Gündem Süper yetkili uzay ajansı kuruluyor

Süper yetkili uzay ajansı kuruluyor

25.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde tüm altyapı hazırlıklarını yürüttüğü Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasına ilişkin kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Referandum tatili öncesi Meclis’ten geçirilmesi planlanan tasarıyla başbakanlığa bağlı olarak kurulacak Türkiye Uzay Ajansı geniş yetki ve imtiyazlarla donatıldı.

Süper yetkili uzay ajansı kuruluyor

Uzay ajansının kurulmasıyla Türkiye’nin uzay ve havacılık teknolojileri alanında politika ve stratejilerinin belirlenmesi ve milli menfaatler doğrultusunda uzay teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması öngörülüyor. Uzay platformları, uzay araçları, fırlatma tesis ve sistemleriyle ilgili her türlü faaliyetleri yürütecek. Ajans okyanus ve kutuplarla ilgili de çalışmalar yürütecek. Buralarda araştırma merkezleri, istasyonlar kurma ya da kurdurmaya yönelik faaliyetlerde bulunabilecek.

Görev alanıyla ilgili uluslararası anlaşma da yapabilecek ajans, gerekli hallerde uzay ve havacılık teknolojileri ve sistemleri alanında yurtiçinde ve yurtdışında özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabilecek.

TSK’ya uzay sistemi

Tasarıya göre taşınır, taşınmaz tüm varlıkları Devlet malı sayılıp, haciz ve rehin edilemeyecek ajans, göreviyle ilgili yapacağı her türlü deney, test, imalat, araştırma ve incelemeyi herhangi bir izne tabi olmaksızın gerçekleştirebilecek. Ajans tarafından yapılacak her türlü yapıyla tesisler, imar kanununda yer alan yapı ruhsatiyesine tabi olmayacak. Bu yapı ve tesisler için imar planlarında o maksada ayrılmış olması şartı aranmayacak.

Tasarıyla ‘Uzay ve Havacılık Stratejileri İcra Kurulu’ da oluşturuluyor. Başbakan’ın başkanlığındaki kurul, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Kalkınma Bakanı, Milli Savunma Bakanı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’ndan oluşacak. Tasarıya göre, kanun kapsamı dışında tutulan TSK, ihtiyaç duyduğu uydu ve uzay baliyetlerini kazanmaya yönelik Ar-Ge, projelendirme, üretim, entegrasyon ve tedarik faaliyetlerinde bulunabilecek, personel yetiştirebilecek, uzay sistemlerine sahip labilecek.