Dünya Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi! Terörist İngiltere doğumlu...

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi! Terörist İngiltere doğumlu...

23.03.2017 - 08:34 | Son Güncellenme:

İngiltere'nin başkentini kana bulayan terör saldırısını IŞİD üstlendi. Terör örgütü, açıklamayı kendi haber ajansından yaptı. İngiltere Başbakanı May, tüm dünyada canlı yayınlanan açıklamasında kurbanlar arasında 12 Britanya vatandaşıyla birlikte Fransız öğrenciler, iki Romanyalı, dört Güney Koreli, iki Yunan, bir Alman, bir Polonyalı, bir Çinli ve bir ABD'li olduğunu duyurdu. İngiltere doğumlu saldırganın gizli servis MI5 tarafından araştırıldığı ortaya çıktı. Saldırıda kullanılan aracın kiralandığı Birmingham'da polis birçok adrese baskın düzenledi, sekiz kişi gözaltına alındı. Polise göre, Londra'yı kana bulayan saldırgan yalnız başına hareket etti. Başka şehirlerde de baskınların yapıldığı bildiriliyor. İngiltere'de saldırganın parlamento binasına ulaşmadan Westminster Köprüsü üstünde yayaları ezildiği anların kamera kayıtları yayınlandı. Saldırı sırasında avluda bekleyen parlamenterlere polisin "Lord da olsanız, milletvekili de olsanız bizim dediklerimize uyacaksınız. Biz koşun dersek koşacaksınız, burada bekleyin dersek bekleyeceksiniz" dediği duyuldu. İngiltere'de bazı medya kuruluşları saldırganın 'Ebu İzeddin' olarak bilinen Trevor Brooks olduğunu duyurdu. Ancak BBC, Trevor Brooks'un halen hapiste olduğunu aktarıyor.

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...

İngiltere'nin başkenti Londra'yı vuran terör saldırısında detaylar ortaya çıkıyor. Başbakan Theresa May, saldırganın İngiltere doğumlu olduğunu canlı yayında açıkladı. Hemen ardından terör örgütü IŞİD kendi haber ajansı üzerinden saldırıyı üstlendi. İngiliz polisi, başta Birmingham olmak üzere birçok şehirde çok sayıda adrese baskın düzenledi, sekiz şüpheli gözaltına alındı. Dört can kaybının olduğu saldırıda kurbanlar dokuz ayrı ülkeden. Hastanede tedavi gören yaralılardan yedisinin durumu ağır.

Haberin Devamı

Londra, Surrey, Sussex ve Galler

16.00 : BBC, polisin Birmingham dışında baskın yaptığı şehirlerin Londra'nın doğusu, Surrey, Sussex olduğunu duyurdu. Galler'de de bazı adreslerde arama yapılıyor. BBC, söz konusu noktalarda bazı gözaltıların olabileceğini bildiriyor.

IŞİD üstlendi

15.15 : Reuters haber ajansı, saldırıyı terör örgütü IŞİD'in üstlendiğini bildiriyor. Örgüt, kendi haber ajansından açıklama yaptı. Açıklamada, saldırıyı yapan terörist için 'IŞİD askeri' ifadesi kullanıldı ve koalisyon ülkeleri vatandaşlarının hedef alındığı belirtildi.

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...

Yaralılar sekiz ülkeden

13.40 : İngiltere Başbakanı Theresa May, tüm dünyada canlı yayınlanan açıklamasında ölü sayısının yediye yükseldiğini duyurdu. Başbakan May, yaralılar arasında 12 Britanya vatandaşıyla birlikte Fransız öğrenciler, iki Romanyalı, dört Güney Koreli, iki Yunan, bir Alman, bir Polonyalı, bir Çinli ve bir ABD'li olduğunu söyledi. Saldırganın İngiltere doğumlu olduğunu belirten May, gizli servis MI5'ın şüpheliyi izlediğini aktardı.

