Dünya Son dakika: Halep tasarısı kabul edildi! 100 gözlemci görev yapacak

Son dakika: Halep tasarısı kabul edildi! 100 gözlemci görev yapacak

19.12.2016 - 09:03 | Son Güncellenme:

Halep'ten son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Bugün Halep'in doğusu ve Şii kasabaları Fua ve Kefreyya'dan karşılıklı tahliyeler gerçekleşiyor. Türkiye, şu ana kadar yaklaşık 20 bin kişinin Halep'ten çıkarıldığını açıkladı. Kentin doğusunda bir yetimhanede mahsur kalan 47 çocuk kurtarıldı, bazıları ağır yaralı olan çocukların Türkiye'ye getirilmesi bekleniyor. Halep'ten attığı Twitter mesajlarıyla dünyanın tanıdığı Bana Alabed isimli küçük kız ve ailesi kentten tahliye edildi. BMGK'da görüşülen Halep tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi. Alınan kararla, Halep'teki tahliyelerde yaklaşık 100 kadar uluslararası gözlemci görev yapacak.

Son dakika: Halep tasarısı kabul edildi 100 gözlemci görev yapacak

Halep'te kundaklama ve silahlı saldırılar sonucu defalarca duran tahliye operasyonu, gece yeniden başladı. Muhalifleri taşıyan konvoy, batıdaki güvenli bölgeye ulaştı. Gözlemciler, geceden bu yana yaklaşık 3 bin 500 muhalifin Halep'ten çıkarıldığını bildiriyor. Aynı anda Şii köyleri Fua ve Kefreyya'dan da tahliyeler gerçekleşiyor, otobüsler rejimin kontrolündeki bölgelere ulaştı.

Haberin Devamı

17.40 : Savunma Bakanı Fikri Işık, yarın Rusya'nın başkenti Moskova'da temaslarda bulunacak. Moskova'da yarın ayrıca dışişleri bakanları zirvesi var.

17.30 : Suriye'nin BM temsilcisi, tahliyelerin bu akşam tamamlanmasıyla Halep'in tümden temizleneceğini söyledi.

17.10 : Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşülen Halep tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi. Fransa'nın önerisiyle toplanan BMGK'da alınan kararla, Halep'teki tahliye operasyonunda uluslararası gözlemciler görev yapacak. Tasarı, tahliyenin objektif ve gözlemcilerin gözetiminde yapılmasını içeriyor. Rusya, daha önce getirilen birçok Suriye tasarısını reddetmişti.

16.40 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yarın Moskova'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le yapacakları Suriye toplantısı öncesinde açıklama yaptı. Lavrov, "Durumun düzelmesine gerçekten etki edebileceklerle detaylı ve belirli müzakerelerde bulunacağız" dedi.

Haberin Devamı

16.00 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dakikalar önce Twitter üzerinden yeni bir açıklama yaptı: "Son tahliyelerle birlkte Doğu Halep'ten muhalif kontrolündeki bölgeye tahliye edilenlerin sayısı yaklaşık 20000'e ulaştı.Çabalarımız sürüyor."

14.35 : Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), bu sabah Halep'ten sağ salim çıkarılanlar arasında bir yetimhanede mahsur kalan 47 çocuğun da bulunduğunu dünyaya duyurdu. Verilen bilgiye göre, bazı çocuklar ağır yaralı veya sıvı kaybından hayati tehlikesi bulunuyor... Çocuklar, ağır yaralı diğer siviller gibi tedavi için Türkiye'ye getiriliyor.

14.25 : Tahliyeleri farklı dillerde attığı tweetlerle dünyaya aktaran Aleppo evacuation, bugün 15'inci konvoyun da hedefe ulaştığını açıkladı.

13.40 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, operasyondaki son durumu attığı Twitter mesajıyla paylaştı: "Doğu Halep'te geceden bu yana 4500 kişilik tahliyeyle birlikte şu ana kadar toplamda 12000 sivil,muhalif kontrolündeki bölgeye taşınmış oldu..."

13.10 : Tahliye operasyonunun başlangıcından bu yana Halep'in doğusundan güvenli bölgeye çıkarılanların sayısı 14 bini aştı. Muhaliflerin çoğu otobüslerle kentten ayrıldı, bazıları ise kendi imkanlarıyla çatışma bölgesini arkalarında bıraktı.

12.40 : Anadolu Ajansı, Halep'ten Türkiye'ye gelecekler için 1000 kişilik çadır kentin Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde tamamlandığını aktarıyor. Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarındaki kamptaki çadırlarda konaklayacak Suriyelilere soba verilecek. AFAD'ın koordinesindeki çadır kente, duş ve tuvalet konteynerleri de yerleştirildi.

Haberin Devamı

12.00 : Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan grup, Halep'teki şiddetin sona erdirilmesini talep ederek Moskova yönetimini protesto etti. Kalabalık Rusya lideri Vladimir Putin'in posterlerini yaktı.

11.50 : Doğan Haber Ajansı, Suriye'den aile birleşimi kapsamında İdlib ve Halep'ten gelen sivillerin pasaportları ile Türkiye'ye giriş yaptıklarını bildiriyor. Siviller, Hatay dahil çeşitli illerdeki yakınlarının yanına gidiyor.

11.10 : Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, geceden bu yana Halep'in doğusundan en az 65 otobüsün ayrıldığını ve yaklaşık 3 bin 500 kişinin kent dışına çıkarıldığını açıkladı.

