Gündem Soçi mutabakatı sivillere umut oldu!

Soçi mutabakatı sivillere umut oldu!

20.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasında varılan Soçi mutabakatı, İdliblileri rahatlattı. Zirveye destek gösterileri düzenleyen İdlibliler, ‘Türkiye bölgede varlığını sürdürdükçe bizler de kendimizi rahat hissediyoruz’ diye konuşuyor

Soçi mutabakatı sivillere umut oldu

Türkiye’nin girişimiyle İdlib’de ateşkesin korunması için sağlanan mutabakat, İdliblilere güven ve eve dönme umudu aşıladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’de bir araya gelerek İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki ateşkes rejiminin korunması için vardıkları anlaşma, bölgede yaşayan sivillere umut oldu.

Türkiye’ye teşekkür

İdlib’de yaşayan siviller, anlaşmadan beklentilerini dile getirdi. Ahmet Zerzur “Soçi sonuçları sahaya da olumlu yansıdı. Binniş ve Maarratmısrin’de halk destek gösterileri düzenledi. Biz Türkiye’ye güveniyoruz. Türkiye varlığını bölgede sürdürdükçe biz de kendimizi rahat hissediyoruz” dedi.

Cuma günü düzenledikleri halk gösterilerine devam edeceklerini vurgulayan Zerzur, “Gösterilerde Özgür Suriye Ordusu ve Türk bayrağını dalgalandıracağız. ÖSO bayrağı halk ayaklanmasının devamının, Türk bayrağı ise güvenin sembolüdür” diye konuştu.

Haberin Devamı

Humus’tan rejim saldırılarından kaçarak İdlib’e sığınan Bedir Kaysi de Türkiye’ye teşekkür ederek, “Mutabakatın sonuçlarını hayır alametleri olarak görüyoruz. Yerinden edildiğimiz bölgelere dönme umudumuz canlandı” diye konuştu. Kaysi, “Türkler bizi halk ayaklanmasının başından beri yalnız bırakmadı, şimdi de bırakmadı. Onlar ne isterse, beraber nereye gitmek isterlerse gideriz” ifadelerini kullandı.

İdlib’deki bir hastanenin Müdürü Abdüsselam Hasan ise sadece Türkiye’nin bölge halkının isteklerini dikkate aldığını vurgulayarak, “Düzenlediğimiz gösterilerde sürekli olarak uluslararası topluma, Esed rejiminin düzenlediği hava ve kara saldırıları ile tehcirlere karşı sorumluluk üstlenmesi için çağrıda bulunduk. Ancak sadece Türkiye bizi dinliyor” diye konuştu.

‘Rahat nefes aldık’

Türkiye’ye kararlı duruşu ve tutumu için müteşekkir olduklarını dile getiren Hasan, “Türkiye’den bölgede güven ortamını sağlamasını istiyoruz. Sivil toplum örgütlerinin bölgeye akın etmesi için yönlendirmesini talep ediyoruz” dedi.

Hemşir Malik Enes, İdlib’de yaklaşık 4 milyon sivilin yaşadığını hatırlatarak, bölge halkının anlaşma ile derin bir nefes aldığını kaydetti. Enes, “Artık insanlar güven ve istikrar içerisinde yaşayacak. Rejim, sivil yerleşimlere bomba atarak katliamlar yapıyordu” dedi.

Haberin Devamı

Soçi zirvesinde imzalanan mutabakat, İdlibliler tarafından memnunlukla karşılandı. Rusya ve Suriye güçlerinin düzenleyeceği harekât yüzünden sürekli korku içinde yaşayan siviller, zirvede anlaşmaya varılmasıyla rahatladı.