Haberin Devamı

İŞTE SALDIRININ GÖRÜNTÜLERİ

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...
Polis: Lord da olsanız bizim dediklerimize uyacaksınız

13.30 : Anadolu Ajansı, parlamentonun tahliyesi konusunda polisin yetersiz kaldığını bildiriyor. AA muhabiri, saldırı sırasında parlamento binasında yabancı gazetecilerin katıldığı bir toplantıdaydı. Muhabire göre, bahçeden gelen gürültüye toplantıya katılanlardan sadece Türk ve Yunan gazeteciler tepki gösterdi.

Bir saat boyunca bulundukları yerden ayrılamayan gazeteciler, daha sonra sonra Lordlar Kamarası mensuplarıyla birlikte avluya aktarıldı. Bu sırada polisin "Lord da olsanız, milletvekili de olsanız bizim dediklerimize uyacaksınız. Biz koşun dersek koşacaksınız, burada bekleyin dersek bekleyeceksiniz. Biz de haber kanalları kadar bilgi sahibiyiz. Dışarının güvenli olduğuna kanaat getirdiğimizde buradan ayrılabilirsiniz" dediği duyuldu.

Avludaki bekleyiş de bir saat sürdü, ardından kalabalık bin yıllık Westminster Hall'e götürüldü. Aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık bin kişi, buradan parlamentonun karşısındaki tarihi Westminster Abbey Kilisesi’ne geçirildi.

Haberin Devamı

Parlamentoda başlayan korku dolu anlar, 5,5 saatlik bekleyişin ardından sona erdi.

12.30 : BBC, Westminster Köprüsü ve parlamento çevresindeki yolların bugün de kapalı olduğunu bildiriyor. Bölge kordon altında, metro istasyonu dahil giriş-çıkışlar tutulmuş durumda.

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...

Kurbanlardan biri öğretmen Aysha Frade

12.10 : Terör saldırısının kurbanlarından biri, London College'ta öğretmenlik yapan Aysha Frade. 43 yaşındaki iki çocuk annesi Frade, İngiltere doğumlu ancak ailesinin kökeni İspanya'ya dayanıyor.

11.40 : İngiliz polisi, bugün Twitter'dan 'Eğer bugün Londra'da üyelerimizi görürseniz, lütfen onlara merhaba deyin ve gülümseyin' mesajını paylaştı.

11.30 : Ülkenin en popüler tabloid gazetesi The Sun, bugün 'Britanya’yı kalbinden bıçaklayan manyak' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Independent gazetesi ise, 'Londra'nın kalbinde terör' başlığını kullandı.

Başka şehirlerde de arama var

11.10 : Londra Emniyet Müdürlüğü'nden Mark Rowley, Birmingham dışında başka şehirlerde de aramaların yapıldığını duyurdu. Rowley'inn verdiği bilgiye göre, yaşamını yitirenler farklı ülkelerden ve hastanede tedavi gören yaralılardan yedisinin durumu kritik.

Haberin Devamı
Yeni günün ilk fotoğrafları

10.40 : Londra'dan bu sabah gün ağardıktan sonra çekilen ilk fotoğraflar geldi. Reuters ve Amerikan Associated Press'in (AP) servis ettiği karelerde, olay yeri inceleme polislerinin Westminster Köprüsü'nde araştırma yaptığı görülüyor. Ayrıca parlamento çevresinde de olay yeri polisleri var. Westminster çevresi, saldırı sonrası boşaltıldı ve giriş-çıkışlar durduruldu.

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...

'Terör hükümetin kalbinde'

10.20 : İngiliz gazeteleri bugün 'Terör hükümetin kalbinde', 'Westminster'da saldırı', 'Demokrasiye saldırı' gibi başlıklarla çıktı.

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...

Birmingham'da gözaltılar var

Haberin Devamı

09.45 : İngiliz basınının bu sabah duyurduğu Birmingham'daki baskınlarda son dakika gelişmesi. Altı adrese baskın yapıldığını duyuran polis, sekiz kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Polise göre, saldırgan tek başına hareket etti.

