Dünya Suudi Arabistan'dan hava saldırısı! Savaş uçakları yerle bir etti

Suudi Arabistan'dan hava saldırısı! Savaş uçakları yerle bir etti

11.11.2017 - 08:55 | Son Güncellenme:

Birinci haftasını dolduran gerilimde Suudi'lerin başını çektiği koalisyona ait jetler, başkent Sana'yı bombardımana tuttu. Reuters'ın sabah saatlerinde geçtiği fotoğraflar, büyük bir yıkımı gösteriyor. Lübnan cephesinde ise Hizbullah'ın açıklamalarından saatler sonra bir Suudi Arabistan vatandaşının kaçırıldığı duyuruldu.

Suudi Arabistandan hava saldırısı Savaş uçakları yerle bir etti

Ortadoğu'da Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Riyad ziyaretinde istifa etmesi, hemen ardından Yemen'den füze fırlatılmasıyla kopan fırtına bugün itibariyle bir haftasını doldurdu.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan, İran destekli Husilerin kontrol ettiği Yemen'in başkenti Sana'ya gece saatlerinde hava saldırısı düzenledi.

Vurulan yer, Savunma Bakanlığı binası ancak çevredeki evler de bombardımanda yerle bir oldu.

Reuters haber ajansının bu sabah olay yerinden geçtiği fotoğraflar, büyük bir yıkımı gösteriyor. Günün ağarmasıyla insanlar vurulan binaların çevresinde toplandı.

Evinden alıp kaçırdılar

Lübnan cephesinde ise akşam saatlerinde bir Suudi Arabistan vatandaşı kaçırıldı. Lübnan İçişleri Bakanlığı, kaçırılan kişinin 1985 doğumlu Ali el-Bişravi olduğunu açıkladı.

Bişravi Adma yakınlarındaki evinden alınıp götürüldü.

Suudi Arabistan'ın dışında Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, halihazırda vatandaşlarından Lübnan'a seyahat etmemelerini istiyor.

Suudi Arabistandan hava saldırısı Savaş uçakları yerle bir etti

Hariri kayıp

Haberin Devamı

Başbakan Saad Hariri'nin istifa ettikten sonra Lübnan'a dönmemesiyle, Beyrut ve Riyad yönetimleri arasında büyük bir kriz patlak verdi.

Suudi Arabistan açık bir şekilde İran destekli Hizbullah'ı suçluyor. Dün canlı yayında konuşan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise, Suudilerin Lübnan ve örgüte savaş açtığını söyledi.

Lübnan yönetimi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından istifaya zorlanan Saad Hariri'nin Riyad'da alıkonulduğunu savunuyor. Hariri'nin şu an nerede olduğu bilinmiyor.

ABD isim vermeden Hizbullah'ı eleştirdi

ABD yönetiminden krizle ilgili yapılan açıklamada, Hizbullah'a vurgu yapıldı. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Tek güvenlik otoritesi olarak tanınması gereken Lübnan devletinin güvenlik güçlerinden başka yabancı güçlerin, milislerin ve silahlı unsurların ülkede meşru rolü yoktur. ABD, Lübnan’ın içinde ve dışında herhangi bir tarafın ülkeyi vekalet savaşları alanı haline getirmesine veya ülkede istikrarsızlığa yol açacak her türlü adıma karşı uyarıyor" dedi.

Ortadoğu'da iki ezeli düşmanın bilek güreşi

Tüm Ortadoğu'da depreme yol açan olaylar silsilesi, 4 Kasım Cumartesi günü Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Riyad ziyaretinde istifa etmesiyle başladı. Canlı yayında istifasını duyuran Hariri, Hizbullah ve İran'ı ağır ifadelerle suçladı.

Haberin Devamı

Aynı günün akşamı iç savaş ülkesi Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkentine füze fırlatıldı.

Asıl deprem ise, Suudi Arabistan'ad 11 prens ve birçok bakanın yolsuzluk gerekçesiyle gözatına alınmasıyla gerçekleşti. Bir prensi taşıyan helikopter ise Yemen sınırı yakınlarında düştü.

İran ve Suudi Arabistan, hafta başından bu yana birbirlerini savaşla tehdit ediyor.

Suriye ve Irak'taki bilek güreşini Hizbullah militanları ve Şii Haşdi Şabi milisleriyle kazanan İran'a karşı Suudi Arabistan'ın elinde yalnızca Lübnan ve Yemen kozları bulunuyor. Üç yıldır İran'ın desteklediği Husilere karşı savaşan Suudi Arabistan, henüz istediği ilerlemeyi sağlayabilmiş değil. Lübnan'da ise ABD'yla birlikte Hizbullah'ın saf dışı edilmesi gündemde.

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı. Hizbullah ve diğer Şii gruplar İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.

Haberin Devamı