Dünya Suriye’de yine siviller vuruldu

Suriye’de yine siviller vuruldu

22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde çatışmalar sürerken, bölgeden sivillerin tahliyesi için yürütülen çalışmalar da devam ediyor.

Suriye’de yine siviller vuruldu

Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden yapılan açıklamada, Doğu Guta’da sivillerin tahliyesi için üçüncü insani koridorun açıldığı belirtildi. Açıklamada “Siviller militanlardan kurtarılan Sakba ve Kafer Batna yerleşim birimlerine dönmeye devam ediyor. Bölgelere insani yardım sevkiyatı yapıldı” denildi. Doğu Guta’dan şu ana dek 80 bin kişinin tahliye edildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Çarşıya roket

Öte yandan rejim güçleriyle muhaliflerin ülkenin farklı noktalarında karşılıklı saldırıları devam ediyor. Suriye’nin başkenti Şam’da bir çarşıyı hedef alan roketli saldırıda 35 kişi hayatını kaybetti.

Roket saldırısı Şam’a bağlı Ceremana kasabasındaki bir çarşıyı hedef alırken, Suriye devlet televizyonu, saldırının Doğu Guta’daki silahlı İslamcı gruplardan Feylak el Rahman’ın kontrolündeki bölgeden gerçekleştirildiğini belirtti. Reuters ise bunun başkentte muhaliflerce düzenlenen en kanlı saldırılardan biri olduğunu ifade etti.

İdlib gerginliği azaltma bölgesi sınırları içinde yer alan Serakib ilçesinin Kefer Battih köyündeyse savaş uçaklarının düzenlediği saldırıda 20 sivilin yaşamını yitirdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

İsrail’den ‘Biz yaptık’ itirafı

İsrail ordusu, 2007’de Suriye’de nükleer reaktör olduğu sanılan bir mevzinin ortadan kaldırıldığı hava saldırısını kendisinin düzenlediğini doğruladı. 6 Eylül 2007’de düzenlenen hava saldırısına ilişkin yapılan açıklamada, Şam’ın 450 kilometre kuzeydoğusundaki Deyrizor bölgesinde bulunan bir tesise, 8 adet F-15 uçağıyla çok gizli hava saldırısı düzenlendiği belirtildi. Hava saldırısıyla imha edilen tesisin yıllar içinde geliştirildiği ve 2007 sonunda işletilmesinin planlandığı savunulan açıklamada, İsrail ordusunun, 2004 sonunda Deyrizor’daki bu tesisin geliştirilmesine yardım eden yabancı uzmanlardan bilgi edinmeye başladığı kaydedildi. Açıklamada, Suriye’nin plütonyum üretmek için reaktör inşa etmesine yardım edenin Kuzey Kore olduğu ileri sürüldü.