Fenerbahçe Fenerbahçe maçına damga vurdu! 'Yeni Emre Belözoğlu'

Fenerbahçe maçına damga vurdu! 'Yeni Emre Belözoğlu'

21.02.2022 - 07:37 | Son Güncellenme:

Son dakika haberi... Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu'nun 26'ncı haftasında Fenerbahçe ile Atakaş Hatayspor, Kadıköy'de karşı karşıya geldi. Mücadeleyi ev sahibi Fenerbahçe 2-0 kazandı. Sarı-lacivertlilerin 3 puanı hanesine yazdırdığı mücadeleyi spor yazarları köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o yazılar...

Fenerbahçe maçına damga vurdu Yeni Emre Belözoğlu

Fenerbahçe Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu'nun 26'ncı hafta mücadelesinde dün akşam Hatayspor'u konuk etti. Zorlu mücadeleye Fenerbahçe'nin 16 yaşındaki oyuncusu Arda Güler'in performansı damga vurdu

Haberin Devamı

Sarı-lacivertliler Serdar Dursun'un penaltıdan attığı 2 golle 3 puana uzanırken spor yazarları da bu maçı köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o yazılar...

ARDA BELÖZOĞLU - FAİK ÇETİNER (FANATİK)

Maçtan önce, 'Gençler sahaya' diye yazmıştım. Taraftar, sosyal medya baskısı mı, yoksa İsmail Kartal cesareti mi, bilemem Fenerbahçe maça ilk defa 2 genç (Çağtay Kurukalıp, Arda Güler) ile başladı. İsmail Kartal’ın gençler ile kulübedekileri de sahaya sürüşünü anlamak zordu. Mesela Ozan Tufan neden sağ bek idi, Nazım oynasa, Burak oynasa, kaptan da orta sahaya geçse ıslıklanmasaydı. Szalai, Pelkas, Valencia neden yoktu? Gençleri bu oyuncularla birlikte oynatmak daha akılcı olmaz mıydı? Neyse ki bugüne kadar övgüyle bahsettiğimiz Hatayspor sahaya futbolu unutmuş bir takım görüntüsüyle geldi. Onun cevabını Ömer Erdoğan versin diyelim, Fenerbahçe’ye dönelim. İlk yarıda çok iyi mücadele ettiler. Pozisyon bulamadılar ama, pozisyon da vermediler. İlk maçın heyecanına rağmen Çağtay ışık verdi. Arda Güler sahanın en iyisiydi. Kısa zamanda bu takımın Emre Belözoğlu’su olur. Penaltı öncesi kazandığı topla pozisyonu yoktan var etti. Devre golsüz bittiğinde takıma protesto yok, alkış vardı. İsmail Kartal’ın devre arası hamlesi şaşırtıcıydı.

Haberin Devamı

Son 30 dakikada doğru hamleler

Ozan Tufan’ın yerine Berisha’yı sahaya sürdü. Neden? Son 30 dakika doğru hamleler yaptı. Szalai’yi, Pelkas’ı sonra Mert Hakan’ı oyuna aldı. Serdar Dursun’un penaltılarıyla da ihtiyacı olan galibiyete kavuştu. Galibiyette kaleci Altay ile iyi mücadele eden Crespo ve Zajc’da önemli rol oynadılar. Demek ki neymiş, sahada formasını terletenler çoksa, gerisi fasarya..

İKİ DAMLA LEZZET! - ERCAN GÜVEN (MİLLİYET)

