Futbol YGS sona erdi! İşte soru ve cevapları

YGS sona erdi! İşte soru ve cevapları

24.03.2013 - 14:40 | Son Güncellenme:

Bugün YGS'ye 2 milyona yakın aday için önemli bir gündü. 160 dakika süren sınavın ardından, kaç puan aldıklarını öğrenmenin telaşına düşecekler.

YGS sona erdi İşte soru ve cevapları

YGS SONA ERDİ! İŞTE SORU VE CEVAPLARI

Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), bugün düzenleniyor. 1 milyon 851 bin 326 aday 160 dakika süren sınavdan sonra, soruları analiz edecek, kaç puan aldıklarını hesaplamaya çalışacak. Sonrasında ise 4 yıllık ve üzeri programlara girmeyi hedefleyen adaylar için Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) hazırlık süreci başlayacak. 5 ayrı oturumda düzenlenecek LYS’lerin ilki 16 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşecek.

Haberin Devamı

YGS’ye üzülmekten vazgeçin

Uzmanlar, aylardır sınava hazırlanan adayların puanlarını öğrendikten sonra bugünü kendilerine ayırmalarını öneriyorlar. Ancak, LYS’ye gireceklerin fazla rehavete kapılmadan, hatta bir gün dinlendikten sonra çalışmaya başlamaları konusunda da uyarıyorlar.

YGS sonrasının adaylar için çok önemli olduğunu söyleyen Fen Bilimleri Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, çoğu adayın “YGS’ye gireyim, sonrasında LYS’ye çalışırım” diyerek LYS?konularını sonraya bıraktığına dikkat çekiyor. “Ancak özellikle sınavı istediği gibi geçmeyen adaylar zamanlarını YGS’ye üzülerek ve ‘o soruları nasıl yapamadım’ diye düşünerek geçiriyor” diyen Yeşilyurt, adaylara şu öneride bulunuyor:

Haberin Devamı

“LYS için sadece 12 hafta var. Eğer adaylar YGS’den birkaç gün sonra LYS’ye çalışmaya başlamazlarsa o kadar çok konuyu bitirmeleri mümkün değil. O halde yapılması gereken, çok değerli olan zamanı verimli kullanmak için çalışmayı bırakmamak. Ayrıca YGS’de istenilen performans yakalanamazsa bunun LYS ile telafi edileceği de unutulmamalı. Çünkü LYS’nin etkisi yüzde 60.”

Zaman az, konular fazla

Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da LYS’ye girecek adayların bir gün dinlendikten ve kendilerini toparladıktan sonra hiç vakit kaybetmeden çalışmaya başlamalarını öneriyor. Kalan zamanın az; fakat LYS konularının az olmadığına dikkat çeken Vardar, ancak sınavın kazanma şansının da yüksek olduğuna değiniyor:

“YGS sonrası politikanızı belirlerken aklınızdan şunu çıkarmayın. Geçen yıl MF puan türlerinde 246 bin 779 adayın tercih yapma hakkı vardı. MF-1 puan türüyle Süleyman Demirel Üniversitesi Matematik bölümüne en son yerleşen adayın başarı sırası 246 bin 700’dü. TM puan türlerinde tercih hakkı kazanan aday sayısı 413 bin184 ve TM-3 puanıyla yerleşen en son adayın başarı sırası 413 bin oldu. Yani herhangi bir puan türünde tercih hakkı kazanan en son adayın bile yerleşme ihtimali olan bir sınav sistemiyle karşı karşıyasınız.Vazgeçmeden çalışmaya devam edin.”

Haberin Devamı

LYS bir bilgi sınavı

LYS konularının bilgi gerektirdiğini kaydeden Sınav Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Ömer Öcal da adayların puanlarını hesaplattıktan sonra LYS çalışma/öğrenme planı yapmaları gerektiğinin altını çiziyor. Öcal, adayların hangi LYS’lere gireceklerine de karar vermeleri gerektiğine değiniyor ve ekliyor:

“Hangi alandan sınava girecekler ise o alana kaynaklık eden derslerin konu sırasını çıkarmalı ve zaman kaybetmeden çalışmaya başlamalılar. Aksi takdirde yetiştiremezler. Birçok aday aldığı puana göre hangi LYS’ye gireceğine karar veriyor; ancak bu doğru bir yöntem değil. Adaylar hangi mesleği ya da fakülteyi istiyorsa çalışmalarını ona göre düzenlemeliler.”

