Gündem Son dakika: Yalova'daki deprem ile ilgili Kandilli'den açıklama!

Son dakika: Yalova'daki deprem ile ilgili Kandilli'den açıklama!

20.12.2018 - 09:36 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre merkez üssü Yalova Çınarcık olan 4.5 büyüklüğündeki deprem, İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Balıkesir'i de salladı. Kandalli Rasathanesi, sarsıntının sığ odaklı bir deprem olduğunu belirterek bölgede irili ufaklı çok sayıda diri fay parçası olduğunu duyurdu. Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Yalova açıklarına kadar kırılan fayın batısında bir stres birikimi var. Bunu bölgedeki küçük depremler takip edildiğinde görüyoruz. Burada 4, 4.5, 5 büyüklüğünde depremler olağandır" dedi.

Son dakika: Yalovadaki deprem ile ilgili Kandilliden açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 09.34'te merkez üssü Çınarcık ilçesi olan 4.5 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi. Yaklaşık 7 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlenen deprem İstanbul, Balıkesir, Kocaeli ve Bursa'da da hissedildi.

Haberin Devamı

'CAN VE MAL KAYBI YOK'

Yalova Valisi Muammer Erol, yaptığı yazılı açıklamada, Çınarcık'ta saat 09.34'te 4.5 büyüklüğünde meydana gelen deprem dolayısıyla il genelinde can ve mal kaybı bulunmadığını kaydetti. Erol, ilgili birimlerin olayı takip ederek gerekli tedbirleri aldığını ifade etti.

KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü.) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Yalova Çınarcık'ta meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem ile ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi: "Saat 09.34de, aletsel büyüklüğü 4.5 olan hafif şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 5 km civarında olup, sığ odaklı bir depremdir. Deprem özellikle Esenköy, Yalova ve İstanbulda hissedilmiştir.

Haberin Devamı

Yalova il sınırlarının tamamı genelde Kuzey Anadolu Fay Zonunun, kısmen de Batı Anadolu açılma rejiminin etkisi altındadır. Yalova ili Kuzey Anadolu Fay Zonunun kuzeyden ve güneyden geçen kolları ili çevirmektedir. Bu yüzden bölgede çok miktarda irili ufaklı diri fay parçası bulunmaktadır. MTA tarafından 2011 yılında hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi, il sınırları içerisinden Altınova, Yalova, Esenköy ve Orhangazi Fayı geçmektedir"

'DEPREME DAYANIKLI BİNALARDA OTURULMALI'

"Marmara Denizi ve İzmit Körfezi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fay Zonunun Adalar, Çınarcık, Karamürsel, Gölcük, Darıca fay parçaları ve Gemlik Körfezinden geçen Gemlik ve Gençali Fayları bölgedeki önemli tektonik yapılardır. Genelde ana yapıların doğrultuları Doğu -Batı ve Kuzey Batı -Güney Doğu gidişlidir. Merkezimiz tarafından yapılan hızlı fay düzlemi çözümü depremin normal faylanma ile meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Fay düzleminin doğrultusu genel olarak Kuze Batı -Güney Doğu gidişli fay parçasının depreme neden olduğunu ortaya koymaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bölgenin deprem riskinin yüksek olduğu bilincinde olarak, depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmiş olmasına dikkat etmeleri depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"

Haberin Devamı

'FAYIN BATISINDA BİR STRES BİRİKİMİ VAR'

Depremin ardından açıklama yapan İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise şöyle konuştu:

"17 Ağustos depreminin sorumlusu olan fayın nereye kadar kırıldığı önemli bir tartışma konusuydu. Bu fayın Yalova'ya kadar kırıldığı ortaya kondu. Yalova açıklarına kadar kırılan fayın batısında bir stres birikimi var. Bunu bölgedeki küçük depremler takip edildiğinde görüyoruz. Burada 4, 4.5, 5 büyüklüğünde depremler olağandır. Bunun arkasından bir miktar artçıları gelecektir. Burada çok sayıda küçük faylar var, bunların kırıldığıın görüyoruz. Meydana gelen son depremin beklenen İstanbul depremiyle bir alakası yok."

Son dakika: Yalovadaki deprem ile ilgili Kandilliden açıklama