Keçiboynuzu gibiydi maçın yarısı… İki damla bal varsa biri Çağtay, diğeri Arda’ydı. Onlar da “Fenerbahçe konjonktüründen / genç kontenjanından / olanca hoşgörü ve iyi niyetle” bakınca.
Zaten başka da bakıp görülecek şey yoktu ki sahada.
Kim bilir; belki de “generalleri” sakat, “kurmayları” kulübede Fenerbahçe takımı, sahaya sürdüğü iki genç dikkat çeksin diye ölü taklidi yapmıştır ilk yarı.
Şaka bir yana “üç hedefinden” ikisini çoktan kaybetmiş İsmail Kartal, Perşembe günkü Konferans Ligi rövanşından geçmeyi öylesine istemiş ki, Hatayspor maçının ilk yarısını bu uğurda feda etmeyi göze almış olmalı.
Ligde ilk dörde girip seneye Avrupa fırsatı yakalamak da önemliyken tuhaf mı?..
Zaten tuhafın dibinde yaşıyor uzun zamandır Fenerbahçe. Eğrisi doğrusuna denk gelip şans yüzüne güldüğünde bile gözyaşlarıyla birlikte geliyor! Trafik kazası geçiren adama çarpan aracın ambulans çıkması gibi.
Mesela Ferdi; takımdaki tek cansiperane oynayan adamdı… Bu sefer de Fenerbahçe’nin teknik aklı “sol bek oynatılıp harcanır mı” diye bombalanıyordu. Şans yine hüzünle geldi. Hatayspor maçında Ferdi işini radikal şekilde halletti Felek!.. Ferdi sarı kart cezalısıydı ve sahada değildi ki, mevkii tartışılsın…Sadece Mesut’un durumu bile başka bir takımda bir sezonda yaşanabilecek tüm tuhaflıklara denk gelir.
Neyse… Sağ beke çekilen Ozan Tufan, ileri çıktığında rakibi zorluyordu ama Hatayspor’un hızlı forvetlerinden fırsat bulamıyordu. Ozan çıkmadığında Osayi’nin kanadı boş sayılabilirdi. Çabalayan bir Rossi vardı iki genç Fenerbahçeli dışında… Bir de her zamanki gibi Altay’ın kurtarışları.
Hatayspor’a gelince…. Ancak sahaya çıktığında anlaşılan ya parlayan ya sönen “bipolar futbolu” negatifti bu kez. Eksikti. Fenerbahçe bir şey yapmadıkça o da rakibine eşlik ediyordu. Zaten 14. Dakikada sakatlanıp çıkan stoperi Burak’ın yerine orta sahadan Onur’u çekmiş, 21 yaşında ilk kez forma giyen Selim’i almıştı teknik direktör Ömer Erdoğan. Bir çok eksiği yanında orta saha planı da bozulmuştu maçın başında. Lakin karşısında değerlendirecek bir Fenerbahçe yoktu ilk yarı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İkinci yarıya Ozan’ı çıkarıp, Osayi’yi sağ beke çekip ileriye Berisha’yı yerleştirerek başladı İsmail Kartal. Rossi kanat değiştirdi ve sağı biraz toparlandı Fenerbahçe’nin. İleride iki gol adamı oldu. Ama her zamanki eksikler duruyordu; sistem, organizasyon ve coşku…
Lakin, kaleyi zorlayan Hatayspor’du. Çünkü Fenerbahçe’nin boyu uzamıştı, Benzia-Lobjanidze gibi hızlı adamlara arkada yer kalmıştı. Altay fazla mesai yapmak zorunda kaldı o süreçte.
Son yarım saatte İsmail Kartal öne Pelkas’ı, savunmaya Szalai’yi almak zorunda kaldı. Serdar ile Rossi’yi çıkardı. Hem gol atması hem de yememesi gerekiyordu Fenerbahçe’nin. Ancak Berisha da Serdar Dursun da gol ihtimali çok zayıf gol adamlarıydı.
Tam o sırada penaltısı geldi F.Bahçe’nin ki, o pozisyona sebep Arda’nın kazandığı topu ceza alanına çok iyi ortalamasıydı. Penaltı hem Fenerbahçe’nin 8. Haftadan beri üst üste ikinci maçı kazanmasını sağladı hem Serdar Dursun’un ayağını gole alıştırmış olmalı. Hemen sonra direkten dönen sürpriz şutu vardı Serdar’ın. Serdar Dursun gol sıkıntısı çekse de gol şansı yaratmakta zorlanmayan bir adam…
Takipçiliği Hatayspor kalecisi Münir’in kendisine penaltı yapmasına sebep oldu ikinci penaltısını da attı Serdar.
Aksi halde beraberlik sinyali veriyordu maç.
Amaç kazanmaksa iki maçlık mütevazı bir seri yaptı Fenerbahçe. Perşembe beklenmedik bir iş başarırsa, tribünler beş bin kişi ile ağlamaz hiç olmazsa sezon sonuna kadar.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE’YE AVRUPA YOLU AÇILIYOR - MESUT AYDIN KALE (SKORER)

Bu hafta içi Slavia Prag ile oynayacakları Konferans Ligi maçını düşünerek rotasyona giden İsmail Kartal; Mert Hakan, Pelkas ve Valencia gibi isimleri kenarda bekletirken sadece Fenerbahçe’nin değil Türk futbolunun geleceği Arda Güler’i ve Çağtay’a ilk kez ilk 11’de görev verdi.

