Futbol 'Stat arazilerini bize satın'

'Stat arazilerini bize satın'

27.09.2014 - 09:53 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Başkanı, “ FENERBAHÇE -F.Bahçe ve biz statları kendi paramızla yaptık. Gelen seyirci bizim. Oyuncuların parasını biz veriyoruz. Bütün giderler bizim fakat Gençlik ve Spor Müdürlüğü sponsorluk gelirimizin % 25’ini alıyor. Stat tamamlansın Aziz Yıldırım’ı da alıp Başbakan’a çıkacağım. Kaç liraysa verelim stadın mülkü Beşiktaş’ın malı olsun” diye belirtti .

Stat arazilerini bize satın

Sahada oynayan futbolcular, kenardaki teknik kurul , tribündeki taraftarlar... Bunlar bizim spor kulüplerimizin görünen yüzü. Bir de görünmeyen yüzü var... İşte o görünmeyen yüzde fırtınalar kopuyor. Her şeyden evvel olay artık spor olmaktan çıkmış, spor kulüpleri birer ticari işletmeye dönmüş durumda. Artık onlar borsada işlem gören, UEFA huzurunda finansal kurallara göre çalışan birer işletme. Bu noktada, kulüplerin ekonomisini yönetmek sportif başarı kadar ehemmiyet taşıyor. Önceki akşam “üç büyükler’den Beşiktaş’ın Başkanı Fikret Orman ile işte işin bu boyutunu demek oluyor ki ekonomisini konuştuk. Başka bir takımın taraftarı olarak mümkün olduğu kadar objektif bir değerlendirme yapmam gerekirse, özetle şunu söyleyebilirim: Şayet bir aksilik olmazsa Beşiktaş’ın ekonomisi doğru yola girmek üzere.

Haberin Devamı

400 MİLYONU YAKALARIZ

Fikret Orman kulübün mali durumu ile ilgili nihayet durumu bizlere aktarmadan evvel söze yönetimi devraldıklarındaki eko-nomik tabloyu aktararak başladı. Orman, “Yönetime geldiğimizde kulübün net ödemesi 325 milyon dolar, senelik cirosu ise 80 milyon dolardı” diye hatırlattı. Öncelikle haziran ayı itibariyle borçlar 280 milyon dolara gerilemiş. Vodafone Arena bitti-ğinde 220 milyon dolarlık ciroya ulaşacaklarını savunan Orman, “Sponsorluk anlaşmaları ve stadyum geliriyle 400 milyon TL’lik geliri yakalarız” diye açıkladı . Orman’ın hedefi 2016 itibariyle bu rakama ulaşmak. Esasen stat inşaatı bitmeden bu yolda önemli bir ara kat edilmiş.

147 LOCADAN 111’İ SATILDI

Fikret Orman’ın paylaştığı rakamlara göre inşaatı devam eden Vodafone Arena’daki 147 locanın 111’i şimdiden satıldı. Bu satış-lardan 29.4 milyon dolarlık geliri elde edildi. Geriye kalan 22 loca ise rezerv edilmiş durumda. Toplamda 2 bin tane olan VIP koltukların da 445’i satılmış durumda. Toplamda kombine satışı 7 bin tane … Buradan elde edilen gelir ise yaklaşık olarak 7 milyon dolar. Yani, bu zamana kadar satılan loca ve VIP koltuklardan elde edilen yekün gelir 36 milyon dolara ulaştı… Vodafone Arena Stadı’nın inşaatında “Yolun yarısından çok fazla daha ilerideyiz” diyen Beşiktaş Başkanı inşaatın çok fazla hızlı ilerlediğine de önem arz ediyor ve bunları diyor:

Haberin Devamı

“Temeli 25 Aralık’ta atmıştık. Oradan 1 milyon metreküp hafriyat çıkardık. O hafriyatı sadece gece 22.00 ila 06.00 saatleri arasında boşaltabiliyorduk. Arazinin her bir metrekaresini değerlendirmek için çalıştık. Zorlandık haliyle.”

