Dünya Suriye kimyasal saldırıyı kınadı! 'Ordumuz böyle silah kullanmaz'

Suriye kimyasal saldırıyı kınadı! 'Ordumuz böyle silah kullanmaz'

06.04.2017 - 15:06 | Son Güncellenme:

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye yönetimine yöneltilen Idlib'deki kimyasal saldırı suçlamalarını reddetti ve saldırıyı kınadıklarını açıkladı. Muallim Suriye ordusu tarafından gerçekleştirilen ilk hava saldırısının sabah 11:30'da Han Şeyhun'daki Nusra Cephesi'ne ait mühümmat deposunu hedef aldığını belirtti.

Suriye kimyasal saldırıyı kınadı Ordumuz böyle silah kullanmaz

Suriye Dışişleri bakanı Muallim düzenlediği basın toplantısında İdlib'deki kimyasal saldırıyı kınadıklarını açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim düzenlediği basın toplantısında Suriye ordusu tarafından gerçekleştirilen ilk hava saldırısının sabah 11:30'da Han Şeyhun'daki Nusra Cephesi'ne ait mühümmat deposunu hedef aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Muallim "Bir kez daha vurguluyorum ki, Suriye ordusu ne bugün ne de gelecekte kendi halkına karşı böyle silahlar kullanır. Hatta sivilleri öldüren teröristlere karşı bile kullanmaz" dedi.

SORUŞTURMA ŞAM'DAN YÖNETİLMELİ

Velid Muallim, İdlib'de 70 insanın yaşamını yitirdiği kimyasal katliamda, suçlamaları inkar ederek, uluslararası herhangi bir soruşturma durumunda Şam yönetiminin gereken şartları sağlayacağını fakat soruşturmanın Şam'dan yürütülmesi gerektiğini söyledi. Ülkenin uluslararası incelemelerde geçmiş deneyimlerinin "cesaretlendirici" olmadığını belirten Muallim, Trump'ın Obama yönetimindeki "kırmızı çizgi" açıklaması sorulduğunda ise soruya doğrudan yanıt vermedi. Muallim, "Amerika'nın son günlerde herkesce bilinen beylik 'ciddi' açıklamalarından biri" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Egeland ise Amerika, Rusya, İran ve Türkiye'nin bölgeye insani yardım için 72 saatlik bir ateşkes ve bu ay içerisinde bölgedeki sivil nufusa insani yardım ulaştırmak için tam geçiş için talepte bulunduğunu açıkladı.

Kremlin'den ise aynı dakikalarda İdlib saldırısını "canavarca bir suç" olarak nitelendiren bir açıklama geldi. Rusya'nın açıklamasında Amerika'nın Suriye'deki saldırıya ilişkin çıkarımlarının sağlam verilere dayanmadığını ve taraflı olduğu ifadelerine yer verilirken Rusya'nın kimyasal silah kullanımını "asla kabul edilemez" bulduğunu ifade edildi.