Haftalardır kötü performansından söz ettiğimiz Nazım’ın yerine Ozan Tufan sağ bekte başladı. Crespo ise cezasını bitirerek takıma dönmüştü.

Sarı-lacivertliler, bundan önceki birçok iç saha maçına göre daha iyi başladı. Hatayspor ise oyun kimliğinden uzak bir şekildeydi. Arda Güler yıllardır Fenerbahçe’nin ilk 11 oyuncusu gibi rahat ve etkili oynaması, futbolun en güzel anlarıydı. İlk yarıdaki en etkili iki pozisyon Arda’nın geliştirdiği iki atakla gerçekleşti.

Fenerbahçe’nin bu sezon transfer ettiği ve Novak’la Ferdi’nin yokluğunda ilk kez 11’de oynadığı Çağtay’ın ilk yarıda tek bir hatası haricinde pozisyonunda sırıtmaması, İsmail Kartal’ın elini sol bek konusunda güçlendirecektir. Kartal’ın 6 aylık görev sürecinde Fenerbahçe’ye katabileceği en büyük katkı, Arda Güler, Çağtay Kurukalıp gibi isimleri takıma ve Türk futboluna kazandırmasıdır.

İsmail Kartal ikinci yarıya Ozan Tufan’ın yerine Berisha’yı alıp, sağ beke yine Osayi’yi çekti. İkinci yarı etkili oyununa devam eden Fenerbahçe’ye karşı, daha fazla karşılık veren bir Hatayspor sahadaydı. Akdeniz temsilcisi, Fenerbahçe’nin baskısını daha da artırdığı dakikalarda, Saint–Louis’in ayağından yüzde yüzlük bir pozisyondan yararlanamadı. Giresunspor maçında Fenerbahçe’yi oyunda tutan Altay Bayındır bu maçta da kaldığı yerden devam ediyordu. Gecenin kırılma noktası da bence Altay’ın müthiş performansıydı.

Fenerbahçe maçına damga vurdu Yeni Emre Belözoğlu

Altay’ın kurtardığı yüzde 100’lük pozisyon sonrasında, genç Arda’nın köşe direğinin yakınında kaptığı topla gelişen atakta Fenerbahçe penaltı kazandı. Tüm tribünler “Arda Güler” diye bağırırken, İsmail Kartal, Serdar Dursun’a kullandırdı penaltıyı ve sarı-lacivertliler 1-0 öne geçti. Golden sonra İsmail Kartal ilk yarıda yaptığı hatalarla dikkat çeken Serdar Aziz’in yerine Szalai’yi, Rossi’nin yerine Pelkas’ı oyuna aldı. İsmail Kartal’ın formsuz Serdar Aziz’i oyundan alması kalan dakikalar açısından Fenerbahçe için doğru hamle oldu.

İlk golü atan ve gecenin en çalışkanlarından biri olan Serdar Dursun, Fenerbahçe’nin ve kendisinin 2. golünü adeta taştan çıkardı. Kaleci Munir’e yaptığı baskı sonucunda penaltı kazanan Serdar, Premier Lig izleyenler bilir, Chelseali Jorginho tarzı attığı penaltı ile maçı koparan golü attı. İkinci yarı Ozan Tufan’ın yerine oyuna giren Berisha yine hiçbir katkı sağlayamadı.

Fenerbahçe, hücumda etkili olmak istiyorsa, Serdar Dursun’un yanına yardımcı bir forvet daha oynatması lazım. Şu anki form grafiğine bakarsak Serdar Dursun’la birlikte oynayacak doğru isim Valencia olur.

