Gündem Sur’dan geriye bir tek adı kaldı

Sur’dan geriye bir tek adı kaldı

12.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› 9 günlük sokağa çıkma yasağının ardından Sur ilçesinde okullar, evler ve alt yapı harabeye dönmüş. Kurşunlu Camii’nde iç mekân tamamen tahrip olmuş ›› Vatandaşlar taşıyabildiği kadar ev eşyasını alarak ilçeyi terk etti. Esnafın büyük bir bölümü tekrar çatışma çıkmasından korktukları için iş yerlerini açmadı

Sur’dan geriye bir tek adı kaldı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 7 Haziran seçimlerinden sonra beşinci kez ilan edilen ve dokuz gün süren sokağa çıkma yasağı bir süreliğene kalkarken çatışmaların izleri de ortaya çıktı. Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nin altı mahallesi ve bir caddesinde 2 Aralık’ta hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve dağ kadrosundan gelenlerin de bulunduğu PKK’lıların etkisiz hale getirilmesi için sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yasak kaymakamlık tarafından önceki gece 23.00’ten itibaren kaldırıldı.

Haberin Devamı

Yasağın kaldırılmasının ardından tarihi ilçede çatışmalar sırasında oluşan tahribat da ortaya çıktı. Fatihpaşa Mahallesi’ndeki onlarca ev ve işyerinin harabeye döndüğü görüldü. Sokaklarda hendek ve barikatlarla helikopterlerden teröristlerin görülmesini engellemek için gerilen perdeler dikkat çekti. Bombalardan su şebekesindeki patlaklar nedeniyle bir çok sokağın göle döndüğü mahallede alt yapının tamamen tahrip olduğu görüldü. Binaların üst katlarındaki büyük tahribatlar da dikkat çekti. Kurşunlu Camii başta olmak üzere bölgede tarihi yapılar, okullar ve diğer kamu binalarındaki tahribat da gözler önüne serilde. Çatışmaların ve bu sırada çıkan yangınların Kurşunlu Cami ile Cumhuriyet, Süleyman Nazif, Mardinkapı ilkokulları ile Yavuz Selim Ortaokulu’ndaki büyük hasara neden olduğu ortaya çıktı. Yüzlerce kişi tahrip olan camiyi gezerek cep telefonlarıyla fotoğraf çekti. Kurşunlu Camii’nin arkasındaki Süleyman Nazif İlkokulu ve ana sınıfının da büyük bölümünün yandığı görüldü.

Haberin Devamı

Esnaf kepenk açamadı

Yasak kaldırıldığı sırada esnafın büyük bölümü tekrar çatışma çıkmasından korktukları için işyerlerini açmadı. Sur merkezine araçların girişine de izin verilmedi. Günler sonra gelenler de polis kontrolünün ardından ilçeye girebildi. Sur Kaymakamlığı dün 16.00’dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi’nde yeniden sokağa çıkma yasağı getirdi.

HDP Diyarbakır Milletvekilleri Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp ve Feleknas Uca, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, parti yöneticileri ile birlikte yasağının yeniden konmasından önce incelemelerde bulundu. Anlı, Kurşunlu Camisi’nde yaptığı açıklamada, yaşananları kelimelerle anlatmanın mümkün olmadığını söyledi. Anlı, “Paşa Hamamı, Surp Gragos Kilisesi, buradaki birçok sivil mimari eser gibi maalesef Kurşunlu Cami de vahşetten nasibini almış durumundadır” dedi. CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve il yöneticileri de Sur ilçesinde incelemelerde bulundu. Sayın “Halk panik ve korku içerisinde, taşıyabildiği ev eşyalarını taşıyarak ilçeden ayrıldı. Sur tamamen boşaldı. Gördüğümüz manzara korkunç, vahim. Devlet yetkililerinin Sur İlçesi’nde evi hasar gören vatandaşlar ile buradaki esnafın mağduriyetini tespit etmek için bir an önce devreye girmesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Manken mevzisi

Sur’da çatışmalar sırasında PKK ve YDG-H’lı teröristlerin helikopterlerden görülmemek için gerdikleri perdeler, kazdıkları hendekler ve bariktalar da dikkat çekti. Teröristlerin bazı barikatlara kadın elbisesi giydirilen ve kameralarda kullanılan monopotla silahlıymış havası verilen cansız mankenler kullandıkları görüldü.

Sur’dan geriye bir tek adı kaldı


Sur’dan geriye bir tek adı kaldı


Sur’dan geriye bir tek adı kaldı