Dünya Son dakika... Hepsi tek tek yakalandı! Yalnızca 10 mahalle kaldı...

Son dakika... Hepsi tek tek yakalandı! Yalnızca 10 mahalle kaldı...

08.05.2017 - 13:25 | Son Güncellenme:

Musul'un kuzeybatısında açılan yeni cephede birçok mahalleyi hızla kaybeden terör örgütü IŞİD, militanlarını bölgeye sevk ederek direniş hattı oluşturdu. Elinde yalnızca 10 mahalle bulunan terör örgütü, iki mahalleye ağır silahlar yığdı. Yakalanan teröristler ise, üstleri çıplak bir şekilde zırhlı araçlara bindirilip sorgu merkezlerine götürülüyor.

Son dakika... Hepsi tek tek yakalandı Yalnızca 10 mahalle kaldı...

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batı yakasında geçen hafta yeni cephe açan ordu birlikleri, dört günde beş mahalleyi terör örgütü IŞİD'den temizledi. Ancak, güneydeki militanlarının bazılarını bölgeye sevk eden terör örgütü, kuzeybatı cephesinde sert bir direniş hattı çekti. Reuters haber ajansı, gittikçe daha küçük bir alanda kapana kısılan teröristlerin, bomba yüklü araçlar ve keskin nişancıları kullanarak ölüm kalım savaşı verdiğini bildiriyor.

Haberin Devamı

Terör örgütünün elinde yalnızca 10 mahalle kaldı, yerel kaynaklar teröristlerin 17 Temmuz ve 30 Temmuz mahallelerine ağır silahlar konuşlandırdığını aktarıyor. Irak askerleri, 17 Temmuz mahallesine girmek için yoğun çaba sarfediyor.

Yakalanan teröristler, üstleri çıplak bir şekilde zırhlı araçlara bindirilip sorgu merkezlerine götürülüyor.

Kalan mahallelerde on binlerce sivili rehin tutan terör örgütünden kaçmayı başaranlar ise, kucaklarında çocukları sırtlarında çantalarıyla yayın yapıldak yollara düştü. Kafilelerin ellerinde beyaz bayraklar taşıdığı görülüyor.

Son dakika... Hepsi tek tek yakalandı Yalnızca 10 mahalle kaldı...

IŞİD'den kurtarılan bir hastanede dün çekilen fotoğraflar da, içler acısı tabloyu ortaya koyuyor. Enkaz haline gelmiş hastanede binlerce ilaç şişesi küle dönmüş durumda.

Haberin Devamı

Reuters ayrıca, Musul'un güneydoğusundaki Kerkük'ün dışında öldürülen IŞİD teröristlerinin fotoğraflarını servis etti.

Son dakika... Hepsi tek tek yakalandı Yalnızca 10 mahalle kaldı...

Irak'taki koalisyon güçlerinin ABD'li sözcüsü Albay John Dorian, Musul'da binden az IŞİD teröristinin kaldığına inanıyor. Operasyon başlamadan önce kentte 6 bin kadar militan olduğu tahmin ediliyordu.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

İlerleyiş Eski Şehir'de durdu

17 Ekim 2016'da başlayan büyük Musul operasyonunda kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundaki mahalleler Ocak ayında IŞİD'den temizlendi. Şubat ayında ise batı yakası için operasyon başlatıldı.

İlk günlerde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Haberin Devamı

500 bine yakın insan evlerini terk etti

Aylardır bitmeyen çatışmalar nedeniyle Musul'dan 500 bine yakın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çatışmalardan kaçanların çoğu Musul çevresindeki kamplara yerleştirilirken, bazıları da civar şehirlerdeki akrabalarının yanına sığındı.

Uluslararası gözlemciler, terör örgütünün kentte halen on binlerce sivili rehin tuttuğunu bildiriyor.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.