Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Keita transferi gerçekleştiğinde gazetenin istediği tanıtım yazısının başlığına “Daha atletik bir Yattara” başlığını atmıştım. Yanılmışım. 25 yaşındaki Fildişili oyuncu bu tanımlamanın, benzetmenin çok ötesinde bir performans, fizik güç ve yaratıcılıkla oynuyor. Aynı zamanda takım savunmasının en önemli parçalarından biri olduğunun da farkında.
Lyon sonrası yeniden daha güçlü olarak dünya sahnesine dönmek için elinden geleni yapıyor. Kuşkusuz çok erken... Ancak şu da açık. Galatasaray’ın ondan sağladığı yarar bir kenara eğer takım Avrupa’da bahara kadar giderse, Keita yeniden çok yüksek teklifler alacaktır.
Biliyorum dünkü maçı değerlendirirken sadece bir oyuncuyu başlığa taşımak çok hak değil. Ancak onun kariyerinin bu önemli dönemecinde böylesinde bir ayağa kalkışa imza atışı da çok önemli.
Evet, tıpkı Arda’dan Aydın’a, Sarp’tan Ayhan’a birçok oyuncu gibi...
Bu maçtan sonra da ‘rakip çok zayıftı’ fikriyle çoğu yerde rastlaşacağımıza eminim. Ancak böyle rakiplere karşı dahi yine “rahat, iştahlı, kontrollü, disiplinli ve keyifli” olabilmeleri de çok önemli değil mi? Bir tek pozisyon dahi vermeden, 10’u aşkın net pozisyona girmiş ve 5 gol bulmuş olmak.
Galatasaray savunmasıyla ilgili şüphelerin tek sebebi onların bir türlü test edilemiyor oluşundan. Bu rakiplerin güçsüzlüğünden mi? Yoksa takım savunmasının geri hatta bir şey bırakmıyor oluşundan mı?
Ve takımın görece en kötüsü Baros. Çünkü bu kadar rakip ceza sahasında olan bir takımın santrforu 5 gol atabilir.
Rölantide bile gol bulan, kapalı savunmaya karşı gol bulan, kornerden net pozisyonlar bulan, serbest vuruştan uzaktan, kaleciden seken toptan... Her maçta her şeyi deneyip her yolla gol bulabilen bir takım. Daha önemli bir takımla karşılaşmamış olabiliriler. Ancak öte yandan sadece 2 aydır birlikteler.
Ve en önemlisi çok güçlü fizikli bir rakibi yorulmadan yormayı bildiler.
Tek ve küçük bir eleştirim var sadece. Takımlar yan top yaparlar. Ama özellikle Arda, Ayhan görülen takıma da sirayet eden bir hatanın altını çizmek lazım. Pasla oyunu hızlandırmanın daha kolay etkili olduğu anlarda gereksiz, yorucu ve rakibin yerleşmesine yardımcı olan enine driplingler göze çarpan tek falso. Bu kolay tamir edilir ve bu oyuncuları dünya çapında yapar.