Dünya Son dakika... İşgalci İsrailliler karga tulumba çıkarıldı!

Son dakika... İşgalci İsrailliler karga tulumba çıkarıldı!

28.02.2017 - 16:35 | Son Güncellenme:

Bir Filistinlinin özel arazisine dikilen dokuz konutta oturan 3 binden fazla İsrailli, polis zoruyla tahliye ediliyor. Karara direnen göstericiler ve yerleşimcilerin bazıları gözyaşı döktü.

Son dakika... İşgalci İsrailliler karga tulumba çıkarıldı

İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da bir Filistinlinin özel arazisine yapılan dokuz ev, polis tarafından boşaltıldı.

Haberin Devamı

İsrailli aşırı sağcıların gösterisine ve direnişine sahne olan Ofra yerleşim birimindeki tahliyede, mahkeme kararıyla evlerde oturanlar çıkarıldı.

Evlerin olduğu bölümü kordona alan polis, konutlarda yaşayanlar ve bazı protestocuları karga tulumba alandan uzaklaştırdı. Kalabalık protestocuların çoğu, yerleşimlere destek veren gençlerden oluşuyordu.

Söz konusu dokuz binada, 3 binden fazla İsrailli yaşıyor. İsrail mahkemesi, toprak sahibi Filistinli tarafından arazisine binalar yapılabileceğine hükmetmişti.

İSRAİL TRUMP'LA ÇILDIRDI!

Tel Aviv yönetimi, ABD'de başkanlık koltuğuna Donald Trump'ın oturmasıyla yasa dışı yerleşim inşaatlarına hız vermiş durumda.

Trump'ın göreve geldiği 20 Ocak'tan itibaren peş peşe ilan edilen projelere göre, Doğu Kudüs'te 11 bin yeni konut inşa edilecek.

Haberin Devamı

Tel Aviv'den "Donald Trump'ın başkan olmasıyla oyunun kuralları değişti. Barack Obama dönemindeki gibi artık ellerimiz bağlı değil" açıklaması yapıldığında, ABD'deki yemin töreninin üstünden henüz saatler geçmişti.

Bir önceki başkan Barack Obama yönetiminin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki (BMGK) oylamada çekimser kalmasıyla, Aralık 2016'da tarihi bir karar çıkmıştı. Kararda, İsrail'den yerleşimleri 'derhal ve tamamen' durdurmasını isteniyordu.

Bunun üzerine, Başbakan Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililer Washington'a ateş püskürdü. İsrail'i teselli eden isim ise, Donald Trump oldu. Trump, Tel Aviv yönetimine '20 Ocak'a kadar sabredin' dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, yeni başkanın kampanya döneminde verdiği büyükelçiliğin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınacağı vaadinin de ilerleyen dönemde masaya geleceğini geçen ay açıkladı.

İsrail'in yasa dışı yerleşimleri, yalnızca Rusya ve Türkiye başta olmak üzere bütün dünyada tepkiyle karşılanıyor.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail işgâli altında. Doğu Kudüs'te 200 bini, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci var. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.