Gündem Suç duyurusunu beklemeden beraat

Suç duyurusunu beklemeden beraat

19.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Alkollü araç kullanmaktan yargılanan kişi, ağabeyinin suçunu üstlendiğini söyledi. Suç duyurusunda bulunan mahkeme sonucu beklemedi, beraat verdi. Yargıtay kararı bozdu

Suç duyurusunu beklemeden beraat

Kırıkkale’de durdurulan otomobil sürücüsü, yapılan ölçümde 1.46 promil alkollü çıktı. Sürücü hakkında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan dava açıldı. Kırıkkale 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık, ağabeyinin trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu işleyerek kendisinin kimlik bilgilerini kullandığını ve böyle bir olaya karışmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

İmzası tutmadı

20 Ağustos 2014’te trafik idari para cezası karar tutanağı üzerinde imza karşılaştırması yapıldı. Karbon nüshaları üzerindeki imza ile sanığın imza örnekleri üzerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen uzmanlık raporunda, tutanaktaki imzanın sanığa ait olmadığı belirlendi. Mahkeme, bunun üzerine sanığın atılı suçtan beraatine karar verirken, ağabeyi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Cumhuriyet savcılığı, kararı temyiz etti.

Yargıtay bozdu

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu. Bozma kararında, şöyle denildi:

“Sanığın abisinin tanık sıfatıyla beyanlarının alınması, akabinde imza örnekleri alınarak bu örnekler ile dosyadaki kollukta alınan sanığın beyan tutanağında bulunan imzanın ve idari para cezası tutanağında bulunan imzaların karşılaştırılması, aynı şekilde sanığın imza örnekleri ile kollukta alınan şüpheli beyan tutanağındaki imzanın karşılaştırılması, ayrıca suç duyurusunun sonucunun beklenmesi suretiyle tüm bu eksiklikler tamamlandıktan sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdir edilmesi gerektiği gözetilmeden, eksik inceleme ile yazılı şekilde sanığın beraatine karar verilmesi kanuna aykırı olup, hükmün bu sebepten dolayı bozulmasına oybirliğiyle karar verildi.”