Dünya Suçlamalardan kaçıyor

Suçlamalardan kaçıyor

14.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Arakanlı Müslümanların Myanmar’dan kaçışı devam ederken, yaşanan şiddet olaylarına sessiz kalan Suu Kyi, bu ayki BM zirvesine katılmayacak. BMGK ise dün Arakan gündemiyle toplandı

Suçlamalardan kaçıyor

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’nin, ABD’nin New York kentinde bu ay yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesi’ne katılmayacağı bildirildi. Suu Kyi’nin Sözcüsü Kyaw Zeya, yerel basına açıklamasında, BM 72’nci Genel Kurul açılış toplantısına Myanmar adına Devlet Başkanı Yardımcısı Henry Van Thio’nun katılacağını belirtti. Su Kyi, son dönemde Arakan eyaletinde Müslüman nüfusa yönelik şiddet eylemleri nedeniyle eleştiri oklarının hedefindeydi. Bölgede yaşanan insani krize kayıtsız kalan Myanmar liderinin, 1991’de kazandığı Nobel Barış Ödülü’nü iade etmesi veya Nobel Komitesinin ödülü Kyi’den geri alması çağrıları yapılmıştı. Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü önceki gün yaptıkları açıklamada Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet karşında sessiz kalan Suu Kyi’nin hayal kırıklığı yarattığını bildirdi. BM Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen iki sivil toplum örgütünün temsilcileri, yaşanan şiddete dikkati çekerek, uluslararası topluma harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Myanmar’dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş’e geçiyor. Birleşmiş Milletler Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 370 bine ulaştığını bildiriyor. Myanmarlı yetkililerin dün yaptığı açıklamaya göre bölgede bulunan 176 Arakanlı Müslüman (Rohingya) köyü tamamen boşaldı. Bölgedeki üç kasabada toplam 471 Rohingya köyü olduğu ifade ediliyor.

Tehlikeli yolculuk

Arakanlıların bölgeden kaçışı devam ederken, bu zorlu yolculuk ölümlere de neden oluyor. Arakanlıları taşıyan bir teknenin Naf Nehri’nde alabora olması sonucu yaşamını yitiren 9 kişinin cesedine ulaşıldı. Alabora olan teknede kaç kişinin olduğu bilinmiyor. 25 Ağustos’tan bu yana Naf Nehri’nde alabora olan teknelerde 84 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklandı. Myanmar’dan Bangladeş’e geçen Arakanlı Müslümanları taşıyan teknelerin her biri tek seferde 100 kişi taşıyor.

Öte yandan bölgedeki mülteci kampını ziyaret eden Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, “Naf Nehri’nin yüzeyi erkek, kadın ve çocuk cesetleriyle doldu. Bu tamamen insanlık dışı bir eylemdir.” dedi.

BM oturumu var

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetin konu edildiği bir oturum gerçekleştirdi. Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan’da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos’tan bu yana çok sayıda kişi kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. On binlerce Arakanlı Müslüman can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor.