Dünya Son Dakika: 5 köy daha DEAŞ'tan kurtarıldı!

Son Dakika: 5 köy daha DEAŞ'tan kurtarıldı!

19.02.2017 - 07:54 | Son Güncellenme:

Irak'ın Musul kentinin batı yakasının terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması için başlatılan operasyonda, 5 köyde kontrolün sağlandığı  bildirildi.

Son Dakika: 5 köy daha DEAŞtan kurtarıldı

"Geliyoruz Ninova" adının kullanıldığı Musul operasyonu komutanlarından Abdulemir Yarullah, yaptığı yazılı açıklamada, orduya bağlı 9. Zırhlı Tümen birliklerinin, kentin batı yakasının batı kısmında yer alan Hüseyniye, İbrahimiye, Şeyh Yunus ve Harakiyyat köylerinde kontrolü sağladığını belirtti.

Haberin Devamı

Terör örgütü DEAŞ'a büyük kayıp verdirildiğini ifade eden Yarullah, söz konusu köylerin kurtarılmasının ardından binalara Irak bayraklarının çekildiğini kaydetti.

Yarullah, orduya ait savaş uçakları destekli 9.Zırhlı Tümen birlikleri ile Haşdi Şabi bünyesindeki Abbas Tümeni'nin, batı yakadaki stratejik Tel Keysum bölgesini kurtararak, Atşane Dağları eteklerine ulaştığını belirtti.

Son kurtarılan bölgeler ile kentin batı yakasında kurtarılan köylerin sayısı 12'ye ulaşmış oldu.

İNTİHAR SALDIRISINDA 2 KİŞİ ÖLDÜ

Irak'ın Musul kentinin doğu yakasında, terör örgütü DEAŞ tarafından düzenlenen çifte intihar saldırısında 2 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı bildirildi.

Irak ordusunda görevli Tümgeneral Muhammed Abdullah el-Hamdani, AA muhabirine, Musul'un doğusundaki Nebi Yunus Mahallesi'nde yer alan ordu karargahına, bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendiğini ifade ederek, "Karargahı hedef alan saldırıda 1 asker hayatını kaybetti, 6'sı yaralandı." dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Musul Ortak Operasyonlar Komutanlığında görevli Albay Ahmed el-Cuburi de bir DEAŞ militanının kentin doğu yakasındaki Ez-Zuhur Mahallesinde bulunan bir lokanta yakınlarında üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdiğini belirtti.

Cuburi, söz konusu intihar saldırısında Haşdi Şabi'ye mensup aşiret güçleri komutanlarından Faris Sincari'nin yaşamını yitirdiğini, 5'i Haşdi Şabi mensubu 11 kişinin yaralandığını aktardı.

UYUYAN HÜCRELER AKTİVE EDİLDİ

Terör örgütü DEAŞ'ın Musul'un hükümet güçlerinin kontrolündeki doğu yakasında bulunan uyuyan hücrelerini aktif hale geçirdiği, örgütün bölgede sık sık intihar saldırıları düzenlediği ifade ediliyor.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim 2016'dan yaklaşık 100 gün sonra Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 24 Ocak'ta kentin doğu yakasının tamamen geri alındığının duyurmuştu. Musul'un batı yakasının DEAŞ'tan geri alınması için ise sabahın erken saatlerinde üç cepheden operasyon başlatılmıştı.

Irak'ın Musul kent merkezinin batı yakasını terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonda 3 köyün daha kurtarıldığı, güvenlik güçlerinin Musul Uluslararası Havalimanı'a doğru ilerlediği bildirildi.

Haberin Devamı

Musul Operasyonlar Komutanı Abdulemir Yarullah, Irak'ın yarı resmi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Federal polis güçleri, kentin güneyinde yer alan El-Kafur, El- Cemasa ve El-Akreb köylerinde kontrolü sağladı." dedi.

Yarullah, Musul ile Bağdat arasındaki önemli yol kavşağının da güvenlik güçlerinin kontrolüne geçtiğini söyledi.

