Dünya Son dakika: Barzani'ye bir şok daha! Geri aldılar

Son dakika: Barzani'ye bir şok daha! Geri aldılar

13.10.2017 - 11:21 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre, Irak ordusu Kerkük operasyonunu başlattı. Iraklı general, bu sabah Kerkük'ün batısındaki bir üssü geri aldıklarını ifade etti. Peşmerge Komutanı da "Peşmerge de temas hattı olan bölgelerden askeri bir taktik gereği çekildi. Mevzilerin teslim edilmesi söz konusu değildir." dedi.

Son dakika: Barzaniye bir şok daha Geri aldılar

AFP haber ajansı, telefonla görüştükleri Iraklı bir generalin Kerkük operasyonunun başladığını söylediğini belirtti. İsminin gizli tutulmasını isteyen general, "Irak Silahlı Kuvvetleri, 2014 Haziranında bizden alınan yerleri geri almak için ilerliyor" dedi.

Haberin Devamı

General, Peşmerge kuvvetlerinin gece çatışmadan çekilmesi üzerine, bu sabah Kerkük'ün batısındaki bir üssü geri aldıklarını ifade etti.

"Bazı temas noktalarından çekildik ama..."

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve Peşmerge Komutanı Şeyh Cafer Mustafa, Haşdi Şabi ve Irak ordusuyla çatışmaya girmemek için bazı temas noktalarından çekildiklerini açıkladı. "Beşir ve Tazehurmatu kasabalarına askeri sevkiyat yapıldıktan sonra Peşmerge'ye saldırmak istediler. Tüm imkânlarımızı seferber edip olası bir çatışmadan uzak durmaya çalıştık. Ancak Haşdi Şabi komutanları, 2 saat içinde bazı noktalardan, havalimanı, petrol kuyuları ve askeri üslerden çekilmemizi istedi. Bunun bir emir olduğunu ve gereğini yapacaklarını söylediler. Peşmerge de temas hattı olan bölgelerden askeri bir taktik gereği çekildi. Mevzilerin teslim edilmesi söz konusu değildir." dedi.

Haberin Devamı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami ise pozisyonlarını koruyacaklarını ve bunun için bütün bedeli ödemeye hazır olduklarını söyledi.

"Tank, top, hummer..."

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada, "Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Beşir köyü ve Tazehurmatu kasabasına tank, top, hummer ve diğer ağır silahlarla sevkiyat yaptığı tespit edildi." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin kentin güneyine yaptığı askeri sevkiyatın nedeninin, Peşmerge kontrolündeki petrol kuyuları, havaalanı ve askeri üsleri ele geçirmek olduğu ileri sürüldü.

Ayrıca açıklamada, Peşmerge ile Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri arasındaki mesafenin 3 kilometre olduğu duyuruldu.

IKBY Başkan Yardımcısı Kosrat Resul, "On binlerce peşmerge, Irak güçlerinin tehditlerine karşılık vermek üzere Kerkük’te. Dün geceden beri 6 bin asker daha Kerkük'te" dedi.

"Bölgede askeri bir gerilim mevcut"

Kerkük Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi'nin kentin güney bölgesinden ilerlemeye başladığını teyit ederek, bölgede askeri bir gerilimin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kerküki tüm Peşmerge güçlerinin mevzilerde konuşlandığını, olası bir müdahaleyi ise cevapsız bırakmayacaklarını dile getirdi.

Kent merkezinde son durum hakkında ise Kerküki, bazı vatandaşların gönüllü olarak ellerine silah aldığını ve Haşdi Şabi'nin kente girmesine karşı çıktıklarını ifade etti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, silahlarını halka doğrultmayacaklarını ve Kürtlerle savaş başlatmayacaklarını kaydetmişti.