Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fenerbahçe’yi parça parça değerlendirelim. İki golü buldukları düzenleri övgüyü hak ediyor. Belli ki Aykut Kocaman takımını hücum şablonları üzerine iyi çalıştırmış. Goller tamamen orta saha ve hücum elemanlarının belli deplasmanları üzerine yaratılmış, çalışılmış hücum planlarından geldi.
Fenerbahçe’yi övebileceğimiz ikinci nokta, oyun konsantrasyonu... Maçın sonuna kadar herkes yüzde 90’a yakın oyun planına bağlı kaldı. Bu arada ekstra oynayan Emre ve Stoch’un takım için ne kadar önemli olduğunu da söylemeli...
Üzerinde durmamız gereken diğer parça ise, ne kadar yüksek konsantrasyonla bağlı olunsa da, oyun planının savunmada düştüğü zavallı durum... Fenerbahçe, rakibi sıkıntıya soktuğu hücum şablonlarını, onların hiç yapamayacağını düşünen bir ekip gibi. Çok basit paslaşmalar Fenerbahçe’de çok derin açıklara yol açabiliyor. Rakip biraz daha yetenekli ve hızlı düşünebilen oyunculardan kurulu olsa... Hatta, topa biraz daha iyi vurabilen oyuncu grubundan oluşabilse bir rezalet yaşanabilirdi. Savunma organizasyonu ve planları hiç yapılmamış, hiç çalışılmamış sanki... Aykut Kocaman topa sahip olmayı hedefleyen bir teknik adam. Ama top rakipteyken ne olacağını da planlamak gerekiyor.
Bir başka endişe verici durum ise vasat bir Orta Avrupa takımına karşı içine düşülen fiziki yetersizlik... 10 kişi kalmak çok önemli değil. Bu kadar savunmaya yönelik oynuyorsanız, bunu avantaja dahi çevirebilirsiniz. Ama kabul edelim ki Young Boys, fizik dinamizm, dayanıklılık, genel kondisyon açısından Fenerbahçe’den kat be kat üstündü. Bu, Fenerbahçe’nin doğru ve yeterli çalışmamasından mı, yoksa çalışma döneminin bu safhasında oluşundan mı bilmek mümkün değil. Ama şu andaki zaaf çok açık.
Son olarak uzun vadeli bir öngörü ya da isterseniz fal açma diyelim... Bu seçilen oyun mentalitesi içinde Fenerbahçe’nin ya ekstra bir orta sahaya ya da iyi bir hücum oyuncusuna ihtiyacı var. Aykut Kocaman, topa sahip olan, dolayısıyla da kaybettiğinde de hemen kazanmak isteyen bir takım tasarlamak amacında... O halde hücum-orta saha bölgesinde sürekli oyunun içinde olan ve kuvvetli adamlara ihtiyaç var. Ben, doluya koyuyorum olmuyor, boşa koyuyorum dolmuyor, Alex’e bir görev bulamıyorum. Çünkü kendisini forvet olarak tanımlayan, ancak orta saha özellikleri kuvvetli bir oyuncu ve oyun sürekliliği açısından her zaman zaaf yaşadı. Aykut Kocaman’ın oyun planı içinde ona yer yok gibi...