HAVALİMANI BİR KAÇ KİLOMETRE MESAFEDE

Operasyona kentin güney bölgesinden katılan federal polis güçlerinin, batı yakasında yer alan Musul Uluslararası Havalimanı'na sadece birkaç kilometre mesafede bulunduğu kaydedildi.

Musul'un batı yakasının DEAŞ'tan geri alınması için başlatılan operasyonda güvenlik güçleri daha önce de üç köy ve bir elektrik santralinde kontrolü sağlamıştı.

Irak Başbakanı Haydar el- İbadi bu sabah yaptığı açıklamada, Musul'un batı yakasının terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması için askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan ve Başkomutan Haydar el-İbadi, Musul'un Eymen (batı) yakasının kurtarılmasına yönelik askeri operasyon için düğmeye bastı." ifadesine yer verilmişti.

Başbakan İbadi, Musul'da "önceliklerinin toprak değil insanların kurtarılması" olduğunu kaydetti.

BATI YAKASI 3 YÖNDEN KUŞATILDI

Askeri kaynaklar, doğu yakasında kontrolün tamamen sağlanmasının ardından batı bölgelerini geri almak için icra edilen operasyona 3 cepheden başlandığını, Irak ordusunun kuzeyden, federal polis güçlerinin güneyden, İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin ise batıdan destek verdiğini aktardı.

Musul'un doğu yakasında kontrolün tamamen sağlanmasının ardından batı bölgelerinin geri alınması için 3 cepheden başlatılan operasyona, Irak ordusu kuzeyden, federal polis güçleri güneyden, Haşdi Şabi ise batıdan destek veriyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ekim 2016'da başlatılan Musul operasyonunda 24 Ocak itibarıyla kentin doğu bölgesinin tamamının DEAŞ'tan kurtarıldığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

SİVİLLER OPERASYONU ZORLAŞTIRABİLİR

Askeri ve idari yetkililer kentin batısına yapılacak operasyonun, "dar sokaklar ve bölgede yaşayan yaklaşık 750 bin sivil" göz önüne alındığında daha çetin geçeceğini öngörüyor.

17 Ekim'de başlayan operasyonda kentin Doğu yakası geçtiğimiz hafta DEAŞ'tan tamamen temizlenmişti. Terör örgütü 2016'nın son günlerinden bu yana kentte tamamen kuşatılmış durumda.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Irak güçlerinin Musul'un Batı topraklarını DEAŞ'ın elinden almak için büyük bir operasyon başlattığını açıkladı. Televizyonda yaptığı kısa konuşmada Abadi, “Operasyonda yeni aşamanın başladığını bildiriyoruz, Musul’un batısını özgürleştirmek için Ninova’ya geliyoruz” dedi.

Irak ordusu dün hava araçlarından hem kentte yaşayan sivillere hem de DEAŞ üyelerine yönelik broşürler attı.

Halka “Irak ordusunu karşılamak için hazır olun” mesajı verilirken, DEAŞ üyelerine ise “teslim olun” çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre; Musul’un batısında hâlâ 750 bin dolaylarında sivil bulunuyor.

ON BİNLERCE SİVİLİN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Öte yandan Irak'ın Musul kentinin batısında, dükkanların kapalı olması, hayat pahalılığı ve içme suyu kıtlığı nedeniyle onbinlerce sivilin durumunun kötüye gittiği bildirildi.

Bölgeye yapılan gıda ve yakıt yardımlarının azaldığı, dükkanların ve pazarların kapalı olduğu ve birçok bölgede elektriğin kesildiği ve içme suyu kıtlığı yaşandığı belirtiliyor.

Irak'taki İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, bölgede durumun endişe verici olduğunu belirterek "Araştırmalar, halkın şu an büyük bir sorun yaşadığını, anne ve babaların çocuklarını doyurmak ve evlerini ısıtmak için büyük çaba harcadığını gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Grande, operasyonlar sırasında onbinler ya da yüzbinlerce sivilin, bir süre kuşatma altında tutulabileceğine ve bölgeden kaçışların olabileceğine işaret ederek sivillerin kurtarılmasının en öncelikli meselelerden biri olduğunu bildirdi.