KUPAYI ORADA KALDIRACAĞIZ

İnşaatın gün ve gün ilerlediğini görüyoruz. Ancak herkes gibi biz de merak ediyoruz ve başkana soruyoruz: Ne vakit bitecek?

Fikret Orman temkinli ancak ilk defa bu kadar somut bir cevap veriyor:

“Vodafone Türkiye ile gercekleşen işbirliği itici güç oldu. Devletten kaynak almayan bir kulübüz. Bir misal vereyim; Bursa Belediyesi, Bursa Stadyumu için Hazine’den 30 milyon dolar aldı. İnşaatı ise tam 4 yıldır devam ediyor. Stat daha erken bir tarihte, örneğin önceki ağustos ayında da bitebilirdi. Bu iş nakite bakıyor, paran varsa sürat ile bitirirsin. Şu anda bir tarih ver-meyeceğim. Ama bu sene şampiyonluk kupasını yeni stadımızda kaldırmayı istiyoruz” diye belirtti .

Haberin Devamı

ARSA İÇİN HER ŞEYİ GÖZE ALDIM

Fikret Orman Vodafone Arena’nın sürat ile yükseldiği eski İnönü stadının arazisiyle demek oluyor ki stadın mülkiyetiyle ilgili de bir sürp-rize imza atmaya hazırlanmakta . Başkan Orman “Saracoğlu’nu da Vodafone Arena’yı da yapan biziz. Gelen seyirci bizim. Statta oynayan oyuncuların nakit -sını da biz veriyoruz. Yani bütün giderler bize ait. Ama Gençlik ve Spor Müdürlüğü, sponsorluk gelirlerimizin % 25’ini alıyor. Diğer kulüpler için de vaziyet aynı. Stat tamamlansın, bu faaliyetler bitsin, FENERBAHÇE -F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ı da yanıma alıp Başbakan’a çıkacağız. Stadı bize satmalarını isteyeceğiz. Bedeli çok fazla yüksekmiş, arazi pahalıymış her şeyi göze aldım. Kaç liraysa verelim, yeter ki stat da arazi de Beşiktaş’ın malı olsun” diye belirtti .

Haberin Devamı

Restoranlar için Koç ve Doğuş’la görüşüyor

Vodafone Arena’daki restoranlar için Doğuş Grubu’nun yeme içme sektöründeki iştirake D.ream ve Koç Topluluğu mar-kalarından Divan’la görüştüklerini açıklayan Fikret Orman, “Restoran ve kafelere deniz tarafında yer açtık. Bunun için de stadı 23 metre yukarı kaydırdık” diye açıkladı .

Ünal Aysal’a çok fazla kırgınım!

İnönü Stadı’nın yenileme çalışmasına karar verildikten akabinde Beşiktaş’ın Fenerbahçe ve Galatasaray’ın stadlarında oynayacağı söylenmişti. Ancak bu iş aniden bozulmuştu. Orman nedenini şu şekilde özetledi:

“Yılda 16 maç oynuyoruz İstanbul’da. Fenerbahçe’ye sizde 8, Galatasaray’a da 8 maçı stadlarında oynamayı öneri ettik. Galatasaray kabul etti. Aziz Bey de tamam diye belirtti . Ancak Ünal Aysal, sonradan verdiği sözden 180 derece döndü. Aziz Bey, eleştirilebilir fakat bir söz verdi mi arkasındadır. Galatasaray’a kırgınım. Beşiktaşlılar Galatasaray’a yakındır denilirdi fakat şimdi Fenerbahçe’ye daha yakınız.”

Haberin Devamı

Benden sonraki reis ...

Sohbetimiz esnasında Fikret Orman’a ‘sizden akabinde kim reis olsun’ diye sorduk, şu şekilde bir reis portresi çizdi: İsimler üzerine hiç düşünmedim. Ama bundan böyle Beşiktaş’ın başına nasıl nakit kazanıldığını ve o parayı nasıl harcayacağını bilen birisi gelmeli…”