüt giriyor. Bosna maçında durum kötüyken santrfor çıkıp orta saha giriyor, Estonya maçında normal seyrederken tam tersi oluyor.
Evet Halil girdiği üç pozisyondan birini atsa durum farklı olabilirdi, peki ya bizim yemediklerimiz.
Bu tarz teknik adamlığa bana bir tek örnek gösterin dünyada. Ümitlerden 5 oyuncu al 4 yolla. Hiç oynamışı, kulübünde oynamayanı sahaya sür, Tekke’yi, Yıldız’ı tut.
Terim’in Avrupa 3’lüğü onun çok büyüdüğü an mıdır? Sonun başlangıcı mıdır? Bunu da görmek için 3 yıl beklemeye gerek yok.