Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fenerbahçe’nin çıkar yolu Semih-Alex-Guiza üçlüsünü taşıyacak bir arka ekip kurabilmek.
1- Ancak orta sahada bu yükü kaldırabilecek bir ekip yok.
2- Üstüne, bunun için iki savunma kanadının çok iyi iki yönlü oyun oynamaları, ileri çıkabilmeleri zamanında dönmeleri gerekiyor. Bu olmuyor. Farkındaysanız Fenerbahçe’nin rakipleri en hızlı adamlarını Roberto Carlos’un arkasına sarkıtmaya çalışıyorlar. Ortak bir taktik gibi bu... Bu durum bir dünya efsanesi adına oldukça üzücü olsa gerek.
Savunma kanatları bunu güvenli bir şekilde yapamadığı için Fenerbahçe’nin oyunu otomatikman bozuluyor. Rakip 10 kişi olduğunda bile, misal 3 dakikalık bir baskı kurulamıyor. Bu oyunun istikrarlı bir başarı getirmesi - hele de deplasman maçlarında imkansızlaşıyor.
Bu genel sıkıntının yanı sıra Youla ve arkadaşlarının geçen hafta Galatasaray’a karşı gösterdikleri başarının Aragones üzerindeki etkisinin de rolü olmalı. Eksik bir rakibe karşı bu kadar baskıdan uzak olmak bunun ispatı.
Fenerbahçe baskı kuramıyor ama savunma sakarlıkları aynı şekilde devam ediyor. Yani tedbirler ‘aman o kadar açılmayalım’ yaklaşımı fazla yarar sağlamıyor.

Haberin Devamı

Güiza’nın yardıma ihtiyacı var
Edu, Lugano ve Volkan kaynaklı bu sakarlıklar geçen sene de vardı fakat ekip özellikle Avrupa’da bunun altından kalkabiliyordu. Bu sene ise bunun altından kalkacak soğukkanlılık ve oyuna hakimiyet yok.
Öte yandan büyük çabası bir yana özellikle karşı karşıyada sürekli kaleciye çarpan Güiza’nın nasıl bir yardıma ihtiyacı olduğunu da Aragones bilmeli. Yani en bilebileceği şey bu. Bunun için de bir yerli yardımcıya ihtiyacı olmasa gerek.
Eskişehir açısından Serdar’ın olağanüstü performansına ulaşabilen bir oyuncu yok. Youla yine arkaya sarkmakta mahir ama Volkan’ı geçmekte Güiza’ydı. Bir iki oyuncu onların seviyesine çıksa Fenerbahçe’yi yenmeleri işten bile değildi. Rıza Çalımbay eğer bu performansı sürdürebilirse kariyerinin zirvesine ulaşabilir.
Tartışılan pozisyonlara da girelim. Fenerbahçe kale çizgisini geçip geçmediği belli olmayan pozisyonda aslında ne olduğunu sadece hizada oturan seyirciler biliyor. Hakemlerin bilmesine olanak yok. Çünkü hizada normal olarak hakem yok. Çizgi hakemi şart...
Penaltı ve kırmızı kart için ise kural böyle ama saçma. Penaltı en büyük ceza zaten, bir de adam atmak saçmalığın en önde gideni. Kuralı değiştirmek şart.