Gündem Soyağacı sorgulaması nasıl yapılır? E-Devlet soyağacı sorgulaması

Soyağacı sorgulaması nasıl yapılır? E-Devlet soyağacı sorgulaması

28.04.2018 - 13:38 | Son Güncellenme:

Soyağacı son günlerin merak konularından biri. İnsanlar soy ağaçlarını öğrenip atalarının nerelerde yaşadığını öğrenmek istiyor. Soyağacı sorgulaması yapmak artık daha da kolay. Soyağacı sorgulaması nasıl yapılır? e-Devlet üzerinden soyağacı sorgulaması yapmak mümkün mü? Kafanızdaki soru işaretlerini sonlandırıyoruz.

Soyağacı sorgulaması nasıl yapılır E-Devlet soyağacı sorgulaması

Soy nedir?

Haberin Devamı

Aynı atadan gelen ve aralarında kan bağı olan topluluktur. Aynı soyda yer alan insanlar birbirine fiziksel ve ruhsal özellikler bakımından benzerdirler. Soy hem anne hem de baba tarafından gelmektedir. Az da olsa bazı toplumlar soylarını anneye göre belirlemektedir. Çoğu toplumda soy babaya göre belirlenmektedir.

Soyağacı nedir?

Bir kişinin soyuna ait tüm kişilere ve bilgilere ulaşabileceği çizelgedir. Soyağacının en altında sorgulanan kişi bulunur. Yukarı doğru çıkıldıkça kayıtlı olan ataları görülebilmektedir. Dallandırma yöntemiyle çizildiği için bir ağaca benzemektedir. Bu yüzden soyağacı adını almıştır. Soyağacına aile ağacı da denilmektedir. Genellikle soyağacında en eski nesiller yukarıda aşağıda ise yeni nesiller bulunur. Tarihte bilinen en uzun soyağacı, Çinli filozof, eğitmen ve yazar Konfüçyus’a aittir. Konfüçyus’un soyağacı 80 nesilden ve 2 milyon kişiden oluşmaktadır.

Haberin Devamı

e-Devlet soyağacı sorgulama

Artık e-devlet üzerinden soyağacı sorgulaması yapabiliyorsunuz. Oldukça kolay olan bu sorgulama işlemi çıktı ilk günden beri oldukça ilgi görüyor.

e-Devlet soyağacı sorgulama için gerekenler

Soyağacınızı öğrenmeniz için gereken tek şey e-Devlet şifrenizi almış olmak. e-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden 2 TL işlem masrafı karşılığında edinebilirsiniz. Şifrenizi unutursanız da PTT şubelerinden 4 TL karşılığında yeni şifre alabiliyorsunuz.

Soyağacı sorgulama nasıl yapılır?

e-Devlet kapısı üzerinden T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Karşımıza çıkan ekrandaki beyaz arama kutucuğuna soyağacı yazarak veya https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama bağlantısına tıklayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama adlı sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu sayfadan kayıtlı olan aile ağacınızı görüntüleyebiliyorsunuz. Görüntülediğiniz soyağacında soyunuzdaki kişilerin adı, soyadı, baba adı, ana adı, doğum yeri ve tarihi, il-ilçe-mahalle/köy, Cilt-Hane-Birey sıra no, medeni hali ve hayatta olup olmadığı bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz yazdır butonuna basarak çıktı da alabilirsiniz.