Dünya Son dakika... AB ve İngiltere anlaştı! İspanya anlaşmayı bloke ediyor

Son dakika... AB ve İngiltere anlaştı! İspanya anlaşmayı bloke ediyor

22.11.2018 - 13:48 | Son Güncellenme:

AB ve Londra yönetimi arasında yapılan çetin pazarlıkların ardından Brexit sonrası ilişkileri düzenleyecek taslak belgede uzlaşmaya varıldı. Ancak, İspanya Cebelitarık'la ilgili belirsizlik nedeniyle anlaşmayı onaylamayacağını duyurdu.

Son dakika... AB ve İngiltere anlaştı İspanya anlaşmayı bloke ediyor

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere arasında yürütülen bıçak sırtı Brexit müzakerelerinde peş peşe 'son dakika' haberleri var.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu ve İngiliz müzakereciler Brexit sonrası İngiltere-AB ilişkileri ile ilgili taslak siyasi deklarasyon metninde anlaştı.

AB Konsey Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabından "AB ve İngiltere arasındaki gelecekteki ilişkileri düzenleyen siyasi deklarasyon taslağını 27 üye ülkeye gönderdim" sözleriyle anlaşmayı duyurdu. Siyasi deklarasyon 27 ülkenin liderlerinin onayına sunulacak.

Ancak dakikalar sonra tüm Avrupa'yı sarsan açıklama İspanya'dan geldi. Reuters haber ajansına konuşan İspanyol diplomatik kaynaklar, Madrid yönetiminin Cebelitarık'la ilgili belirsizlik nedeniyle Brexit anlaşmasını bloke edeceğini ilan etti.

Brexit'le birlikte İspanya ve İngiltere arasındaki 300 yıllık Cebelitarık anlaşmazlığı yeniden alevlenmişti.

Haberin Devamı

İspanya, uzun süredir İngiltere'ye ait bölgenin egemenliğine ortak olmayı öneriyor. Taraflar, geçen yıl birbirlerine ağır eleştiriler getirmişti.

Cebelitarık'ın özel statüsü

  • Cebelitarıklılar Britanya vatandaşları sayılıyor fakat bölge içişlerini bölgesel bir hükümet ve başbakan yönetiyor.
  • Bölge, dış politika ve savunma hariç, vergilendirme de dahil her konuda özerk.
  • Küçük yüzölçümüne rağmen Kuzey Afrika sahillerinden yalnızca 18 kilometre mesafede bulunan Cebelitarık stratejik öneme sahip. İngiltere'nin buradaki askeri üssü bir liman ve bir havaalanını da kapsıyor.

Yazarlar