11.05 : Anadolu Ajansı, Suriye topraklarında kurulacak kamp için konteyner ile iş makinelerinin ise Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan sınırın diğer tarafına geçirildiğini bildiriyor. Ekipler, daha önce üç ayrı bölgede yer tespiti yapmıştı... Sınır kapısından ayrıca içerisinde gıda, battaniye ve yakacak gibi insani yardım malzemelerini taşıyan TIR'lar geçiyor. Çok sayıda uluslararası ve ulusal medya kuruluşu, Cilvegözü'nde gelişmeleri takip ediyor.

Son dakika: Halep tasarısı kabul edildi 100 gözlemci görev yapacak

11.00 : Halep'ten çıkmayı başaran yaralılardan Türkiye'ye getirilenlerin sayısı 131'e ulaşırken, beş kişi hastanelerde yaşamını yitirdi. Geçen hafta başlayan tahliye operasyonunda ağır yaralılar Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçirilerek önce Hatay'a getiriliyor.

Haberin Devamı

10.55 : Suriye devlet televizyonu, Şii köyleri Fua ve Kefreyya'dan sivilleri alan 10 otobüsün Halep'te rejimin kontrol ettiği bölgeye ulaştığını duyurdu.

10.50 : Rusya'nın başkenti Moskova'da Türk, Rus ve İran dışişleri bakanları yarın bir araya geliyor. Üç bakanın gündemi Halep ve Suriye...

10.35 : Halep'ten attığı Twitter mesajlarıyla bütün dünyanın tanıdığı ve son olarak dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na yardım mesajı gönderen Bana Alabed isimli küçük kız ve ailesi, kentten tahliye edildi. Alabed ailesi şu an batıdaki İdlib'te güvenli bir yerde... İdlib'te Anadolu Ajansı'na konuşan küçük kız, "Orada hep bombardıman vardı. Evimiz vuruldu ve enkazın altından çıktık. Kimse bizimle ilgilenmiyordu" dedi. Bana ve İngilizce öğretmeni annesi Fatma'nın sosyal medyada 322 bin takipçisi bulunuyor.

Haberin Devamı

10.25 : Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep'ten bu sabah ayrılan ilk konvoyun batıdaki güvenli alana ulaştığını aktarıyor. Yüzlerce muhalifi çatışma bölgesinden çıktığı konvoyda 21 otobüs bulunuyor.

09.15 : Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yaklaşık 10 otobüsün muhaliflerin kuşatması altındaki Fua ve Kefreyya'dan sivilleri alarak yola çıktığını duyurdu. Şiilerin yaşadığı söz konusu köyler, rejimin Halep'te tahliye şartları arasında yer alıyor.

09.00 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Cilvegözü'nden Türkiye'ye giriş yapan Haleplilerin fotoğraflarını dünyaya geçti. AP'nin servis ettiği kareler arasında, sınır yakınlarında inşa edilen kamp da bulunuyor.

03.30 : Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde varılan yeni mutabakata göre, İdlib kırsalındaki Fua ve Kefreyya kasabalarında kuşatma altında tutulan 4 bin kişi rejim bölgelerine gönderilecek. Anadolu Ajansı, varılan mutabakata göre Halep'in doğusundaki sivil ve muhaliflerin 20 bininin bugün, geri kalanının tümünün salı günü tahliye edilmesinin beklendiğini bildiriyor.

02.45 : Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Halep'in doğusunda mahsur kalan bazı küçük çocukların anne ve babaları olmadan kentten ayrılmaya zorlandığını aktarıyor.

Son dakika: Halep tasarısı kabul edildi 100 gözlemci görev yapacak

02.00 : Rejimin kontrolüne geçen noktalara gelen turistler, kentin harabeye dönen Halep Kalesi, Emeviye Camii ve diğer tarihi bölgeleri gezip fotoğraf çektiriyor. Reuters haber ajansı, söz konusu turistlerin başkent Şam'dan geldiğini aktarıyor.

01.30 : Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), tahliye operasyonunun BM'nin gözetiminde yapılması için bir anlaşma üzerinde uzlaştı. ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power "Metnin yarın oybirliğiyle kabul edilmesini bekliyoruz" dedi. Rusya, daha önce sunulan teklifleri reddetmişti.

00.55 : Birleşmiş Milletler, Halep'ten ambulanslar ve otobüslerle tahliye işleminin yeniden başladığını duyurdu. En az 350 kişiyi taşıyan konvoy, kentten çıktı. Reuters haber ajansına e-posta mesajı gönderen BM yetkilisi, otobüsler ve ambulansların yolda olduğunu söyledi.

00.10 : Dün neler olmuştu? Muhalifler tarafından kuşatma altında tutulan Fua ve Kefreyya köylerindeki Şiilerin Halep'teki muhaliflerle aynı anda tahliye olmaları için dün otobüsler bölgeye gitti. Ancak içindeki şoförler indirilip araçlar ateşe verildi. Bu eylem tahliyelerin saatlerce durmasına yol açtı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saldırıyı kınayarak "Doğu Halep'teki yaklaşık 50 bin kişinin hayatını tehlikeye atan pervasız bir eylem" açıklamasını yaptı. Eski adı Nusra Cephesi, şimdiki adı Şam'ın Fethi Cephesi olan grubun otobüsleri yaktığı sanılıyor.

00.00 : Halep'te tahliye trafiği ilk haftasını doldurmak üzere... Binlerce kişi şimdiye kadar çatışma bölgesinden güvenli yerlere ulaşmayı başardı. Gün boyunca tüm gelişmeleri canlı blogdan aktarıyor olacağız.