Dünya Son Dakika... Ruhani: Büyük İran halkı bu seçimin kazananı sizsiniz

Son Dakika... Ruhani: Büyük İran halkı bu seçimin kazananı sizsiniz

20.05.2017 - 11:06 | Son Güncellenme:

Dün cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına giden İran'dan ilk sonuçlar geldi. Mevcut cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, oyların yaklaşık yüzde 59'unu alarak seçimi kazandı. Ruhani zaferini twitter adresinden duyurdu.

Son Dakika... Ruhani: Büyük İran halkı bu seçimin kazananı sizsiniz

İran'da reformistlerle ılımlı muhafazkarlar arasında geçen cumhurbaşkanlığı yarışını seçimin favorisi Hasan Ruhani kazandı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre halihazırda cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Ruhani, oyların yüzde 59'unu aldı.

Haberin Devamı

İran'ın güler yüzlü lideri olarak tanımlanan Hasan Ruhani dört yıl önce cumhurbaşkanlığı görevine seçilmeden önce verdiği sözleri her ne kadar tutamamış olsa da seçimin galibi oldu.

Yeniden cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak olan Hasan Ruhani, Twitter'dan yaptığı ilk zafer açıklamasında "Büyük İran halkı, bu seçimin kazananı sizsiniz" dedi.

41.2 milyon toplam oydan 23.5 milyonunu Ruhani aldı. Ruhani'nin rakibi muhafazakar İbrahim Reisi ise 15.8 milyon ile oyların 38.5'ini alarak seçimi kaybetti.

GENÇ SEÇMEN VE KADINLARDAN TAM DESTEK

Dört yıl önceki seçimi de büyük farkla kazanan Ruhani'yi daha fazla özgürlük ve Batı'yla uzlaşma sözü zafere götürdü. Özellikle genç seçmenler ve kadınların desteğini alan ılımlı aday, vaat ettiği kadınlardan sorumlu Aile Bakanlığı'nı kuramadı, kadın bakan seçemedi. Kadınların giyiminin kontrol edildiği ülkede, Ruhani sokaktaki baskıyı sona erdireceğini söylemişti ancak bu da gerçekleşmedi. Ruhani'nin en büyük başarısı, İran'ın nükleer programı nedeniyle ülkeye uygulanan uluslararası ambargoyu kısmen kaldıran nükleer anlaşması oldu.

Haberin Devamı

68 yaşındaki Hasan Ruhani'nin asıl adı Hasan Fereydoun.... Ancak Türkçe'de de aynı anlama gelen Ruhani soyadını kullanıyor. İran Cumhurbaşkanı, Glasgow Caledonian Üniversitesi'nde doktora yapmış.

1979'daki İslam Devrimi'nden beri siyasetin içinde olan Hasan Ruhani, 1980 - 1988 yılları arasındaki İran - Irak Savaşı'nda savunma sektöründe önemli görevler üstlenmiş, 1989-2005 yılları arasında ise Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak görev yapmıştı.