Dünya IŞİD gelinleri kampından ilk görüntüler! Aralarında çok sayıda Türk var...

IŞİD gelinleri kampından ilk görüntüler! Aralarında çok sayıda Türk var...

14.09.2017 - 09:51 | Son Güncellenme:

Sayıları 1400'ü bulan kadın ve çocukların tutulduğu kamptakilerin birçoğu Türk, Rus, Tacik ve Azeri. Binlercesi öldürülen, hayatta kalanların ise gizli hapishanelerde tutulduğu teröristlerden birinin eşi, "Çoğumuz buraya kocalarımızla geldik. Buraya savaşmaya veya öldürmeye gelmedik, yaşamaya geldik" diyor. Bir başka IŞİD gelini ise Musul'da olmasının bir yanlışlık eseri olduğunu savunuyor: "Eve gitmek istiyorum, tesadüfen buradayım. Bırakın buradan gideyim..."

IŞİD gelinleri kampından ilk görüntüler Aralarında çok sayıda Türk var...

Terör örgütü IŞİD'in Irak'ta kökü kazınıyor. Halifelik ilan ettiği toprakları hızla yitiren örgütün binlerce üyesi öldürüldü, yüzlercesi gizli cezaevlerinde tutuluyor. IŞİD'li teröristlerin eşleri ise, Musul'un güneyindeki bir kampta tutuluyor. Sayıları 1400'ü bulan kadınlar ve çocuklar, ilk kez görüntülendi.

Haberin Devamı

Çöldeki kampa giren Rus yayın kuruluşu Russia Today, çadırların altındaki minderlerde uyuyan IŞİD gelinlerinin bir intikam saldırısının korkusuyla yaşadığını aktarıyor.

RT'nin yayınladığı görüntülerde yer alan bir kadın, "Çoğumuz buraya kocalarımızla geldik. Buraya savaşmaya veya öldürmeye gelmedik, yaşamaya geldik" diyor.

Ancak kampa gelen herkes aynı amacı taşımıyor. Bir kadın, kampa getirildiğinde aralarından bir başka kadının kendini havaya uçurmaya kalktığını ve askerlerin intihar saldırganını vurduğunu aktarıyor.

Bir başka IŞİD gelini ise Musul'da olmasının bir yanlışlık eseri olduğunu savunuyor: "Eve gitmek istiyorum, tesadüfen buradayım. Bırakın buradan gideyim..."

IŞİD gelinleri kampından ilk görüntüler Aralarında çok sayıda Türk var...

Türk, Rus, Alman, Fransız...

Haberin Devamı

Kamptaki kadınların birçoğu Türkiye ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden. Azerbaycan, Tacikistan'dan gelenlerin yanında Rusya'dan IŞİD'e katılanlar da bulunuyor. Diğer Asya ülkelerinin yanında birkaç da Alman ve Fransız kadın da kampta tutuluyor.

Iraklı yetkililer, kadınların birçoğunun yanında kimlik belgesi olmadığını ve kimliklerin belirlenmesinin hayli güç olduğunu belirtiyor.

Irak aynı zamanda kadınların sınır dışı edilebilmesi için vatandaşı olduğu ülkelerle görüşmeler yürütüyor.

Kökleri kazınıyor

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde halifelik ilan eden kanlı terör örgütü IŞİD, son üç yıl içinde Irak ve Suriye'de yaklaşık 100 bin kilometrekareyi bulan bölgeyi kaybetti. Yitirilen alan Irak'ta yüzde 70, Suriye'de yüzde 80'i aştı.

IŞİD için artık günler sayılı. Fiili başkent ilan ettiği Suriye Rakka'nın büyük çoğunluğunu yitiren terör örgütü, doğudaki Deyr ez Zor'da da çekiliyor.

Rusya, hafta içinde Suriye'de IŞİD'in kontrolünde yalnızca 27 bin kilometrekarelik bir alan kaldığını duyurmuştu. Büyük çaplı toprak kaybeden IŞİD, birkaç ay içinde El Bab'dan Irak sınırına kadar olan bölgeyi yitirdi.

Örgüt, işgal ettiği en büyük kent Musul'dan 9 Haziran'da tamamen temizlendi. Musul'un hemen batısındaki Telafer ise birkaç günde geri alındı.

Haberin Devamı

Kanlı örgüt, geçen yıl da Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini kaybetmişti. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde kurtarıldı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, bu yıl içinde İspanya, İngiltere, Fransa, Filipinler, Mısır, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırılar düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat 2017'de yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Yazarlar