Siyaset Süresiz oturumun şartları değişiyor

Süresiz oturumun şartları değişiyor

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere, Ankara Anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını kaldırdı. Bunun yerine 3 yıllık oturum vizesi verilecek.

Süresiz oturumun şartları değişiyor

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere’ye iş kurmak için gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen süresiz oturum izninin koşullarını değiştiriyor. Karar İngiltere’de süresiz oturum almayı bekleyen binlerce Türk vatandaşı üzerinde şok etkisi yarattı. İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını dün itibariyle kaldırdı. Bunun yerine 3 yıllık oturum vizesi verilecek. Ancak son durum süresiz oturum başvurularının tamamen sonlandırıldığı anlamına da gelmiyor. Yeni kararla birlikte süresiz oturum vizesi için bekleme süresi 5 yıla çıkacak. Daha bu süre 3 yıl 11 aydı. Başvuru şartları arasında İngilizce dil yeterliliği, İngiltere’de yaşam testini geçme şartının yanı sıra belli bir ücrete de tabi tutulmak da yer alacak. Önümüzdeki günlerde bu konuda daha ayrıntılı bir açıklama yapılması bekleniyor. 16 Mart’tan önce başvurusunu yapanlar ise bu karardan etkilenmeyecek. Kararın geriye işlemesi ise söz konusu değil. İngiltere, sınırlı oturum başvuruları için de Ankara Anlaşması’nın ilgili maddelerini uygulamayı sürdürecek. İngiltere, Ortaklık Anlaşması bağlamında sağlanan, ‘iş kurma amacıyla ülkede kalma’ hakkını esnek şekilde uygulayan ülkeler arasında yer alıyordu. Çoğu AB ülkesi, Türk iş insanları ve ailelerine bu hakkı doğrudan tanımıyor.

Haberin Devamı

Süreç değişti

Yeni düzenlemeyi yorumlayan Ashton Ross Law Avukatı Semira Dilgil, bu karara, “Aydoğdu Davası’nda Ankara Anlaşması ile ilgili önerilen değişikliklerin sebep olduğunu” belirterek şu açıklamayı yaptı: “ECAA 2 başvuru formundan süresiz oturum seçeneği kaldırılmıştır. 3 sene boyunca Ankara Anlaşması kategorisinde Birleşik Krallık’ta yaşayan kişiler, eşleri ve çocukları, bu tarih itibariyle süresiz oturum başvurusu yerine, şartları yerine getirmeleri durumunda başvurularını 3 seneye kadar uzatabilecekler.” İsmail Akyol avukatlık bürosundan yapılan açıklamada ise “Süresiz oturum vizesi muhtemelen diğer oturum denk bir şekilde değerlendirilecektir. Özetle; uzun vadede süresiz oturum başvurusu sonlandırılmamış, sadece süreçte değişiklikler yapılacağı açıklanmıştır” ifadeleri kullanıldı.