Basketbol ÖZEL - TBF Başkan Adayı Erman Kunter: Savurganlık bitecek

ÖZEL - TBF Başkan Adayı Erman Kunter: Savurganlık bitecek

01.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Basketbol Federasyonu Başkanlığı’na aday olan Erman Kunter, kulüplerin üzerinden, başta ‘lige katılım bedeli’ olmak üzere önemli yükleri alacaklarını söyledi, “Özel uçaklar, danışmanlar... Müthiş bir savurganlık var, bunu engelleyeceğiz” dedi.

ÖZEL - TBF Başkan Adayı Erman Kunter: Savurganlık bitecek

RÖPORTAJ - ÜMİT AVCI

Haberin Devamı

Türkiye Basketbol Federasyonu, 4 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek Genel Kurul’da yeni dönemdeki başkanını seçecek. 3 başkan adayından birisi olan Erman Kunter, yaklaşan seçim öncesi, hedeflerini ve projelerini MİLLİYET’e anlattı.

Seçim kampanyasında sık sık ‘Şeffaflık ve liyakat’ vurgusu yapan Kunter, “Buna önem veriyoruz. Tüm dünya buna dikkat ediyor çünkü. 100 euronun hesabını veremeyenlerin Avrupa’da nasıl zorluklarla karşılaştığını görebiliyoruz. Biz tam özerk federasyon değiliz, belli sınırlarımız var. Ancak lig yayın hakkı, sponsor anlaşmaları gibi hesapları kulüplerin önüne koyacağız ve sabit giderler dışındaki miktarı kulüplere dağıtacağız. Liyakat olayına gelince, baktığımızda antrenörlük, hakemlik, profesyonel çalışanlar konusunda buna dikkat edildiğini göremiyoruz. Yıldızlar yetiştirmiş antrenörler göz ardı edilmiş, sistemin dışında bırakılmış. Onları yeniden basketbola kazandıracağız” diye konuştu.

‘Bir kulüp dönebilir’

Savurganlık konusunu da sık sık dile getirdiğini, bununla ilgili ellerinde somut nelerin olduğunu, ayrıca katılım paylarının kaldırılması durumunda sabit gelir modeli olarak neleri planladıklarını sorduğumuz Kunter, “Türk Basketbolu Avrupa’da bütçe anlamında ilk 4 içindedir. Ancak bu doğru kullanılmıyor. Anadolu’yu tamemen dolaştık. Rakamları karşılaştırıyoruz. Sadece danışman maaşlarıyla bir kulübün dönebileceğini görüyoruz. Özel uçak giderlerinin fazla olduğunu duyuyoruz. Bu ve benzer giderler olmamalı. Evet katılım payını kaldıracağız diyoruz, bu savurganlığı bitirmek bile ortaya ciddi bütçe çıkaracaktır” dedi.

‘Gerileme dönemiymiş’

Önemli bir ekiple yola çıktığını vurgulayan Kunter şöyle devam etti: “Zaten kıvılcımı çakan Efe Aydan’dır. Onun bir yazısının ardından onunla konuşurken karar verdik. Tabii ki uzun yıllar yurtdışında çalışırken benim aklımda hep Türkiye’ye döndüğümde basketbol için bir şeyler yapmak vardı. Sonuçta Fransa’da tecrübeler kazandım. Onu paylaşmak istiyordum. Bu bir fırsat oldu. Aslına bakarsanız biz basketbol duraklama döneminde sanıyorduk. Ama insanlarla konuşunca, ciddi şekilde gerileme döneminde olduğumuzu anladık. İleriye değil, geriye gitmişiz. Bu nedenle hızlı şekilde aksiyon aldık, her kulübü dolaştık, delegelere ulaştık. Ama hala enerjimin yüksek olduğunu söyleyebilirim. Önümüzde 1 ay olsa aynı tempoda çalışmalara devam edebilirim.”

Haberin Devamı

‘Sağlık olmazsa olmazımız’

Haberin Devamı

“Yönetim kurulumuzda sağlık uzmanı olarak Prof. Dr. Füsun Gürel Uysal bulunacak. O da en ince detaylarına kadar araştırıyor her şeyi. Alt yapıdan çocuklarımızı yetiştirirken onların sağlıklarını da takip edeceğiz. Dişlerindeki sıkıntının bile kaslarını ve sporcu olarak performanslarını etkilediğini söyleyen bir bilim insanı ile çalışacağız ve sporcu sağlığı alanında da önemli gelişmeler yaşayacağız.”

