Dünya Söz düellosu tam gaz sürüyor

Söz düellosu tam gaz sürüyor

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı ve Güney Kore lideri arasındaki söz düellosu, artarak devam ediyor. Trump’ın ‘Roket Adam’ benzetmeli konuşmasına yanıt veren Kim Jong-un, ABD Başkanı’na bedel ödeteceğini savundu. Trump ise yeniden yanıt verdi: ‘Deli Adam’

Söz düellosu tam gaz sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Birleşmiş Milletler’deki (BM) konuşmasında Kuzey Kore’yi “yok etmekle” tehdit etmesi, bu ülkenin liderinden de “Roket Adam” lakabıyla söz etmesinin üzerine başlayan “söz düellosu”, hararetlenerek devam ediyor. Bu kez Trump’a doğrudan doğruya yanıt veren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı için “akli dengesi bozuk” dedi ve “ülkesine hakaretin bedelini ödeteceğini” savundu. Trump’a bizzat seslenen Kim, ABD Başkanı’na ‘tüm dünyanın gözü önünde kendilerini küçük düşüren açıklamalarının bedelini ödeteceğini’ söyledi.

Haberin Devamı

Washington’un, Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımlarını ilan etmesinden birkaç saat sonra devlet televizyonuna çıkarak halka hitap eden Kim Jong-un, Trump’ın akli dengesinin bozuk ileri sürerken, “Trump dünyanın gözleri önünde bana ve ülkeme hakaret etti. Ve tarihteki en azılı savaş ilanında bulundu. Akli dengesi bozuk bunak ABD’liyi kesinlikle ateşle terbiye edeceğim” ifadelerini kullandı. Kuzey Kore Haber Ajansı KCNA’nın aktardığına göre Trump’ın BM konuşmasının “eşi benzeri görülmemiş kabalıkta bir saçmalık” olduğunu vurgulayan Kim, “ABD’nin başkomutanlığı imtiyazını elinde tutan adama açıklamasının bedelini pahalı bir biçimde ödeteceğim” dedi.

Trump’ın kendisini korkutamayacağını da iddia eden Kim, “Trump’ın sözleri beni korkutmak ya da durdurmak yerine, seçtiğim yolun doğru yol olduğuna beni ikna etti. Bu benim son ana kadar izleyeceğim yol olacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yanıt gecikmedi

ABD Başkanı Donald Trump da, hiç vakit kaybetmeden Kim’e cevap verdi. Trump, mesajında bu kez Kore liderine “Deli Adam” diye sesylenirken, “Deli Adam hiç olmadığı kadar sınanacak!” ifadesini kullandı. Trump, Twitter hesabından “Belli ki kendi halkının açlık çekmesini ve onları öldürmeyi umursamayan bir deli olan Kuzey Kore’nin Kim Jong Un’u, daha önce hiç olmadığı kadar sınanacak!” mesajını geçti.

Bununla birlikte Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Trump’ın mesajındakilere benzer bir açıklama yaparak, Kuzey Kore liderinin ABD ve uluslararası toplum tarafından bugüne kadarki en güçlü ambargolarla sınanacağını söyledi. Tillerson, Pyongyang’ın Pasifik Okyanusu’nda bir hidrojen bombası denemesi gerçekleştirmesi halinde, ülkesinin ne tür bir tepki vereceğine ilişkin bilgi vermedi, ancak tüm olasılıkların “Başkan’ın masasında” olduğunu belirtmekle yetindi.

Ancak ABD’li bir üst düzey yetkili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Pasifik’te bir hidrojen bombası denemesine girişmesinin, “oyunu değiştirecek” bir hareket olacağını söyledi. Aynı yetkili, buna karşılık, Pyongyang’ın bu tür bir denemeye girişeceğine ihtimal vermek istemediğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Rusya da rahatsız

Öte yandan Rusya da, söz konusu gerilimin tırmanmasından rahatsızlığını dile getirdi. Sputnik ajansının haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya yönetiminin, Kore yarımadasındaki gerilimin ABD ile Kuzey Kore’nin sert ve tehditkar açıklamaları nedeniyle tırmanmasından büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi. Karşılıklı açıklamalarına değinen Peskov, Moskova yönetiminin ilgili tüm tarafları itidale ve gerilimi daha fazla tırmandırmaktan uzak durmaya davet ettiğini de aktardı. Rusya’nın, diplomatik çözümün alternatifi bulunmadığından emin olduğunu da kaydeden Peskov, “Diplomatik çözümün dışında bir çözüm olamaz. Bu düğümün başka yollardan çözülmesi, son derece istenmedik, hatta felaket seviyesinde sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

İran’dan uzun menzilli gözdağı

Bir yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşma karşıtı sözlerine cevap veren Tahran yönetimi, diğer yandan da 2 bin kilometre menzilli yeni balistik füzesini tanıttı. 1980’deki İran-Irak savaşının yıldönümü nedeniyle düzenlenen askeri törende görücüye çıkan füzenin, farklı başlıklarla da donatılabildiği belirtiliyor. Söz konusu törende konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de “Askeri gücümüzü caydırıcı olması için artıracağız. Füze yeteneklerimizi yükselteceğiz. Ülkemizi savunmak için kimseden izin almayacağız” dedi.