Yüksek puanlar yanıltmasın

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil de adaylara üniversiteye giriş sınavının iki basamaklı olduğunu ve YGS’nin bu sınavların birinci adımı olduğunu hatırlatıyor. “İkinci adımın LYS olduğu unutulmamalıdır” diye konuşan Kösegil, şunları söylüyor: “YGS’nin yerleştirme puanlarına etkisi reel olarak yüzde 26-32 aralığındadır. Geriye kalan kısmı LYS ve OBP oluşturmaktadır. YGS’ye takılarak yüzde 70’e yakın katkı sağlayan LYS ihmal edilmemelidir.”

Haberin Devamı

Düşük puan alan adayların ümitlerinin kırılmaması gerektiğini kaydeden Kösegil, yüksek netler çıkaranların da rehavete sürüklenmemeleri gerektiğini söylüyor. Kösegil’in bundan sonra yapılması gerekenler konusundaki önerileri ise şöyle:

“LYS’deki sorular YGS ye oranla daha çok bilgi ağırlıklı olacaktır. Bunun için konulara yüzeysel çalışmamalı. Sözel derslerdeki kavram, isim ve eserler özümsenmeden geçmemelidir. Zamanı etkili kullanmak için, çok iyi bilinen konular üzerinde fazla durmamalı, eksik olan konulara odaklanılmalı. YGS’deki eksik görülen konular iyi tespit edilmeli. Böylece birbirine paralel konular içeren LYS konularında hata riski azalacaktır.”



YGS’nin LYS’ye katkısı

LYS puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarına yerleştirmede puan hesaplamasında kullanılan yüzdelik dilime göre YGS yüzde 40, LYS ise yüzde 60 etkili olacak.


YGS bitiyor sıra LYS’de

Adaylar, bu satırları ancak, muhtemelen sınavdan sonra okuyacaklardır. Uyku tutmayan ya da sınav merkezine erken gidenler de okuyanlar kervanına katılabilirler.
Eğer sınavdan önce okuyorsanız, içiniz rahat olsun, heyecanlanmayın, hata yapmayın yeter. Dikkat edeceğiniz en önemli nokta, panik olmamanız ve kaydırma yapmamanız.
Her doğru seçeneği, mutlaka soru kitapçığına da işaretleyin.
Ve ayrıca, her defasında kutucuğun içini doldururken, kitapçıktaki soru sayısı ile cevap kartındaki soru sayısını mutlaka karşılaştırın.
Çünkü boş bıraktığınız her soru kafanızı karıştırabilir...
Ve eğer bu satırları sınavdan sonra okuyorsanız, derin bir oh çekin rahatlayın ve cevaplara ondan sonra bakın.
Ya da bu işi en iyisi mi yarına erteleyin.
Yarın, Milliyet’te hem ayrıntılı cevapları, hem genel değerlendirme ve analizleri sizlerle paylaşacağız.
Cevap analizini, mutlaka yapın yani hangi soruda, nerede, niye hata yaptığınızı mutlaka irdeleyin ki, LYS’de aynı hataları tekrarlamayın. Ve birkaç gün kendinize izin verdikten sonra, artan bir tempoyla LYS maratonuna hazırlanın.
Çünkü eğer iddialı bölümler istiyorsanız onun yolu LYS’den geçiyor. Peki, kaç soru yaparsanız kaç puan alırsınız?
Aşağıdaki tabloda bunu rahatlıkla görebilirsiniz.
Peki, LYS’ye yönelik en taze bilgilere nasıl ulaşabilirsiniz.
Sabahtan itibaren anlık gelişmeleri, egitimajansi.com’dan izleyebilirsiniz.
Detaylı ayrıntılar ise yarın yine bu sayfada olacak. LYS’ye yönelik çok önemli projelerimiz olacak, bizi izlemeye devam edin.


Milliyet’te her gün sınav var

Milliyet, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sınava giren öğrencilere destek vermeye devam ediyor. SBS’den LYS’ye, KPSS’den YDS’ye tüm sınavlar için sizlere özel deneme sınavları Türkiye’nin önde gelen dershaneleri tarafından hazırlanıyor.
Ayrıca haftanın dört günü de gazete içinde, sizi diğer adaylardan farklı kılacak “Kazandıran Sorular” sayfamızla da yanınızdayız. Eğer sınavlarda rakiplerinizi geride bırakmak istiyorsanız, her gün Milliyet’i takip edin!

Yazarlar