Dünya Suriye’de ABD-Rusya arasında söz düellosu

Suriye’de ABD-Rusya arasında söz düellosu

02.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya ile Suriye hakkında diplomatik ilişkileri henüz sonlandırmadıklarını belirterek, “Rusya ile önümüzde farklı seçenekler var. Bunlardan birçoğunun sonucu çok iyi değil, bu yüzden kapıları biz tamamen çarpıp kapatmadan meselenin ciddiyetinin  bizim ve Rusya tarafından anlaşıldığından emin olmak istiyoruz” dedi.

Suriye’de ABD-Rusya arasında söz düellosu

Toner, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarının ülkedeki ılımlı muhalifleri cihatçıların “kollarına ittiğini” öne sürdü.
Hastane yine vuruldu
Toner, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “ABD El Nusra’yı koruyor” şeklindeki açıklamalarını ise ‘saçma’ olarak nitelendirdi. Toner, ABD’nin Nusra’yı aylardır diğer gruplar ve sivillerin arasına karıştığı için hedef almadığını savundu.
Suriye’de rejim güçlerinin varil bombalı saldırısı sonucu Halep’te muhaliflerin denetimindeki en büyük hastanenin kullanılmaz hale geldiği bildirildi. Sivil savunma yetkililerinden alınan bilgiye göre, rejime ait helikopterler kuşatma altında bulunan Halep’in Sahur semtindeki sahra hastanesine varil bombasıyla saldırdı. Sadece birkaç gün içinde ikinci defa hedef alınan hastanenin kullanılmaz hale geldiği, çok sayıda ambulans ve araçta da hasar oluştuğu belirtildi. Suriye’de rejim güçleri ile Rus uçakları ateşkesin sona erdiği 19 Eylül’den bu yana Halep’e hava saldırılarını artırırken, bu saldırılarda 500’e yakın sivilin hayatını kaybettiği, bin 600’den fazlasının yaralandığı kaydediliyor.
RUSYA: REJİME SALDIRMAYIN
Rusya, ABD’yi Suriye’de Rejim güçlerine yönelik bir saldırı düzenlememesi konusunda uyardı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova, Suriye ordusuna yönelik bir ABD müdahalesinin ‘hem Suriye topraklarına, hem de bölgeye korkunç sonuçlar getireceğini’ ve ‘oluşan boşluğun kısa zamanda her kesimden teröristler tarafından doldurulacağını’ belirtti. Suriye’de ateşkes sona erdiğinden beri ABD ile Rusya arasında ciddi bir gerilim yaşanıyor.