‘Kadın basketbolu gururumuzdu’

Son dönemde hepimiz voleybolun başarılarını konuşuyoruz. Ama kadın basketbolumuz bunları yıllar önce başarmıştı. Üste üste iki olimpiyat oynayan, Olimpiyat’ta 5. olan, Avrupa Şampiyonaları’nda madalyalar kazanan Kadın Milli Takımımız, son turnuvalarda galibiyet göremiyor. Alt yapılarda küme düşmüş durumdayız. Bir anda bu noktaya nasıl gelindi merak ediyorum. Ancak kadın basketbolunu en alt seviyeden en üst seviyeye kadar takibi hiç bırakmayan, sürekli maçları izleyip sorunları dinleyen Canan Erdoğan’ın kuracağı komite ile yeniden canlanacağız. Zaten hem erkeklerde hem de kadınlarda tek hedef olarak Olimpiyatlar’ı koyduk. Bunu başaracağız.”

Haberin Devamı

‘MHK değişecek’

“Merkez Hakem Kurulu ile kulüplerin arasında bir güven sorunu, bir kopukluk bulunduğunu görüyoruz. Göreve geleceğimize inanıyorum ve geldiğimiz zaman MHK’yi baştan aşağı yenileceğimizi söylüyorum. Temiz bir sayfa açılacak. Bir takım şaibeler herkesin kulağına geliyor. O temiz sayfayı açıp her şeye sıfırdan başlayınca yeniden güven ortamı sağlanacaktır.”

‘Bandırma olayı bir skandaldır’

“Kulüplerin en çok dert yandıkları konu yalnız bırakılmaları. Kapanan kulüplerimiz var, maalesef yarım kapalı kulüplerimiz de bulunuyor. Yani her an kapanabilecek, bir umutla çırpınan. Ancak sorunlarının dinlenmediğini söylüyorlar. Mesela bu ülkede Bandırma Basketbol’un kapanması bir skandaldır. Evet belki federasyonun sorumluluğunda değil tamamen ama Bandırma için bir şeyler yapılabilirdi diye düşünüyorum. Sonuçta son yıllarda Türkiye’de oyuncu fabrikası olan bir kulüptü. Çıkardığı yıldızları gördük, yenileri de gelecekti. Bu önlenmeliydi.”

Haberin Devamı

‘Araz ve Aydan yoğun çalışıyor’’

“Sponsorluklar konusunda Ömer Araz çok titiz çalışıyor. Finans kısmının başında o olacak. Zaten şu anda el sıkıştığımız 4 sponsor var. Bunun dışında pazarlık aşamasında olduklarımız da var. Eğitim olmazsa olmazımız. Basketbol Lisesi mutlaka olacak. Üniversiteler ile görüşmeler devam ediyor. Efe Aydan bu konuda çok hassas ve yoğun bir çalışma içinde. Basketbolda eğitim seviyesini yeniden yükselteceğiz.”

‘Tüm Türkiye’ye yayacağız’

Erman Kunter basketbolun en temel sorunlarından bir tanesinin de Anadolu’dan uzaklaşmak olduğunu vurguladı. Kunter, şu ifadeleri kullandı:“Türkiye’de basketbol 28 ile sıkışmış durumda. Bunu yaymamız gerekiyor. Herkese ilgi göstererek, konuşarak, o bölgelere giderek bunu yapacağız. Bölgesel Ligi yeniden başlatacağız. Çünkü o basketbolu besleyen damarlardan bir tanesi. Gençler Ligi ile ilgili yaş sınırını yükseltmek gerekebilir ya da Ümitler Ligi kurulmalı. Yetenekli çocukların bir anda A Takım’a çıkıp, orada ezilmesini önlemeliyiz. Onları hazır halde A Takım’a sunmalıyız. Fransa’da bu yapılıyor. Yazılı olmayan bir kural gibi. O modeli buraya aktaracağız. Ayrıca kulüplerden bir oyuncusunu ya da antrenör de olabilir, senenin 1 günü bize vermelerini isteyeceğiz. Anadolu’daki çocuklar, karşılarında hayallerini kurdukları isimleri görecek, onlarla basketbol oynayacak, eğitim alacak. Bunların hepsi de basketbol sevgisini yeniden artıracak.”