Yeni bir saldırı türü

09.30 : İngiliz Daily Telegraph gazetesi, radikal örgütlerin Batı ülkelerinde silah ya da bomba teminindeki zorluklar nedeniyle, Londra'daki gibi sadece bıçak ya da arabayla yapılabilen saldırılara yöneldiğini yazdı. Gazete, geçen yıl Temmuz ayında Fransa'nın Nice kentinde ve ardından da Almanya'nın başkenti Berlin'de Noel pazarında araçla yapılan saldırıları hatırlatarak ortada yeni bir saldırı türü olduğunu aktardı.

Gazeteye göre Londra saldırısı, yalnız veya az sayıda saldırgandan oluşan grupların ilkel yöntemlerle saldırılarda bulunma taktiğine dair yapılan uyarılarla uyumlu ve bu trend sürebilir.

Daily Telegraph'a konuşan İngiliz güvenlik uzmanı Will Geddes, "Bu tür bir saldırı yöntemi (bir silah, bir araba ya da bir bıçağın kullanıldığı düşük teknolojili bir saldırı) açıkçası, saldırganın öleceğini bilme ihtimalinin çok yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bu kişinin IŞİD'li bir yalnız kurt olma ihtimali yüksek" dedi.

08.15 : BBC, saldırının görüntülerini ekranlarına taşıdı. Görüntülerde aracın Westminster Köprüsü üstünde yayaları ezdiği ve bir yayanın Thames Nehri'ne düştüğü görülüyor.

Saldırganın ismi yanlış açıklandı

08.00 : İngiltere'de bazı medya kuruluşları saldırganın 'Ebu İzeddin' olarak bilinen Trevor Brooks olduğunu duyurdu. Ancak BBC, Trevor Brooks'un halen hapiste olduğunu aktarıyor. BBC muhabiri Dominic Casciani, Twitter mesajında saldırganın Brooks olmadığını birkaç kaynaktan teyit ettiğini belirtti: "Trevor Brooks saldırgan DEĞİL. Diğerlerinin haberlerine rağmen halen hapiste."

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...

BBC, 8 Ocak 2016'da, Trevor Brooks'un Simon Keeler adlı bir kişi ile birlikte Macaristan'dan sınır dışı edilerek İngiltere'ye gönderildiğini ve iki militanın yetkililere haber vermeden yurt dışına çıkmaktan dolayı iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirmişti.


Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...

Araç Birmingham'dan kiralanmış olabilir

07.55 : BBC, saldırıda kullanılan aracın ülkenin orta kesiminde yer alan Birmingham kentinden kiralanmış olabileceğini bildiriyor. Ancak bu bilgi henüz doğrulanmış değil. Daily Mail, çok sayıda silahlı polisin Birmingham'da birçok adrese baskın yaptığını aktarıyor.

Ölen polisin ismi Keith Palmer

07.40 : Parlamento önünde bıçaklandıktan sonra hastaneye kaldırılan ancak kurtarılamayan polisin kimliği Keith Palmer. Polisin olay sırasında silahsız olduğu öğrenildi.

Romanya ve Güney Koreli turistler yaralı

07.30: 40'tan fazla yaralı arasında Fransız öğrenciler, Güney Koreli ve Romanyalı turistler de bulunuyor.

Son dakika: Londra saldırısını IŞİD üstlendi Terörist İngiltere doğumlu...

Çığlıklarını duyabiliyorduk!

07.25 : Terör saldırısından hemen sonra televizyonlara konuşan bir görgü tanığı, yaşananları şu cümlelerle anlattı:

"Biz köprünün üzerindeydik. Silah sesi duyduk. Yani silah sesi duyduğumuzu düşündük ve sesin geldiği yere baktık. Baktığımızda bir arabanın kadının üzerinden geçtiğini gördük. Yüzde yüz eminim diyemem. Çığlıklarını duyabiliyorduk. Sonra tekrar silah sesleri duyduk. Sonra tekrar köprünün üzerine baktığımızda,o sırada köprü boyunca sürünerek geçiyorduk. Etrafta cesetler gördük."