Fenerbahçe, gelecek sezonun kaderi için çok önemli olan ilk 4 iddiası için 3 puan kazandı. Neden ‘gelecek sezonun kaderi’ dedim? Çünkü; bu saatten sonra gelecek teknik direktör, Avrupa’da olmayan bir Fenerbahçe’ye gelmez. Bu Fenerbahçe’yi ve yönetimi kaliteli bir teknik direktör kurtarır. Sıradan bir teknik direktör ile de Fenerbahçe başarılı olamaz. Fenerbahçe’nin bundan sonra ne yapıp ne edip Avrupa vizesi için kazanması gerek. Hem de bunu Arda Güler ve Çağtay gibi isimlere şans vererek yaparsa tribünlerde tepkiyi de bir nebze azaltabilir.

OYUN LİDERLİĞİ ARDA'DA - SENAD OK (MİLLİYET)

İki takımın da önemli eksikleri vardı. Fenerbahçe adına Mesut Özil ve İrfan Can’ın sakat olması, Sosa’nın da kulübede yer alması sebebiyle oyun liderliği genç Arda’ya kaldı.

Başlangıçta özellikle de savunmadan çıkışlarda ağabeyleri Arda ile oynamayı riskli bulsa da genç futbolcu 35’te yarattığı pozisyon sonrası kendini ispatladı. Bu pozisyon sonrası daha fazla topla buluşmaya başladı. Duran topu etkili kesti. Tisserand 37’de bitiremedi.Konuk ekip savunma arkasına çok kolay sarkabiliyordu. Ev sahibinde beklerde de sıkıntı olması savunmayı zorluyordu. 21, 23 ve 40’ta Hatay üç kez gole yaklaştı. İkinci yarı Hatay yine etkili gelmeye devam etse de öne geçen sarı-lacivertliler oldu. Arda çok önemli bir işe imza atarak savunma tam çıkarken topu kaptı. Dengesiz yakalanan Hatay savunmasının Crespo’ya müdahalesi sonrası penaltı düdüğü geldi. Serdar Dursun etkili kullandı ve takımını 67’de 1-0 öne geçirdi. 73’teki uzak mesafeden şutu da direkten dışarı çıktı. Hatay geriden oyun kurmak isterken araya giren Serdar Dursun penaltı kazandırdı. İlginç bir stil ile önce kaleciyi yatırıp sonra vuruşunu yaptı, 81’de maçı bitirdi: 2-0

ARDA GÜLER PARLADI - MEHMET DEMİRKOL (MİLLİYET)

Hatay’ın ilk yarıdaki maçta kalabalık çıkışlarda orta saha verdiği açıklar maçı Fenerbahçe açısından ligin ilk yarısının belki de en iyi performansı haline getirmişti. Hatay’da bu kez ciddi eksikler vardı. Ve Fenerbahçe perşembe yorgunuydu. Bu sebeplerle Ömer Erdoğan daha kompakt kalıp Fenerbahçe’nin orta sahada oyunu kuran oyuncularına sert baskı yapmaya karar vermiş olmalı. Ve hızla çok da pas yapmadan rakip kaleye yüklenmek... Bunu ilk yarıda istedikleri seviyede yapamadılar. Ama 2. yarının başında ufak değişikliklerle rakibi zorladılar.

Yaşının çok üzerinde...

Fenerbahçe ise Arda dışında adam geçip alan kat edebilen bir oyuncusu olmayışının sıkıntısını çekti yeniden. Arda gerçekten yaşının çok üzerinde bir olgunluk ve soğukkanlılıkla yeteneklerini sonuna kadar sergiliyor. Tisserand’ın gol yapamadığı serbest vuruş ‘asist’inin hızı, ivmesi, gol gölgesine düşüşü Alex ayarındaydı desem abartmış olmam. İlk 45 dakikada topu ayağına yapıştırdı. Hiç basit hata yapmadı, geri pas yapmadı. Hep doğru yere hareketlendi ve doğru yerde topa buluştu. Böyle bir oyuncuyu iki santrfor arkasında ’10’da görmezsek çok yazık olur. Bunu yapmalı.

Serdar’ın hırsı

Bunun dışında Fenerbahçe’nin standart ağır paslaşan risk almadığı için riski büyüten oyununda göze çarpan isim Serdar Dursun’du aldığı 2. penaltı hırs ve konsantrasyonunun çok iyi anlatıyor. Maçı seyretmeyip sadece bu pozisyonu görenler için hemen her pozisyonda aynı ısrarla topa koştuğunu haber verelim.

 

 

Yazarlar